Starije obavijesti 2013.

23.12.2013.

cestitka_a

23.12.2013.

Prijava za Blagoslov obitelji

Blagoslov

Nastavljamo s uobičajenom praksom prijave za posjet obitelji i blagoslov doma. Prijavnice možete pronaći u crkvi, ispuniti ih i uručiti u župnom uredu, a možete se prijaviti i preko Interneta.
Generalni raspored posjeta obitelji je sljedeći:
26. prosinca, 2013: Oshawa, Whitby, Ajax, Pickering
27. prosinca, 2013: Bergamot i okolica
28. prosinca, 2013: Wilson Ave. i okolica
29. prosinca, 2013: Woodbrige
30. i 31. prosinca: Etobicoke
Ove godine obitelji posjećuju vlč. Krunoslav Novak i vlč. Pavao Gospodnetić, te za njih molimo neke od vozača, spremnih biti njima na usluzi kroz tjedan između Božića i Nove godine, te poslije. Hvala unaprijed.

Vlč. Mladen Horvat

23.12.2013.

Srdačna dobrodošlica vlč. dr. Krunoslavu Novak

Vlc. Krunoslav NovakU ime čitave župe izražavam srdačnu dobrodošlicu vlč. gospodinu dr. Krunoslavu Novak, profesoru na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu, koji će kroz vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana biti zajedno s nama. Iskoristimo prisutnost naših hrvatskih svećenika ovoga Božića u našoj župi.

Vlč. Mladen Horvat

23.12.2013.

Srdačna dobrodošlica vlč. Pavlu Gospodnetiću

P_Gospodnetic

U ime čitave župe izražavam srdačnu dobrodošlicu vlč. gospodinu Pavlu Gospodnetiću, koji će kroz vrijeme božićnih blagdana biti zajedno s nama. Zamolili smo ga da nam se kratko predstavi, pa evo nekoliko njegovih riječi:
“Rođen sam 30. 6. 1982. u Varaždinu. Jedinac u roditelja, pok. Ante i pok. Vere, r. Ramušćak. Djetinjstvo i osnovnu školu proveo sam u Postirima na Braču. Srednja tehnička škola u Splitu i Trogiru. S napunjenih 20 god ušao u bogosloviju. Svećenički red primio 27. 6. 2009. Svećenik sam Hvarske biskupije. Nakon ređenja tri godine bio na otoku Hvaru, kapelan u Hvaru i župnik u Brusju i u Velom Grablju. Trenutno sam na drugoj godini poslijediplomskog studija u Rimu. Studiram katehetiku na Università Pontifica Salesiana. Hobi: gitara i fotografija. Nedavno sam otvorio internet stranicu: http://www.donpave-evome.com”.

Vlč. Mladen Horvat

23.12.2013.

Zahvala ličiocima

Licioci

Najljepše želim zahvaliti gospodinu Peri Latinčić i gospodinu Ivanu Matešić za njihov dobrovoljni rad u našoj župnoj zajednici. Prošloga su tjedna novom bojom osvježili stolice u našem svetištu, te ulaz i hodnik u župnom uredu.

Vlč. Mladen Horvat

23.12.2013.

Zahvala krojačici i električaru

Zah_kroj_elek

Kada je čovjeku hladno, tada ne može mirno moliti. Zato najljepše zahvaljujem gospođi Rose Novogradec i njezinoj tvrtci Mike’s Custom Upholstery, 386 Belview Ave, Woodbridge, tel. 905-850-0749, za prekrasno sašivene sjedalice na klupama naše župne crkve. Ovaj je projekt započeo u ljetnim mjesecima, jer misliti o zimi i snijegu treba započeti još kada sunce nemilosrdno cijedi kapljice znoja niz naše obraze. Gospođa Novogradec pripremila je jastuke za našu crkvu kojih se nebi postidjeli niti njujorški hoteli. Osim izvrsnog učinka, gospođa Novogradec poklonila je također sav rad svojih ruku na ovom projektu, koji je obuhvaćao 84 jastuka po tri metra dužine, dok se za materijal pobrinula župna blagajna. Najljepša hvala!
Nema li kuća dovoljno svjetla, postoji opasnost posrtanja u mraku, a mračne su ceste oduvijek bile skupljalištima sumnjivih prolaznika. I sam Gospodin Bog izabire svjetlo kao prvo od svojih stvarateljskih djela, jer tamo gdje je svjetlo, sve postaje očito i ostaje vidljivo. Želim, stoga, najljepše zahvaliti gospodinu Damiru Škugor i gospodinu Edwardu Nežić, koji su prošle subote vanjštinu naše torontske ljepotice obukli u svjetlo. Prošle godine početkom Došašća ista su gospoda nanovo osvijetlila nutrinu crkve, a ove godine pobrinuli su se da nitko ni vani ne posrne. Treći korak u uljepšavanju naše crkve bit će reflektori što će obasjavati naše mozaike i svetohranište, koje će ista gospoda postaviti u naše svetište. Najljepša hvala za Vaš dobrovoljni rad i spremnost pomoći u župnim projektima.

Vlč. Mladen Horvat

23.12.2013.

Zahvala obiteljima Marich i Prekalj

Marich i Prekalj

Kaže mudrost starih da zahvalno srce otvara vrata novoj darežljivosti, te u ime čitave župne zajednice želim zahvaliti svima vama koji se na bilo koji način uključujete u naše župne projekte, bilo svojim dobrovoljnim radom ili materijalnim prilozima i darovima.
Danas na poseban način želim zahvaliti obiteljima Marich i Prekalj koje su se aktivno uključile u obnovu liturgijskog prostora unutar našeg svetišta. Već pred gotovo dva mjeseca Graziano Prekalj i njegova tvrtka Woodbridge Steel Ltd, u suradnji s prijateljem Edwardom Nežićem, izradili su dva željezna okvira koji danas nose prekrasne mozaike “Naše Gospe Kraljice Hrvata” i “Stablo života”. Zahvaljujem za materijal i rad koji su poklonili, te molim Božji blagoslov njihovim obiteljima.
Nakon što su mozaici bili dovršeni, trebalo je urediti njihovo podnožje. Obitelj Boška i Zdenke Marich spremno se odazvala pomoći u tom projektu. Budući da su oni željeli pokloniti izvanredan materijal za naše svetište, vrstu kamena odabrao je velečasni, a prekrasne kamene ploče mramora “crema marfil” izabrali su i darovali Boško i Zdenka. Hvala i obitelji Marich, a Bog koji gleda ono što se nalazi u čovjekovom srcu, neka uzvrati svojim blagoslovom roditeljima i djeci.

Vlč. Mladen Horvat

23.12.2013.

Proslava 62. godišnjice naše župe

Ruke

U nedjelju, 20. listopada, 2013. svečanom misom u 11:00 am proslavili smo 62. godišnjicu Župe Naše Gospe Kraljice Hrvata. Tom prigodom pripremili smo svečani ručak u našoj dvorani, kao i prigodni program što su ga izvela djeca i mladi Župnog folklornog društva Jadran i Hrvatske župne škole “Kardinal Stepinac”.
Želim najljepše zahvaliti svima koji ste sudjelovali kod pripreme proslave. Hvala pjevačima, čitačima, ministrantima, djeci i mladima u narodnim nošnjama koji su sudjelovali na Sv. Misi. Jednako tako zahvaljujem djeci Hrvatske župne škole “Kardinal Stepinac” za prekrasno naučene i izgovorene recitacije na hrvatskom jeziku, kao i njihovim učiteljicama i vjeroučiteljicama koje su ih podržale u učenju. Zahvaljujem za pjesmu i plesove Župnog folklornog društva “Jadran”. Nitko nije ostao gladan toga dana, te najljepše zahvaljujem gospođama u kuhinji koje su nas odlično nahranile, zahvaljujem timu poslužitelja koji su nas neprimjetno, ali uspješno podvorili. Zahvaljujem marljivim rukama koje su prodavale i dijelile piće, kao i rukama koje su nas primale i upućivale na naša označena mjesta. Ove je godine crkva i dvorana bila ukrašena prekrasnim cvijećem jesenskih boja, te hvala i tim rukama. U subotu su neke ruke čistile i pripremale crkvu i dvoranu za slavlje, a druge su ruke čistile kuhinju i dvoranu nakon slavlja. Hvala i ovim rukama. Neka Bog blagoslovi svaki dobrovoljni rad koji ulažemo u rast i napredak Župe naše Gospe Kraljice Hrvata, a time i u obnovu hrvatskoga naroda.

Vlč. Mladen Horvat

23.12.2013.

Vjeroučiteljice naših prvopričesnika i krizmanika:
Mrs. Marijana Mandarić i Mrs. Stephanie Mandarić

Vjerouciteljice

Vjeronauk ili kateheza različitih životnih dobi važna je i obavezna komponenta života svake župe. Vjernik treba biti poučen u onome što čini, tako da njegovo mišljenje i djelovanje uvijek bude prosvijetljeno naukom Majke Crkve, kako Papa Franjo voli zvati modernu Crkvu. Za vjeronauk i vjersku pouku u župi odgovoran je svećenik kojemu je povjerena briga za župu, te mu u toj odgovornosti pomažu mnogi marljivi i nesebični volonteri. Vjeronauk za odrasle u našoj se župi održava svakoga petka od 7:15-8:00pm, a vjeronauk za mlade nastavlja se subotom od 7:15-8:00pm. Ove godine vjeronauk prvopričesnika i krizmanika spojen je s nedjeljnim misnim slavljem, tako da je prvopričesnički vjeronauk zaključak misnoga slavlja u 9:30am, a vjeronauk za krizmu služi kao neposredna priprava za misno slavlje u 11:00am. Djeca i roditelji na taj način imaju prilike ne samo rasti u spoznaji, prosvijetljeni vjeronaučnom poukom, već mnogo više sudjelovati u nedjeljnoj liturgiji, koja je vrhunac svakog slavlja i cjelokupnog liturgijskog djelovanja.
Najljepše zahvaljujem gospođi Marijani Mandarić, vjeroučiteljici naših budućih prvopričesnika, te gospođi Stephanie Mandarić, vjeroučiteljici naših budućih krizmanika, na spremnosti uključiti se u ovaj projekt služenja, te podijeliti bogatstvo svoje nutrine s djecom i mladima, te njihovim roditeljima.

Vlč. Mladen Horvat

23.12.2013.

Radovi na pozlaćenim reljefima oko postaja križnoga puta privedeni kraju

Krizni put

Prije svojega odlaska u domovinu Hrvatsku, časni brat Zdenko Vidović, DI., ostavio nam je prekrasni dar, a to su pozlaćeni reljefi što u obliku okvira krase postaje našeg križnog puta.
Ideja ovog umjetničkog djela rodila se tijekom umjetnikovog boravka u našoj župi, a u samu realizaciju, pored brata Zdenka, bili su uključeni i naši dobrovoljci. Gospodin Ivan Matešić priredio je prema nacrtu brata Zdenka, drvene podloge na koje su se montirale postojeće postaje, a Andrijana Stanić uključila se s bratom Zdenkom u umjetnički rad na pozlaćenim reljefima.
Ovih dana privodimo kraju također i podnožje naših mozaika, što ih je vješto uredio gospodin Matešić, zajedno s marljivim Andrejevim i Ardijanovim rukama.
Zahvaljujem svima na požrtvovnom dobrovoljnom radu koji se ovoga ljeta događa u našoj župi, te zazivam Božji blagoslov na marljive ruke koje su spremne pomoći i raditi za zajedničko dobro.

Vlč. Mladen Horvat

23.12.2013.

Radovi na mozaicima “Naše Gospe Kraljice Hrvata” i “Stablu života” privedeni kraju

br_Zdenko_Vidović

Časni brat Isusovac, Zdenko Vidović, priveo je kraju rad na mozaicima “Naše Gospe Kraljice Hrvata” i “Stablu života”. Stigao nam je krajem mjeseca srpnja, te marljivim i upornim radom privodi kraju rad na ovim velebnim umjetničkim djelima. Najljepše zahvaljujem bratu Zdenku za njegov rad i prisutnost u našoj župi, te mu želimo puno uspjeha u njegovim umjetničkim pothvatima. Hrvatska pokrajina Družbe Isusove ima odličnog umjetnika, a nadolazeće godine pokazat će vrijednost Zdenkovog stvaralačkog rada. Neka pobožnost koja isijava iz njegovih umjetničkih djela bude nagrada onima koji će ih promatrati.

Mozaik1
mzaik2

Najljepše zahvaljujem svim dobrovoljcima koji su se uključili svojim dobrovoljnim radom u projekt postavljanja mozaika. Mnogi pripravni poslovi trebali su biti dovršeni kako bi mozaici danas mogli ponosno krasiti torontsku ljepoticu. Hvala dobrovoljcima koji su izradili i postavili željezne okvire unutar kojih su ugrađeni naši mozaici, kao i dobrovoljcima koji su se uključivali u čišćenje i uređivanje crkve kroz ovo ljetno vrijeme radova u našoj crkvi. Naši mladi i djeca bili su na poseban način aktivni za vrijeme umjetničkih radova, te mnogo toga naučili od brata Zdenka. Budući da se radovi polako privode kraju, redoviti molitveni i duhovni život popraćen vjeronaukom ponovno će se nastaviti krajem mjeseca rujna. Hvala svima!

Vlč. Mladen Horvat

23.12.2013.

Zaziv Duha Svetoga na početku nove školske i akademske godine: 2013/2014DS.

Zaziv Duha Svetoga na početku nove školske i akademske godine: 22. rujna 2013.
U izvještaju stvaranja Knjiga Postanka govori da je Duh Božji lebdio nad vodama u trenucima kada je Bog snagom svoje Božanske riječi započeo proces stvaranja (usp. Post 1,2). Čitav taj proces sveti pisac opisuje kao Božje kroćenje praelemenata prirode, kao što su tama i bezdani voda, te Božje ukrašavanje pustog i praznog svijeta. Vrhunac Božjeg stvaranja jest čovjek kao inteligentno biće, sposobno odabirati dobro, i u svojoj sličnosti s Bogom, uključiti se u postupak dovršavanja Božjega stvaranja svijeta. Po svojoj sličnosti s Bogom čovjek postaje sustvaratelj svijeta, što se osobito očituje u modernoj kulturi i civilizaciji.
No, kada svoje snage i sposobnosti ne koristi za svoje osobno i zajedničko dobro, postaje ne samo razgraditelj vlastite kulture i civilizacije, već svojim neodgovornim ponašanjem razara i samo Božje stvorenje, što se danas osobito očituje u problemima povezanima s očuvanjem prirode i okoliša, kao i nebrige za istinski ljudski život. Nalazeći se na početku nove školske godine, molimo Duha Božjega da nadahnjuje naše mlade, učenike i studente, učitelje i profesore, kako bi se uključili u proces Božjeg stvaranja ovoga svemira, uranjajući u tajne o Bogu, čovjeku i prirodi.
U nedjelju, 22. rujna, 2013. na svečanoj misi u 09:30 u župnoj crkvi u Torontu zazvali smo snagu tog Božjeg Duha na početku nove školske godine. Neka nova školska godina bude prožeta Božjom snagom, a svaki novi dan neka naša djeca i mladi rastu u novim spoznajama, što će ih otkrivati u školi i na fakultetu. Škola i studij shvaćeni na takav način postaju našim mladima blagoslovljeno vrijeme rasta, a ne teška obaveza koju treba pod svaku cijenu dovršiti da bi se počelo zarađivati. Zato neka Duh Božji nadahne srca tih mladih ljudi i djece za koje ćemo moliti.

Vlč. Mladen Horvat

21.08.2013.

Proslavili smo Veliku Gospu

U nedjelju, 18. kolovoza proslavili smo u našem Župnom parku father Kamber svetkovinu Velike Gospe, zaštitnice naše župe. Imali smo, Bogu hvala lijepo vrijeme, koje nas je uz sve razloge za doći i slaviti Veliku Gospu, privuklo da se okupimo u tako velikom broju. Zahvaljujemo predvoditelju slavlja msgr. Jurju Jezerincu, vojnom ordinariju u Republici Hrvatskoj na ohrabrujućim i poticajnim riječima za očuvanje vjere, uzajamnog poštovanja i zajedništva u dobru. Zahvaljujući na dolasku i suslavljenju msgr. Petru Rajiču, apostolskom nunciju u Kuvajtu, Bahreinu, Kataru, Jemenu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, te Apostolskom delegatu na Arapskom poluotoku, zavhaljujemo i svim svećenicima, kao i svima vama koji ste svojom nazočnošću doprinijeli ljepoti svečanosti središnjeg slavlja.
U pripremi slavlja sudjelovao je veliki broj volontera, te ovom prilikom zahvaljujemo svima koji su se angažirali bilo u pripremi i slavlju trodnevne duhovne priprave, kao i u pripremi i prodaji mesa i kolača, organizaciji ulaznica, pripremi oltara, pjevanju i ministriranju…. Bilo je toliko toga da je nemoguće svima poimence zahvaliti. No sigurno je svima nama velika radost Å¡to je slavlje proteklo u molitvenom ozračju, te kasnije u druženju i radosti. Hvala svima.

Vlč. Mladen Horvat i vlč. Krunoslav Novak

12.08.2013.

Velika Gospa 2013

07.08.2013.

Srdačna dobrodošlica Časnom Bratu Zdenku Vidović, DI.

Dječji radoviIzražavam srdačnu dobrodošlicu u našu župnu zajednicu časnom bratu Isusovcu Zdenku Vidović. On će boraviti kod nas ovoga ljeta, te dovršiti ugradnju mozaika u našem svetištu. Prekrasni projekt izgradnje dvaju mozaika: “Naše Gospe Kraljice Hrvata” i “Stabla života” započeo je u ljetu 2011., kada je brat Zdenko odvažno pristao ukrasiti naše svetište. Mozaici će biti montirani kao oltarne slike, te svojom ljepotom doprinositi svetosti prostora i buditi osjećaj pobožnosti u srcima onih koji će pred njima moliti. Zahvaljujem svima koji podržavate uljepšavanje naše “torontske ljepotice”, a bratu Zdenku želim ugodan boravak u Torontu i mnoge lijepe susrete koje ćemo u našoj župi organizirati za vrijeme njegovog boravka.

Vlč. Mladen Horvat

07.08.2013.

Schedule for Children’s Liturgy in July

Dječji radoviŽelim srdačno zahvaliti gospođi Marijani Mandarić za njezin požrtvovni rad s djecom za vrijeme dječjeg bogoslužja u prvom dijelu Sv. Mise. Oni čitaju biblijske tekstove, ali također crtanjem izražavjau svoje misli na veoma konkretan i njima svojstven način. Božja se Riječ na taj način duboko utiskuje u srca naših mališana, a zajedništvo jednih s drugima čini nedjeljnu Misu za njih privlačivom. Neka služba riječi prilagođena djeci bude poticaj i svima nama marljivo slušati Božju Riječ i u svome srcu o njoj razmišljati.

Vlč. Mladen Horvat

07.08.2013.

Hodočašće u Midland: 21. srpnja

MidlandU svom zemaljskom životu, čovjek se neprestano nalazi na putu. Ne samo da je naša civilizacija postala civilizacijom putnika, gdje se ljudi sele i putuju kao nikad u povijesti, već je i samo čovjekovo stanje na zemlji prolazno, te čovjek ne može steći niti pribaviti sebi postojano boravište. Kao znak prisjećanja na naše životno putovanje i prolaznost služe nam hodočašća, kada ostavljamo svoje domove i krećemo na pojedina sveta mjesta, kako bi na tim svetim mjestima doživjeli čvrsto uporište i oslonac, na koji se svatko od nas može osloniti. I ove godine hodočastili smo u Svetište Kanadskih Mučenika u Midlandu, u nedjelju 21. srpnja. Nakon prilike za Ispovijed i pobožnosti križnoga puta, sv. Misu u je predvodio preuzvišeni gospodin nadbiskup, msgr. Petar Rajič, apostolski nuncij u Kuvajtu, Bahreinu, Kataru, Jemenu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, te Apostolski delegat na Arapskom poluotoku. Nakon ručka, odmora i osobnih pobožnosti vratili smo se svojim domovima i obiteljima.

Vlč. Mladen Horvat

07.08.2013.

Misa za Domovinu u Župnom parku Father Kamber

MisaPovodom proslave dana državnosti Republike Hrvatske i obilježavanja pristupanja Republike Hrvatske Europskoj Uniji, u nedjelju 07. srpnja u 11:30am proslavili smo Sv. Misu za našu Domovinu u Župnom parku Father Kamber. Toga smo dana na poseban način bili združeni s Hrvaticama i Hrvatima u domovini Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te diljem svijeta, osjećajući se velikom Božjom obitelji, braćom i sestrama međusobno.

Vlč. Mladen Horvat

07.08.2013.

Zahvala Grupi mladih za materijalni doprinos

KaležOd srca želim zahvaliti Grupi mladih za njihov materijalni doprinos Župi Naše Gospe Kraljice Hrvata od $605.98, namijenjen kupovini novoga kaleža i ostalog svetog posuđa za našu župu. Oni su marljivo pekli kolače i palačinke, radili zajedno i pokazali našoj župnoj zajednici da na mladima svijet ostaje. Neka ovo bude nastavak mnogih inicijativa zajedničkoga rada, kada će do izražaja doći inventivnost mladih ljudi, osjećaj pripadnosti župi i spremnost raditi za opće dobro, a ne samo za svoju neposrednu materijalnu korist. Osim zajedničkoga dara za župu, mladi su priskrbili također i sebi za pomoć kod plaćanja potrebne pristojbe za Mladi Fest 2013., što je iznosilo $346.29. Hvala marljivim rukama.

Vlč. Mladen Horvat

07.08.2013.

Kapelica molitve za Domovinu

Kapelica molitve za DomovinuNakon dana proteklih u znaku čišćenja i obnove u našoj župi, i križ podignut u spomen palim Hrvatima za nezavisnost i samostalnost domovine Hrvatske dobio novo mjesto u pokrajnjoj kapelici na ulazu u crkvu, okružen zastavama i osvijetljen svijećama. Potičem mlade i stare navratiti u kapelicu molitve za Domovinu, te u ovom važnom razdoblju za hrvatski narod združiti svoje molitve za potrebe hrvatskoga naroda s molitvama Hrvata u domovini Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te diljem svijeta.

Vlč. Mladen Horvat

07.08.2013.

Zahvala volonterima

VolonteriŽelim najljepše zahvaliti dobrovoljcima koji su se spremno odazvali tijekom mjeseca lipnja na poziv vlč. Mladena za čišćenje i uređivanje svetišta naše crkve. Ljetni mjeseci obilovat će raznim projektima u našoj župi, te iako mnogi odlaze na zaslužene odmore, potičem one koji ostajemo uključiti se svojim dobrovoljnim radom u uređivanje naše crkve. Zahvaljujem ujedno svima Vama koji subotom marljivo dolazite i pomažete u čišćenju crkve. Tko se god želi uključiti u bilo kakav rad u našoj crkvi, uvijek je dobro došao, jer crkva je zajednica ljudi koji svojim raznovrsnim darovima pridonose rastu i izgradnji same zajednice. Iako smo vrijedni i marljivi u crkvi, ne nedostaje nam spremnosti sjesti za zajednički stol i osjećati se ugodno kao braća i sestre, kako u radu, jednako tako i za stolom. To postaje najbolji primjer mladima i djeci kako graditi budućnost zajedno.

Vlč. Mladen Horvat

29.05.2013.

Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove u Župnom parku Father Kamber

Tijelovo602. lipnja naša će župa na poseban način proslaviti svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove u Župnom parku Father Kamber sv. Misom u 11:30. Kao što se Bog udostojao hodati s nama po ovoj zemlji, preuzevši od nas naše tijelo u liku Isusa iz Nazareta, tako ćemo i mi pratiti Božje Tijelo u procesiji, te skrušenom pobožnošću, molitvom i pjesmom, pokazati da je ljudski život putovanje važnije i vrednije od jednostavnog zgrtanja materijalnih dobara našim poduzetničkim duhom. Lijepo molim sve župljane uključiti se u ovo slavlje, napose one koji tradicionalno pomažu kod pripreme hrane, mesa i kolača, jer nakon duhovne hrane slijedi odmor u prekrasnoj prirodi.

29.05.2013.

Duhovna obnova u hrvatskim župama

Don Damir StojicPovodom Mladifesta 2013. hrvatske župe Južnog Ontaria organiziraju kratke duhovne obnove koje se sastoje od Sv. Mise, klanjanja i koncerta duhovne glazbe. Duhovne obnove predvodi velečasni gospodin don Damir Stojić, zajedno sa zborom studenata iz Hrvatske. U našoj će župi takva kratka duhovna obnova biti u utorak, 04. lipnja, 2013. s početkom u 6:30pm. Lijepo pozivam djecu i mlade, roditelje i starije, odazvati se ovoj duhovnoj obnovi i upoznati se s don Damirom Stojićem i zborom studenata iz Hrvatske. Nakon duhovne obnove počastit ćemo se u našoj dvorani, te imati prilike kupiti novi CD grupe “Božje Pobjede”. Odazovimo se ovoj duhovnoj obnovi kao pripremi za Mladifest 2013.

Vlč. Mladen Horvat

29.05.2013.

Doručak s kardinalom Collinsom i svećeničko ređenje u katedrali

Luka i Manda 26MAY2013I ove je godine Velečasni Mladen pozvao svoje ministrante na doručak s Kardinalom Collinsom. Kako zbog subotnjih obaveza u hrvatskoj školi ostali nisu mogli ići, tako sam ja s velečasnim Mladenom pošao u subotu 11. svibnja. Koristili smo javni prijevoz do odredišta, hotela Delta Chelsea. Tamo je bilo još dosta drugih svećenika sa svojim ministrantima. Uz ugodan doručak Kardinal Collins nam je ispričao i neke šaljive dogodovštine koje su se dogodile na početku njegove svećeničke službe. Isto tako nam je objasnio kako se on priprema i oblači za sv. Misu. Poslije smo svi krenuli na sv. Misu u St. Michael Cathedral. To je bila svečana sv. Misa jer je bilo ređenje Joshue Roldan za svećenika. Katedrala je bila prepuna svećenika, ministranata, rodbine novoga svećenika i svih onih koji su željeli sudjelovati na ovom svečanom misnom slavlju. Ovo je za mene bio poseban doživljaj, jer nikada prije nisam bio nazočan ređenju nekog svećenika. Zato sam pozorno slušao i gledao sve što se događa. Tako sam saznao da je Joshua Roldan samo par godina prije želio postati učitelj matematike. Ali je primio Božiji poziv da slijedi službu Njegovu. Kardinal Collins je poželio novom svećeniku Joshui i svim drugim budućim svećenicima ustrajnost na putu vjere. Hvala velečasnom Mladenu što mi je omogućio sudjelovati na ovom svečanom Misnom slavlju a isto tako na ugodnom druženju s ostalim ministrantima Torontske nadbiskupije.

Luka Leko

10.05.2013.

Prva košnja u Parku Father Kamber

Mobitel gospodina Ivana Matešića opet je zvonio. Ovaj ga puta nije zvao vlč. Horvat, već gospodin Ante Novačić. Zajedno su, naime, odlučili našem župnom parku pokloniti novu frizuru, u čemu smo ih mi, odgovorne osobe, i podržali:
1 Prva kosnja u Parku Father Kamber 10MAY2013
Poput zmaja letjela je kosilica gore dolje parkom, a sve u vještim i profesionalnim rukama:
Prva kosnja u Parku Father Kamber 10MAY2013
Najljepše zahvaljujem mnogim dobrovoljnim rukama za uloženi trud. Bog, neka svaku takvu ruku blagoslovi.

09.05.2013.

Krov nad glavom u Parku “Father Kamber”

Kažu ljudi da čovjek mora imati krov nad glavom, jer ako krova nema, tada je glava mokra. To se dogodilo na nekim objektima u našem župnom parku: kapelica prokišnjava, a voda polako ulazi u restoran.
1 Restaurant 09MAY2013
2 Restaurant 09MAY2013
Zato su marljive i vrijedne ruke odlučile doskočiti ovoj situaciji, te u prvom koraku razriješiti teško pitanje krova na maloj kućici s crvenim vratima, koju ponosno zovemo restoran. Velečasni je uslikao slavnu trojku u 1:00pm, 09. svibnja 2013.
5 Restaurant 09MAY2013
Marljivi su ljudi najprije pregledali krov i ustanovili kritično stanje:
7 Restaurant 09MAY2013
8 Restaurant 09MAY2013
Drugi su već bili u pokretu i kupili šindru:
9 Restaurant 09MAY2013
U međuvremenu su nastavili s čišćenjem parka:
4 Restaurant 09MAY2013
U 7:45pm tog istog 09. svibnja slavna se trojka ponovno slikala pred kućicom s crvenim vratima, ali Å¡indra viÅ¡e nije bila stara i suncem ispržena…
11 Restaurant 09MAY2013 7.45pm
…niti je viÅ¡e postojala rupa nad koju su rakuni znatiželjno zavirivali:
10 Restaurant 09MAY2013 7.45pm
Noć se spuštala tiho, a mala je kućica mirno mogla utonuti u san, jer kiša je više neće uznemiravati. I druge će kućice doživjeti istu sudbinu ove prve i najmanje.
Zahvaljujem marljivim i dobrovoljnim rukama vještih profesionalaca, slavnoj trojici i ostalima, koji su za nepunih sedam sati obukli u novo ruho polovicu našeg restorana. Jednako tako zahvaljujem donatoru koji se pobrinuo za materijal. Najljepše je kada svatko od nas daje od sebe ono najbolje što može tada, i male i neznatne stvarnsoti, kao što je to naša mala kućica s crvenim vratima koju zovemo restoran, postaju velike i lijepe. Kako će tek biti lijepa kapelica kad je obnovimo?

Rev. Mladen Horvat

08.05.2013.

Pripreme za majčin dan

Ove nedjelje, 12. svibnja 2013. za svrijeme svetih Misa, na poseban ćemo se način spomenuti naših majki.
1 Majcin Dan 2013 C
Naši su mladi odlučili ukrasiti nišu crkve u kojoj će ovoga ljeta biti instaliran mozaik naše nebeske majke Marije.
3 Majcin Dan 2013 C
Mobitel gospodina MateÅ¡ića opet je zvonio…
4 Majcin Dan 2013 C
i podnožje pred velikim ekranom za projiciranje bilo je pripremljeno.
5 Majcin Dan 2013 C
Svi su veselo radili…
2 Majcin Dan 2013 C
…i za kratko vrijeme plakat je bio spreman:
6 Majcin Dan 2013 C
Opet su zajedno radili stariji i mlađi i svima nama dali primjer u sadašnjosti kakva će biti budućnost Župe Naše Gospe Kraljice Hrvata.
7 Majcin Dan 2013 CMarljivi učenici Hrvatske župne Å¡kole “Kardinal Stepinac” racitirat će nakon sv. Misa svoje pjesmice u čast majki u nedjelju 12. svibnja pred pripremljenim plakatom, kako bi svi vidjeli i cijenili njihov uloženi trud, kao i njihovih učitelja.

Vlč. Mladen Horvat

07.05.2013.

Više cvijeća, manje smeća

DanaÅ¡nji je utorak, 07. svibnja 2013., u Župi NaÅ¡e Gospe Kraljice Hrvata protekao u sadnji proljetnoga cvijeća. Djevojke naÅ¡e župe predložile su velečasnome da danas izaberu cvijeće koje će krasiti naÅ¡u crkvu i župni ured kroz ovo proljeće i ljeto. Velečasni je odmah prihvatio akciju “ViÅ¡e cvijeća, manje smeća”, i rad je započeo. Djevojke su dopremile cvijeće…0 Sadimo cvijece 2013
…a zatim istovarile:
1 Sadimo cvijece 2013
Počele su ga rasporeÄ‘ivati…
2 Sadimo cvijece 2013
3 Sadimo cvijece 2013
4 Sadimo cvijece 2013
…sve u duhu služenja i timskoga rada:
5 Sadimo cvijece 2013
6 Sadimo cvijece 2013
7 Sadimo cvijece 2013
Jednostavnije poÅ¡tečkoće otklonili smo sami…
8 Sadimo cvijece 2013
9 Sadimo cvijece 2013
ali za ozbiljnije probleme morali smo upotrijebiti mobitel gospodina MateÅ¡ića…
11 Sadimo cvijece 2013
…koji se odmah dobrovoljno odazvao pomoći neiskusnoj mladosti, jer na mladima svijet ostaje.
12 Sadimo cvijece 2013
Velečasni nije promatrao, već je zasukao rukave i sadio zajedno sa svojim curama…
10 Sadimo cvijece 2013
…te je već poslijepodnevno sunce svojim zrakama obasjavalo raznobojno cvijeće…
13 Sadimo cvijece 2013
14 Sadimo cvijece 2013
…poredano na ulazu u crkvu poput vojnika na bojiÅ¡tu:
16 Sadimo cvijece 2013
17 Sadimo cvijece 2013
Veseli smjeÅ¡ak odgovornih za ovu ljepotu, prepustio je Božjoj ljubavi, koja daje da nam sve na zemlji raste, i rast ovoga cvijeća…
15 Sadimo cvijece 2013
…a druge dobrovoljne ruke već nestrpljivo čekaju kada će ranim jutrom moći zalijati cvijeće.

Vlč. Mladen Horvat

05.05.2013.

Å kolska priredba za “Majčin dan”

0 Majcin dan 05MAY201305. svibnja, nakon nedjeljne župne Sv. Mise, učenici Hrvatske župne škole Kardinal Stepinac pripremili su kratku priredu u čast naših majki, predvođeni njihovim učiteljima i vjeroučiteljima.

9 Majcin dan 05MAY2013
Nije svima lako bilo dohvatiti mikrofon…
3 Majcin dan 05MAY2013
…ali učenici su bili vrlo snalažljivi:
10 Majcin dan 05MAY2013
Prekrasno su recitirali…
4 Majcin dan 05MAY2013
5 Majcin dan 05MAY2013
…i pjevali…
2 Majcin dan 05MAY2013
a roditelji su uživali i ponosili se prekrasnim kiticama njihove djece, izgovorenima na hrvatskome jeziku.
1 Majcin dan 05MAY2013Velečasni je predložio učenicima i roditeljima sljedeće nedjelje, 12. svibnja, iste recitacije izvesti u crkvi na kraju nedjeljnih misa da svi ljudi čuju, jer uloženi trud učenika i učitelja ne smije proći nezapažen.
8 Majcin dan 05MAY2013
Organizaciju susreta u pozadini su vodili brižljivi roditelji i članovi školskog odbora, kojima zahvaljujemo za uloženi trud.
7 Majcin dan 05MAY2013

Nakon priredbe svi smo se počastili kavom, kolačima i voćem, a najmanji su strpljivo čekali svoju bočicu s mlijekom:
11 Majcin dan 05MAY2013

Vlč. Mladen Horvat

04.05.2013.

Nastavak ureÄ‘ivanja Župnog parka “Father Kamber”

Današnja subota, 04. svibnja, ponovno je bila svjedokom požrtvovnog zalaganja mnogih vrijednih i marljivih ruku.
5 Father Kamber Parish Park 04MAY2013
Stariji i mladi opet su radili zajedno, ali ovoga puta tehnika je odigrala važnu ulogu:
6 Father Kamber Parish Park 04MAY2013
7 Father Kamber Parish Park 04MAY2013
9 Father Kamber Parish Park 04MAY2013
10 Father Kamber Parish Park 04MAY2013
Ovako je bilo veselo kod stola:
31 Father Kamber Parish Park 04MAY2013
32 Father Kamber Parish Park 04MAY2013Kad je velečasni poslijepodne ušao u park, primijetio je crne vreće na svakom koraku:
2 Father Kamber Parish Park 04MAY2013
4 Father Kamber Parish Park 04MAY2013
3 Father Kamber Parish Park 04MAY2013
17 Father Kamber Parish Park 04MAY2013
16 Father Kamber Parish Park 04MAY2013
Niti granje više nije bilo razbacano po tlu, već je strpljivo čekalo da ga netko ubaci u veliku kantu za smeće:
1 Father Kamber Parish Park 04MAY2013
19 Father Kamber Parish Park 04MAY2013
Tada se velečasni počeo raspitivati i pogledom tražiti marljive ruke što su smeće ubacile u vreće:
15 Father Kamber Parish Park 04MAY2013

13 Father Kamber Parish Park 04MAY2013

11 Father Kamber Parish Park 04MAY2013
Velečasni je otkrio da je timski rad zaslužan što je park ponovno zablistao:
12 Father Kamber Parish Park 04MAY2013
Bili su to ljudi koji vole svoj narod, a ne podnose nered i svojim su se djelom uključili u Božje stvarateljsko djelo, jer ni Bog ne podnaša nered, već ljepotu i red.
14 Father Kamber Parish Park 04MAY2013
Proljetni umor nije bio prepreka, jer uz svježinu vode hladovina je osvježivala.
18 Father Kamber Parish Park 04MAY2013
Smješak je krasio svačije lice.
20 Father Kamber Parish Park 04MAY2013
JoÅ¡ mnogo toga trebamo očistiti…
21 Father Kamber Parish Park 04MAY2013
popraviti…
22 Father Kamber Parish Park 04MAY2013
i urediti…
Ali mi se ne bojimo posla…
25 Father Kamber Parish Park 04MAY2013
28 Father Kamber Parish Park 04MAY2013
…jer ono čega se oči boje…
26 Father Kamber Parish Park 04MAY2013
marljive ruke urade:
29 Father Kamber Parish Park 04MAY2013

Vlč. Mladen Horvat

01.05.2013.

Mladi prodaju palačinke

Grupa mladih, koja se redovito okuplja na subotnjim večernjim sastancima s Vlč. Mladenom, priređuje prodaju palačinki, kave i kolača, te drugih vrsta poslastica, kako će ih već Duh Sveti nadahnuti, a mi ih stariji podržati. Oni će to raditi poslije nedjeljnih Sv. Misa 12. 19. i 26. svibnja. Prihod stečen prodajom bit će dvostruko usmjeren: kao pomoć u organizaciji susreta mladih ovoga ljeta u Hrvatskom Franjevačkom Središtu Kraljice Mira na Norvalu, te za kupovinu novoga kaleža za Župu Naše Gospe Kraljice Hrvata i nastavak obnove liturgijskoga prostora i kupovine pripadnih predmeta.

Rev. Mladen Horvat

01.05.2013.

Hvala župnom društvu Hrvatska katolička žena

Najljepše zahvaljujem župnom društvu Hrvatska katolička žena za vrijedan rad i prodaju kolača i uštipaka u nedjelju, 28. travnja, 2013. Ukupan prihod od $1,188.55 koji je tom prilikom položen na njihov račun, vrijedne su žene namijenile za kupovinu novoga kaleža za Župu Naše Gospe Kraljice Hrvata, te nastavak obnove liturgijskoga prostora i kupovine pripadnih predmeta. Ovom iznosu pridodaje se iznos od $590.00, što su ga vrijedne žene stekle 10. ožujka, 2013. Najljepše zahvaljujem za požrtvovni rad i spremnost uključiti se u različite akcije za zajedničko dobro, a Bog kojemu služimo, neka obilno svojim blagoslovom uzvrati dobrovoljcima.

Rev. Mladen Horvat

01.05.2013.

Školska priredba za majčin dan

U nedjelju 5. svibnja poslije svete Mise u 11:00 am djeca sa svojim učiteljima i vjeroučiteljima pozivaju mame, bake i ostale župljane da nam se pridruže u župnoj dvorani gdje ćemo s kratkom priredbom izraziti zahvalnost našim majka za sve što su za nas učinile. Uz kratki školski program poslužit ćemo kavu i kolače.

Mr. Berislav Kolobarić

27.04.2013.

Početak ureÄ‘ivanja Župnog parka “Father Kamber”

4 Ciscenje parka 27APR2013Prekrasno sunce koje je sijalo ove subote, 27. travnja 2013., bilo je svjedokom divnih i požrtvovnih djela naÅ¡ih dobrovoljaca u Župnom parku “Father Kamber”. Drvo koje su sruÅ¡ile jesenske oluje, nakon Å¡to je pretrpjelo hladnu zimu, nestrpljivo je čekalo marljive ruke, misleći: “Hoće li me itko vidjeti?”.
Tada su došle snažne i marljive ruke:
10 Ciscenje parka 27APR2013
One su vješto rezale:
8 Ciscenje parka 27APR2013
…i rezale,
7 Ciscenje parka 27APR2013
a druge su ruke skupljale:
6 Ciscenje parka 27APR2013
Što nisu mogle učiniti same, uspjele su učiniti zajedno:
3 Ciscenje parka 27APR2013
Radili su mladi zajedno sa starijima,
5 Ciscenje parka 27APR2013
a stariji su se s pravom ponosili svojim mladima:
9 Ciscenje parka 27APR2013
…i svi smo radili:
11 Ciscenje parka 27APR2013
I na kraju nitko nije ostao gladan, jer “gdje je maÅ¡ica, tu je i kaÅ¡ica”, govorili su naÅ¡i stari i pametni ljudi:
2 Ciscenje parka 27APR2013
Dok zahvaljujem dobrovoljcima, stavljam ih svima nama za primjer. Pridružimo se i mi akciji čiščenja i uređivanja našega Parka ovoga proljeća, jer pravi se gospodar poznaje ne po upravljanju i gospodarenju, već mnogo više po izvrsnom služenju.

Rev. Fr. Mladen Horvat

 

 

23.04.2013.

Intervju sa stogodiÅ¡njakinjom – S. M. Virginom Ninić

s. Virgina rodjendan (4a)SMI: Sjećate li se svojih prvih molitava? Koliko ste tada imali godina i što ste najradije molili? Tko Vas je učio moliti i s kime ste najradije molili?
S. Virgina:
Prva molitva mi je bila križanje, zatim Zdravo Marijo i Oče naš. „Bog sve vidi, Bog sve čuje i zna“ – to mi je mama stalno govorila. Osobito je jako pazila na iskrenost, da budemo iskreni, a ja sam bila prvo dijete. Dragi Bog sve znade, ne trebaš ništa kriti, na sudnjem danu će se sve znati, pa onda bolje da si sada iskrena – tako mi je govorila mama. Roditelji su uvijek zajedno molili navečer i kod jela. Tako smo i mi djeca naučili. Vidjela sam kako mama moli krunicu i molila je da i mene nauči. Rekla mi je, da molim pedeset puta Zdravo Marijo i ja sam dosta dugo molila pedeset Zdravo Marija na prste, i to hodajući, jer sam vidjela da tako rade časne sestre. Rado sam molila sama. Tata nam je nabavio kravicu, kako bi djeca imala mlijeka. Onda sam ja, čim sam mogla stati uz kravu, čuvala je. Kravica je bila tako dobra da sam bila uvjerenja: ona nas je voljela. Znala sam je zagrliti oko vrata, dok je ona pasla pokraj mojih nogu. I tako sam znala hodati i moliti Zdravo Marijo. Sestre su imale imanje iznad tračnica, a uz tračnice je bila mala škarpa. Ja sam tuda napasala kravu. Naša kuća je bila preko puta samostana, tako da sam sestre pratila, gledala i imala ih uvijek pred očima.
s. Virgina 6SMI:
S koliko godina ste ušli u samostan?
S. Virgina:
Kad me mama prvi put povela u crkvu i kad sam vidjela kako su sestre na svoj način neobične, tj. da su drugačije obučene nego druge žene, spoznala sam da su drugačije od drugih teta: one pale svijeće i pomažu svećeniku. Tu je tada bila kapela drvenjara. Tu smo išli na misu. Vidjevši sestru kako pali svijeće i radi oko oltara, upitala sam mamu koje su to žene i kako su onako obučene? Kad mi je mama rekla da su to časne sestre, onako spontano sam rekla: ja ću biti časna sestra. Čim smo stigle kući, svima sam govorila: ja ću biti časna sestra! Tada sam imala oko tri godine. To sam često govorila , na to bi se svi nasmijali. Kad je došlo vrijeme za školu, govorila sam da ću biti časna sestra. Kad sam svršila četvrti razred osnovne škole, odlučno sam rekla mami: ja ću biti časna sestra i ništa drugo. Kad je ona to rekla tati on je to prešutio. Onda mi je mama priznala da je i sama željela biti časna sestra, ali da joj njezin tata to nije dopustio. […]
SMI: Što Vam je pomoglo da postanete i ostanete prava Stadlerova duhovna kćer?
S. Virgina:
Pomogla mi je milost Božja. Jer, stanovali smo blizu sestara, često sam ih viđala. Pratila sam raznovrsni njihov rad u kući, na polju, rad s djecom koja su dolazila iz sirotišta Egipat preko školskih ferja. Gledala sam ih i čula kako mole. To me sve njima privlačilo. Mogu reći da me zapravo milost Božja najsnažnije privukla. Bila sam kao i ostala djeca koja su s mamama išla u crkvu, No, niti jedno dijete iz moje sredine to nije osjetilo. Ja, srećom, jesam. Sigurno je djelovala milost Božja preko mame, da se ostvari ono što je i moja mama žarko željela – da bude časna sestra. No otac joj to nije dao. Naprotiv, želio je da se ona uda. U osamnaestoj godini se i udala, a u devetnaestoj me rodila. No, živjela je s tom željom. Ja mislim da je to sve povezano. Dragi Bog joj je mojim izborom to nadoknadio. […]
SMI: Što Vam je kroz život značila vjera?
S. Virgina:
Bila mi je vodilja kroz sav život, od početka do dana današnjega. Vjera je uistinu dar Božji. Ne može se bez nje.
SMI:
Nakon dugogodišnjeg redovničkog iskustva, što biste rekli, kako se najbolje svjedoči vjera?
S. Virgina:
Za mene je najbolje svjedočanstvo vjere primjeran život i molitva.
s. Virgina 9
SMI:
Što biste preporučili mlađim naraštajima?
S. Virgina:
Preporučila bih im vjeru, pouzdanje i ljubav. Iznad svega – molitvu! Molitva je iskustvo Boga. Kad molite, Vi iskusite da je Bog tu, da je s Vama i u Vama. Preporučila bih svima kontemplativnu molitvu. Mene je dugo zanimalo: što je to kontemplativna molitva. Kasnije sam spoznala da ona znači biti neprestano u prisutnosti Božjoj. Što god radite, radite s Bogom. Kad osjećate prisutnost Božju, Bog živi u Vama i Vi s njim. Kontemplacija, rad i djelovanje sve je to molitva! Mladima bih preporučila upravo kontemplaciju. Molitva nije samo to – da se moli. Molitvom se doživljava Boga. I kad Ga doživite, Vi možete raditi i kretati se, jer je Bog svuda. Molitva – to je najbitnije! Njemu pripadamo, pogotovo po zavjetima.
s. Virgina 2SMI:
Sjećate li se situacija u kojima Vas je držala samo vjera u Boga? Možete li s nama podijeliti nekoliko takvih životnih iskustava?
S. Virgina:
Bila sam svjesna, da se u Nebo ne može bez trpljenja, a za Nebo smo stvoreni. Kad su 1941. i 1942. godine partizani okupirali Vrgorac, učinili su što su htjeli. I na mene su računali, a imala sam oko 30 godina. Odmah su me imenovali sekretaricom AFŽ-a. Možete sebi zamisliti kako je meni bilo. Pjevačice su postale skojevke, morale su, jer nema druge. Tako je prestalo zabavište, nemaš više kontakta sa djecom. Kako je jedna pjevačica – Marica – bila sklona meni, što su oni dobro znali, željeli su po njoj izvući me iz samostana. Po njoj su slali poruke, pa čak i odijela. Ja sam bila odlučna: Marice moja, vrati to natrag. Jednom sam joj rekla: Što bi ti kad bi vidjela da više nisam časna sestra? Odgovorila mi je: „Ja Vas ne bih mogla poštivati kao što Vas sada poštujem!“ Oni su i dalje preko nje komunicirali sa mnom, i uvijek me zvala gdje god da sam bila. Ona je puno zbog toga pretrpjela, ne mogavši se riješiti. Obje smo zbog tog odnosa bile u opasnosti. Za mene je to bila velika borba. Vjera po molitvi dala mi je takvu snagu da sam se riješila održati im predavanje i predočiti im moju situaciju. Kazala sam im da kao redovnica ne mogu prihvaćati nikakve druge dužnosti. Uz to sam rekla da se ne mogu složiti s time što su nam ukinuli dolazak djece u zabavište, budući je odgoj za njih veoma važan. Naglasila sam i to da ne mogu drugačije na djecu djelovati nego onako kao što sam naučila. Uvažili su mi to, držeći me i dalje na oku. Tako su skojevci išli u Metković na miting, roditelji nisu dali svojim kćerima da idu bez časne sestre. Došli su po mene i rekli da mame ne daju djevojčicama bez časne. Na to sam im odgovorila da ja ne mogu bez pitanja. Na upit koga trebam pitati, odgovorih: „Biskupa!“ Oni bez riječi odoše telefonom pitati biskupa. Pokojni biskup Franić mi je poslije rekao: „Što sam mogao drugo nego im reći da idete.“ Znate, onda je bilo opasno za svakoga. Tako sam dan i noć bila s njima. Prije ulaska u mjesto izlazili bi u povorci, ali ja sam išla trotoarom, samo da ne budem s njima. U našem samostanu u Metkoviću s. Ljudevita je ostala sama, jer se sve ostalo razbježalo. Kako Samostan nije bio daleko od mjesta gdje smo se smjestili, stigla sam ju i posjetiti. Sutradan sam se vratila u Vrgorac. Bog me je ljubomorno čuvao!
Iza toga sam išla na duhovne vježbe u Sarajevo. Majka Flavija me nije više vraćala natrag, nego me poslala u Samobor da zamijenim s. Silviju koja je već bila u zatvoru. Nekako sam se nadala tome premještaju. Kako je situacija vezana uza me bila već poznata cijeloj Družbi, mnoge sestre su mislile da izlazim iz samostana. Poslana od majke Flavije, zamijenila sam jedno vrijeme s. Silviju, a poslije sam poslana u Doboj. Partizani su me uvijek pratili, točno znajući gdje sam. Pa i kad sam imenovana u Vijeće i došla u Zagreb, zvali su me na saslušavanja. Ispitivala me je jedna ženska i vidjela da nemam ništa sporno. U Rijeci su me zvali pokušavajući me izvući iz službe. Čak su mi rekli da se sutra do 10 sati odlučim, kako bi mi priredili „radno“ mjesto. Te večeri je bila ispovijed kod kapucina. Jedan Slovenac, bio je biskupov tajnik, bio nam je ispovjednikom. Na sreću te večeri je bio u ispovjedaonici. Prigodom ispovijedi rekoh u kakvoj se situaciji nalazim. On mi na to reče: „Pa, i u svijetu treba dobro činiti.“ Svoju sam muku rekla i tadašnjem gvardijanu, pokojnom Alojziju, koji je bio jako dobar svećenik. Odmah je reagirao tako što se zauzeo za mene kazavši da oni za svoju crkvu moraju imati sviračicu, bez koje osobe crkva ne može. Kako mi gvardijan o tome ništa nije otvoreno rekao, već sutradan sam u 10 sati prilikom razgovora s nekim službenikom čula odluku: „Slobodno se vratite na svoj posao!“ Bila sam sretna. Gvardijan je, dakle, sve uredio. Ovo spominjem samo zato da vidite u kakvoj sam situaciji bila, kako su me vrebali i kako su vodili računa o meni. […]s. Virgina 3SMI:
Znamo da i redovnički život ima svoje križeve. Što Vam je pomoglo da ih nadvladate i da, unatoč svemu, ostanete vedra i radosna redovnica?
S. Virgina:
Doživljavala sam moć molitve, po kojoj sam osjetila da me Bog neizmjerno ljubi. Put križa bila mi je najdraža molitva. Posebno dok sam bila u Vrgorcu, najradije sam molila Put križa. Rekla sam Isusu: „Isuse, tko može mene više ljubiti nego Ti!“ Spasila me je samo molitva! Imala sam veliko iskustvo moći molitve.
SMI:
Možete li nam reći što je, po Vašem mišljenju, najvažnije u redovničkom životu?
S. Virgina:
U redovničkom je životu najvažnija vjera, pouzdanje i ljubav. I, ništa bez molitve! Vjera je veliki dar Božji. Iz toga se rađa pouzdanje. A ljubav je takva moć koja je povezana s Bogom i s bližnjima. Kad nas Bog ljubi – bez obzira kakvi smo, onda i mi moramo ljubiti sve u Bogu, jer smo svi djeca Božja. Danas je ta ljubav nekako splasnula. Svatko ljubi onoga od koga ima nešto. A Božja ljubav nije takva. Bog nas ljubi sve jednako, kakve jesmo. On nas ljubi snagom istinskoga oca. Danas se u sve uvlači interes, takav da moramo uzvratiti. Ali kad ti daješ ne računajući ništa za uzvrat, to je ljubav!
s. Virgina 5SMI:
Već ste 80 godina članica naše redovničke obitelji. Na što bi, po Vašem mišljenju, danas trebalo staviti naglasak? Na čemu bi trebalo poraditi?
S. Virgina:
Kroz mojih 80 godina zavjetovana života mentalitet se vidno promijenio. No, pri svemu moramo imati na pameti, da je Bog uvijek naš dobri Otac, isti i njegov Sin Isus, koji je za nas, iz ljubavi, dao život, pozvao nas na suradnju za spasenje svijeta. Mi mu uzvraćamo svoju ljubav polaganjem zavjeta. U današnjem mentalitetu to je otežano. Uživimo se u Božju ljubav. On je naš život i naše sve. S njim možemo sve! S njim možemo ljubiti i onoga tko nije dostojan ljubavi. Bilo bi dobro poraditi na svjedočenju! Primjerice, mladima treba pristupati s ljubavlju i povjerenjem da lakše upoznaju naše svjedočenje. A to je opet vjera, pouzdanje i ljubav, da time svjedočimo. Držim da je to najvažnije. Mladima treba molitva i primjer. Ako se netko zanima za samostan, a ne vidi primjer, to je naš nedostatak. Mi ne možemo drugačije poraditi nego svojim vlastitim svjedočanstvom. A kako moraš svjedočiti? Moraš svjedočiti ljubav! Prema svakome biti blaga, ne osorna, a nikako – kako smo se naučili – odbrusiti. Mnogo toga treba prešutjeti! Što imaš od toga kad odgovoriš? Kako će mlada osoba shvatiti naš redovnički život ako vidi na meni da reagiram nepromišljeno? Dakle, osobni primjer svjedočenja i ljubav! Ljubav treba pokazati osobito danas, jer je današnji mentalitet drugačiji nego u moje vrijeme. Nas su roditelji drugačije odgajali nego što roditelji danas odgajaju svoju djecu. Redovnica mora pokazati ono što jest! Mora pokazati strpljivost, ljubav, suosjećanje. Mi moramo paziti kako ćemo mladima nešto reći. Najbolje je preporučiti se Bogu, moleći: Gospodine, molim Te djeluj na svaku dušu! A ako Gospodin hoće preko mene djelovati, onda On najprije djeluje na mene. U današnje vrijeme i ne možemo na drugi način djelovati nego s ljubavlju i strpljivošću, s vjerom, pouzdanjem, ljubavlju i molitvom. Najvažnija je molitva! Jer po molitvi spoznajemo Boga i doživljavamo Ga.
SMI:
Kako vidite življenje vjere danas?
S. Virgina:
Snaga naše vjere je u ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Na žalost, ljubav prema bližnjemu je zakazala. Volimo više onoga od koga imamo profit, a Bog nas ljubi sve – bez razlike, dobre i zle. Ja znam da me dragi Bog voli, osjećam to. Željela bih svima reći da se ne boje zavjetovanja; neka se ne boje ljubavi Božje! Dragi Bog nas ljubi trajno i neizmjerno. Voljela bih da shvatimo tu ljubav Božju. Više puta mi dođe da bih plakala od sreće. Svaki dan očekujem Gospodina da me zovne. I po noći kad ne mogu spavati, sjetim se svega što sam proživjela i šapnem: „Gospodine, divan li si! Život je uistinu Tvoj dar! “ Ovo što sada osjećam, posebna je milost. Ne znam zašto me dragi Bog ne zovne. Pomislim, najstarija Stadlerovka – Služavka Maloga Isusa. Uistinu sam sretna. Jedino mi bude teško kada se u Crkvi ne spominje Stadlera. Teško mi je to, jer je on velik! Ja se Utemeljitelju svaki dan pomolim svojom „devetnicom“: devet Oče Naša, Zdravo Marija i Slava Ocu!
Sr. Virgina
SMI:
Kao sestra službovali ste na mnogim mjestima, između ostalog i među Hrvatima u Kanadi. Kada i koliko dugo ste bili među njima?
S. Virgina: U Kanadi sam djelovala punih 10 godina, i to od 1970. do 1980. Kad sam stigla tamo, narod nas je lijepo primio – s ljubavlju, zajedno sa župnikom vlč. Josipom Gjuranom. Narod je jedva dočekao da može s nama porazgovarati, da čuju koju utješnu riječ. U Kanadi smo radile u školi, crkvi i domaćinstvu. Bilo mi je drago raditi s djecom. Stoga mi je jako žao da su sestre otišle iz te zemlje, jer se lijepo radilo.
s. Virgina Skola
SMI:
Kako Vam je bilo raditi s ljudima daleko od Domovine?
S. Virgina: Lijepo mi je bilo. Voljela sam ljude i oni su nas poštivali i voljeli. Bilo im je drago razgovarati s nekim tko ih razumije. Bili su daleko od Domovine, pa su preko nas imali prilike za razgovor. Najviše sam voljela raditi s djecom. Radila sam u uredu, a subotom s djecom. Vidjela sam da je jako korisno raditi s njima.
SMI:
Kroz kakve ste poteškoće tamo prolazili?
S. Virgina: U Kanadi se neke sestre nisu dobro snašle. Daleko od Domovine , osjećale su se slobodnije, tako da su tri izgubile svoje zvanje. Kroz tih 10 godina, od 1970. do 1980. izišle su s. Rosanda – koja je vodila pjevanje, potom s. Filipina i s. Ivona. To je bio udarac za župnika i za nas sestre.
SMI:
Koje su Vam najljepše uspomene iz Kanade?
S. Virgina: Najljepše mi je bilo raditi s djecom. Rado se sjećam i prvog Božića kojega smo tamo slavili. Nakon polnoćke svi su se sastali oko crkve pjevajući naše hrvatske božićne pjesme. To mi je ostalo u jako lijepoj uspomeni.
s. Virgina a
SMI:
Što bi ste poručili Hrvatima u Kanadi?
S. Virgina: Poručila bih da se drže vjere svojih otaca i neka ne zaborave svoje domovine.

Razgovarala: s. M. Ljilja Marinčić

 

20.04.2013.

Proljetni koncert Župnog folklornog društva Jadran

Danas je Župno folklorno druÅ¡tvo Jadran održalo svoj 12. proljetni koncert. Nakon zajedničke svete Mise u 6:00 pm, na kojoj su pjevali mladi i djeca “Jadrana”, pod vodstvom naÅ¡e župne orguljaÅ¡ice, gospoÄ‘ice Andrijane Stanić, slavlje se preselilo u župnu dvoranu. Mladima je bilo ptrebno odreÄ‘eno vrijeme pripreme i zagrijavanja…
1 Proljetni koncert 2013
3 Proljetni koncert 2013
5 Proljetni koncert 2013
7 Proljetni koncert 2013
6 Proljetni koncert 2013
9 Proljetni koncert 2013
…a ponosni roditelji nestrpljivo su čekali nastup svoje djece:
8 Proljetni koncert 2013
Nastupali su veliki i mali tamburaši,
10 Proljetni koncert 2013
plesači i pjevači različitih uzrasta,
19 Proljetni koncert 2013
22 Proljetni koncert 201320 Proljetni koncert 2013
22a Proljetni koncert 2013
23 Proljetni koncert 2013
26 Proljetni koncert 2013
27 Proljetni koncert 2013
29 Proljetni koncert 2013
28 Proljetni koncert 2013
30 Proljetni koncert 2013
Osobito dragi gosti ovogodiÅ¡njeg proljetnog koncerta bili su članovi Župne folklorne grupe “Sljeme” iz Župe Hrvatskih Mučenika u Mississaugi:
11 Proljetni koncert 2013
13 Proljetni koncert 2013
14 Proljetni koncert 2013
16 Proljetni koncert 2013
17 Proljetni koncert 2013
NajljepÅ¡e zahvaljujem djeci i mladima, kao i njihovim učiteljima, zajedno s roditeljima i odborima župnih folklornih grupa “Jadran” i “Sljeme” za uloženi trud. Neka Bog blagoslovi raspjevanu i razigranu mladost, a Blažena Djevica Marija, Kraljica Hrvata, neka svojom moćnom zaÅ¡titom Å¡titi naÅ¡e mlade na svim njihovim putovima.

Vlč. Mladen Horvat

20.04.2013.

Dobrovoljci Župe Toronto

Svake subote prijepodne naša crkva zablista poput prekrasne ljepotice. Zaslužni za tu ljepotu i čistoću jesu mnogi dobrovoljci koji redovito dolaze i zajedno s vlč. Mladenom čiste i ukrašavaju svoju crkvu, te na taj način nasljeduju Boga samoga, koji je poslao svoga Sina, Isusa Krista, da počisti nered naših neurednosti i grijeha. Dobrovoljci na adresi 7 Croatia Street uvijek su nasmiješeni:
1 Dobrovoljci April 2013
Među njima ima starijih koji ne vole prašinu po klupama:
2 Dobrovoljci April 2013
7 Dobrovoljci April 2013
…ali ima i mlaÄ‘ih koji svojom snagom pobjeÄ‘uju prljavÅ¡tinu po podu:
3 Dobrovoljci April 2013
4 Dobrovoljci April 2013
6 Dobrovoljci April 2013
“Služenje” je drugo ime naÅ¡ih dobrovoljaca muÅ¡karaca:
5 Dobrovoljci April 2013
…a ni žene se ne srame u svome služenju očistiti sanitarni čvor:
8 Dobrovoljci April 2013
Kada je crkva čista, tada je vrijedne ruke nadarenih djevojaka ukrašuju:
10 Dobrovoljci April 2013
One same biraju i donose cvijeće, a radost na licima prati njihovo služenje:
9 Dobrovoljci April 2013
Svima njima mi zahvaljujemo i molimo Božji blagoslov, da svako dobro djelo koje oni čine drugima, Svemogući Bog obilno uzvrati svojim Darovima.

Vlč. Mladen Horvat

18.04.2013.

Hrvatska katolička žena prodaje kolače i uštipke 28. travnja 2013.

UstipciU nedjelju, 28. travnja, 2013. Župno društvo Hrvatska katolička žena organizira prodaju kave i uštipaka, mlinci i rezanaca, u župnoj dvorani nakon nedjeljnih Sv. Misa. One potiču sve vrijedne bake, mame i djevojke pripremiti dodatne kolače kod kuće i donijeti ovom prilikom u našu dvoranu, kako bi se sve moglo prodati i ništa ne propasti. Prihod prikupljen ovom akcijom bit će namijenjen nastavku obnove liturgijskog prostora unutar našega Svetišta. Novo svetohranište samo je početak te obnove. Najljepše zahvaljujem pokrenutoj inicijativi i podržavam svako uključivanje župljana u različite akcije za zajedničko dobro. Potičem sve župljane posjetiti naše bake i mame u dvorani, te osladiti nepce uštipcima i kolačima, uz odličnu kavu.

18.04.2013.

Naši prvopričesnici

Prvopricesnici 2013 OLQofCCProšle je nedjelje u našoj župi bilo veliko slavlje. Prvu je pričest primilo četrnaestero mališana, koji su se za trenutak susreta s Isusom dugo pripremali. Ovo su ovogodišnji prvopričesnici:
Maja MANDARIĆ
Boris GRUBIŠIĆ
Marko ZOVIĆ
Bože Benjamin Ivan LAUŠIĆ
Å imun Å KUGOR
Marina Lenka GRANIĆ
Kristian Ivan ALPEZA
Ana Marija KOLOBARIĆ
Bianca KUZMAR
Nera JARČEVIĆ
Tea Maria Rose PLEVEL
John Paul Božo PAČAREK
Tomas Martin MARKOVIĆ
Natasha BRČIĆ KOSTIĆ
3 Prva Pricest 2013Marljivo su dolazili sa svojim roditeljima ponedjeljkom na Sv. Misu i vjeronauk, a roditelji su ih svesrdno pomogli i bili im prvi primjeri vjere.
1 Prva Pricest 2013Pitanja koja su oni postavljali svom vjeroučitelju, vlč. Mladenu, za vrijeme vjeronauka, potakla su mnoge roditelje na razmišljanje, te su i sami uvidjeli da su njihova djeca otvorena za Boga, iako ih u nedostatku vremena moderni odgoj veoma često postavlja pred televizijske programe, video igrice ili Internet, ili ih nakon škole okupira raznovrsnim aktivnostima. Najljepše zahvaljujem roditeljima za redovne dolaske na Misu i vjeronauk, te potičem da se i dalje uključuju u život župne zajednice, te da s djecom redovito dolaze na nedjeljnu Sv. Misu. Zahvaljujem roditeljima za prekrasno cvijeće koje je tom prilikom krasilo naš oltar, kao i gospođi Marijani Mandarić, mami prvopričesnice Maje, koja se pobrinula za koordinaciju prvopričesničkog slavlja.
2 Prva Pricest 2013

Vlč. Mladen Horvat

18.04.2013.

ShareLife Collection

ShareLifeDruga ShareLife collection je u subotu, 20. travnja, na večernjoj misi u 6:00pm i u nedjelju, 21. travnja, na misama u 9:30am i 11:00am.

18.04.2013.

Radosni krizmanici i Msgr. Mate Uzinić

Krizmanici i Msgr. UzinicU ime Župe Naše Gospe Kraljice Hrvata izražavam iskrenu zahvalu dubrovačkom biskupu, Msgr. Mati Uziniću, koji je podijelio sakrament Sv. Potvrde našim krizmanicima u nedjelju 07. travnja na Misi u 11:00am. Tom prilikom sakrament kršćanske zrelosti i darove Duha svetoga primili su:
Anastasia Angelica TURALIJA
Lucas Christopher TURALIJA
Lidia ŠARIĆ
Emma Ana LASLAVIĆ
Antonia PAVIĆ
Daniel Hrvoje BEG
Najljepše zahvaljujem roditeljima ovogodišnjih krizmanika i njihovim kumovima za spremnost sudjelovati na Misama i vjeronauku kao nužnoj pripravi za sakramente. Roditelji i kumovi priredili su zajedničku riblju večeru u našoj dvorani, na kojoj su počastili drage goste iz domovine, te su u obiteljskoj atmosferi imali prilike razgovarati s preuzvišenim gospodinom biskupom Matom i velečasnim gospodinom don Bernardom Pleše.

Krizma 1 2013

Rev. Mladen Horvat

18.04.2013.

Proljetni koncert Župnog folklornog društva Jadran

JadranŽFD Jadran poziva Vas na Proljetni koncert u subotu, 20. travnja. Večer ćemo započeti svetom Misom u 6 sati, te je nastaviti nastupom Jadrana i gostiju u našoj župnoj dvorani. Nakon programa uživat ćemo u bogatoj večeri gospođe Francuz i kolačima koje su pripremile naše mame i članice. Večer ćemo završiti bogatom tombolom. U sve je to uključena lijepa hrvatska glazba koju će nam svirati VIS Druga Noć. Cijena ulaznica za odrasle je $35, a za djecu $20, a možete ih nabaviti kod Martine Matija (416-748-1945) ili Ružice Marković (416-503-2412).

Mrs. Ružica Marković

03.04.2013.

Srdačna dobrodošlica dubrovačkom biskupu, Msgr. Mati Uziniću

Msgr. Mate UzinicU ime Župe Naše Gospe Kraljice Hrvata izražavam iskrenu dobrodošlicu dubrovačkom biskupu, Msgr. Mati Uziniću. On će, zajedno s don Bernardom Pleše, ravnateljem Biskupijske klasične gimnazije, boraviti u našoj župi, te podijeliti sakrament Sv. Potvrde našim krizmanicima u nedjelju 07. travnja na Misi u 11:00am. Preuzvišeni gospodine biskupe, dobro nam došli i ugodno se osjećajte među hrvatskom braćom i sestrama izvan domovine.

Rev. Mladen Horvat

Životopis dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića

Mate Uzinić rođen je 17. rujna 1967. u Dubravi, u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. U Dubravi je pohađao osnovnu školu, a gimnaziju u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Nakon obavezne vojne službe u trajanju od godinu dana (1986./1987.) na poluotoku Prevlaka, na Teološkom fakultetu u Splitu završava studij filozofije i teologije te postiže akademski stupanj bakalaureat 1993. godine. Zaređen je za svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije 27. lipnja 1993. Tijekom tri godine obnašao je pastoralnu službu u župama Omić i Otrić-Struge. Godine 1996. nastavio je studij u Rimu na Papinskom lateranskom sveučilištu, postigavši 2000. godine licencijat iz crkvenog i civilnog prava. Po povratku u Split od 2000. do 2002. obnaša službu sudskog vikara i suca na Crkvenom interdijecezanskom sudu I. stupnja u Splitu i ujedno pastoralnog suradnika u župi Strožanac-Podstrana. Od 2001. rektor je Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu. Od 2002. član je Prezbiterskog vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije a od 2004. Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i duhovna zvanja. Dubrovačkim biskupom imenovan je na blagdan sv. Franje Saleškog 24. siječnja 2011. godine, a za biskupa je zaređen u dubrovačkoj katedrali na blagdan sv. Josipa 19. ožujka iste godine. Osim hrvatskoga jezika govori i piše na talijanskom jeziku, a poznaje i engleski.

www.dubrovacka-biskupija.hr

 

30.03.2013.

Uskrsna cestitka 2a

30.03.2013.

MEĐIMURSKE NOVINE

naslovna915.indd

Uskrsni intervju: dr. sc. Krunoslav Novak, viši asistent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu

30.03.2013.

Caritas Zagrebacke nadbiskupije 30MAR2013

25.03.2013

Datumi župnih piknika Župe Naše Gospe Kraljice Hrvata u Župnom parku Father Kamber:

Svečano otvorenje Parka: June 02, 2013.
Svetkovina Velike Gospe: August 18, 2013.
Blagdan Male Gospe: September 08, 2013.

20.03.2013.

Karitas Sisak 20MAR2013_Page_1

Karitas Sisak 20MAR2013_Page_2

Karitas Sisak 20MAR2013_Page_3

20.03.2013.

Blagoslov starih

old manBlagoslovljeni koji shvaćaju da su mi noge
postale spore i da mi ruke dršću.
Blagoslovljeni koji misle na to da teško čujem
i da sve odmah ne shvaćam.
Blagoslovljeni koji znaju da mi oči više
dobro ne vide.
Blagoslovljeni koji ne psuju kad nešto ispustim
i pomažu mi naći moje stvari.
Blagoslovljeni koji mi se nasmiješe i časak
sa mnom pročavrljaju.
Blagoslovljeni koji imaju obzira s mojim tegobama
i blaže moje boli.
Blagoslovljeni koji mi daju osjetiti da sam voljen
i nježno se odnose prema meni.
Blagoslovljeni koji ostaju uza me i na mom putu
u vječnost.
Blagoslovljeni svi koji su prema meni dobri.
Oni mi daju da mislim na dobrog Boga.
I sigurno ih neću zaboraviti kad jednom
budem s njime.

Paul Tournier
Vijenac, Broj 497, 21. ožujak 2013.

18.03.2013.

Čitači na Uskrs @ 9:30am

Prvo čitanje: Marija Menalo
Psalam: pjeva Vlč. Krunoslav Novak
Drugo čitanje: Jadranka Kumić

Molitva vjernika: Katarina Kumić
Prinos darova: Obitelj Menalo

Čitači na Uskrs @ 11:00am

Prvo čitanje: Patricia Finka-Nemarić
Psalam: pjeva zbor
Drugo čitanje: Berislav Kolobarić

Molitva vjernika: Edward Nežić
Prinos darova: Obitelj Nemarić

18.03.2013.

Čitači na Veliku Subotu @ 8:00pm

Prvo čitanje: Patricia Finka-Nemarić
Psalam: pjeva zbor
Drugo čitanje: Ivan Matošević
Psalam: pjeva zbor
Treće čitanje: Božena Matošević
Psalam: pjeva zbor
Četvrto čitanje: Vladimir Kumić
Psalam: pjeva zbor
Peto čitanje: Kata Mrazovac
Psalam: pjeva zbor
Šesto čitanje: Tomo Dolić
Psalam: pjeva zbor
Sedmo čitanje: Maja Beg
Psalam: pjeva zbor
___________________

Poslanica: Ružica Marušić
Psalam: pjeva zbor
___________________

Molitva vjernika: Vesna Domitrović
Prinos darova: Obitelj Domitrović

18.03.2013.

Čitači na Veliki Petak @ 3:00pm

Kratka generalna proba za čitače muke na Veliki Petak je u četvrtak, 28.ožujka, nakon Mise Večere Gospodnje i molitvenoga sata, u 9:30pm.

Prvo čitanje: Caroline Spivak
Psalam: pjeva zbor
Drugo čitanje: Melita Pačarek

Muka:
Evanđelist: Hrvoje Beg
Isus: Vlč. Krunoslav Novak
Petar: Tomo Dolić
Sluškinja: Kata Stanić
Sluga: Berislav Kolobarić
Pilat: Edward Nežić
Stražar: Tony Mišić

18.03.2013.

Čitači na Veliki Četvrtak @ 7:00pm

Prvo čitanje: Anton Mrazovac
Psalam: pjeva zbor
Drugo čitanje: Ana Mrazovac

Molitva vjernika: Martina Mrazovac
Prinos darova: Obitelj Mrazovac

18.03.2013.

Raspored obreda Velikoga tjedna

Uočnica Cvjetnice: 23. ožujka, Misa u 6:00pm
Cvjetnica: 24. ožujka, Mise u 9:30am i 11:00am
Cvjetnica: 24. ožujka, klanjanje za Domovinu i Hrvatski narod 12:30-13:30pm
Cvjetnica: 24. ožujka, Ispovijed i Misa u 6:00pm
Veliki Četvrtak: 28. ožujka, Misa Večere Gospodnje u 7:00pm
Veliki Četvrtak: 28. ožujka, molitveni sat 8:30-9:30pm
Veliki Petak: 29. ožujka, Obredi Velikoga Petka u 3:00pm
Velika Subota: 30. ožujka, Vazmeno bdijenje u 8:00pm
Uskrs: 31. ožujka, Mise u 9:30am i 11:00am

18.03.2013.

Čitači na Cvjetnicu

Generalna proba za čitače muke na Cvjetnicu je u petak, 22.ožujka, nakon križnog puta i večernje Sv. Mise, u 7:30pm. Čitači su ovako raspoređeni na Misama u subotu i nedjelju:

Subota, 23. ožujka @ 6:00pm

Prvo čitanje: Tony Mišić
Psalam: pjeva Vlč. Mladen Horvat
Drugo čitanje: Barbara Višić

Muka:
Evanđelist: Andrijana Stanić
Isus: Vlč. Mladen Horvat
Petar: Ivan Leko
Sluškinja: Klara Stanić
Sluga: Mark Menalo
Pilat: Ivan Mišić
I. Zloč: Ljubica Višić
II. Zloč: Marija Višić
Satnik: Barbara Basar

Molitva vjernika: Manda Mišić

Nedjelja, 24. ožujka @ 9:30am

Prvo čitanje: Luka Leko
Psalam: pjeva Vlč. Mladen Horvat
Drugo čitanje: Katarina Kumić

Muka:
Evanđelist: Zdenka Leko
Isus: Vlč. Krunoslav Novak
Petar: Tomislav Šarić
Sluškinja: Ružica Marušić
Sluga: Tomo Dolić
Pilat: Zdravko Lukić
I. Zloč: Jadranka Kumić
II. Zloč: Vladimir Kumić
Satnik: Marija Menalo

Molitva vjernika: Katarina Kumić
Prinos darova: Obitelj Leko

Nedjelja, 24, ožujka @ 11:00am

Prvo čitanje: Ivan Bašić
Psalam: pjeva zbor
Drugo čitanje: Steve Stanišić

Muka:
Evanđelist: Patricia Finka-Nemarić
Isus: Vlč. Mladen Horvat
Petar: Edward Nežić
Sluškinja: Maja Beg
Sluga: Hrvoje Beg
Pilat: Berislav Kolobarić
I. Zloč: Ivan Matošević
II. Zloč: Božena Matošević
Satnik: Suzi Maglica

Molitva vjernika: Steve Stanišić
Prinos darova: Obitelj Stanišić

Vlč. Mladen Horvat

18.03.2013.

ShareLife collection

ShareLifePrva ShareLife collection bila je u subotu, 16. ožujka, na večernjoj misi u 6:00pm i u nedjelju, 17. ožujka, na misama u 9:30am i 11:00am. Tom se prilikom skupilo $2,979.55. Darovi su proslijeđeni uredima Torontske nadbiskupije. Najljepše zahvaljujem svim dobročiniteljima.

Rev. Mladen Horvat

18.03.2013.

Zahvala Župnom društvu Hrvatska katolička žena

HKZ 10MAR2013Iskreno zahvaljujem Župnom društvu Hrvatska katolička žena za organizaciju i prodaju kave i uštipaka, mlinci i rezanaca, u župnoj dvorani nakon nedjeljnjih Sv. Misa 10. ožujka, 2013. Prihod prikupljen ovom akcijom iznosio je $590.00, a namijenjen je obnovi liturgijskog prostora unutar našega Svetišta. Istom projektu obnove liturgijskog prostora naše župe namijenjen je i prihod stečen pripremom ručka povodom blagdana blaženog Alojzija Stepinca, organiziranog u našoj župi 03. veljače, 2013. Taj je prihod iznosio $4,750.29. Najljepše zahvaljujem pokrenutim inicijativama i podržavam svako uključivanje župljana u različite akcije za zajedničko dobro.

Rev. Mladen Horvat

14.03.2013.

Novi poglavar Katoličke crkve je kardinal Jorge Mario Bergoglio

francis132wayNovi je Papa Jorge Mario Bergoglio. Prvi kardinal iz reda Ä‘akona Jean-Louis Tauran oko 20.15 sati pojavio se na svečanoj ureÅ¡enoj loži vatikanske bazilike i nakon tradicionalne objave na latinskom: “Habemus Papam!” (Imamo Papu!) obznanio da su kardinali elektori danas na konklavama izabrali za papu argentinskog kardinala Bergoglia koji je izabrao ime Franjo. Novi, 266. papa, isusovac je, Argentinac, Jorge Mario Bergoglio, sedamdesetÅ¡estogodiÅ¡nji dosadaÅ¡nji nadbiskup Buenos Airesa. Novi papa izabrao je ime Franjo. To je prvi puta u povijesti Crkve da je jedan rimski biskup uzeo to ime, a i prvi puta da je jedan isusovac izabran za papu, te da papa dolazi iz Latinske Amerike. Jorge Mario Bergoglio roÄ‘en je 17. prosinca 1936. u Buenos Airesu, u obitelji s petero djece, a otac mu je bio talijanski imigrant, te novi papa ima i argentinsko i talijansko državljanstvo. Diplomirao je kemijsku tehnologiju, no poslije se odlučio za svećenički poziv te stupio u bogosloviju. U novicijat Družbe Isusove stupio je 11. ožujka 1958. godine. Humanističke studije zavrÅ¡io je u ÄŒileu, a 1963., po povratku u Buenos Aires, zavrÅ¡io je filozofiju na Filozofskom fakultetu kolegija “San Jose” u San Miguelu. Sljedeće dvije godine predavao je književnosti i psihologiju na kolegiju “Immacolata” u Santa Feu, a 1966. predavao je iste predmete na kolegiju “Salvatore” u Buenos Airesu. Od 1967. do 1970. studirao je teologiju na TeoloÅ¡kom fakultetu kolegija “San Jose” u San Miguelu. Za svećenika je zareÄ‘en 13. prosinca 1969. godine, a unutar Družbe Isusove proveo je svoj treći probandat 1970. – 1971. u Alcali de Henares u Å panjolskoj, te je 22. travnja 1973. položio svoje doživotne zavjete. Bio je magister novaka u Villa Barilari u San Miguelu (1972. – 1973.), profesor na TeoloÅ¡kom fakultetu, konzultor u svojoj Provinciji te rektor kolegija. Za provincijala Argentine izabran je 31. srpnja 1973. i tu je službu obnaÅ¡ao Å¡est godina. IzmeÄ‘u 1980. i 1986. godine bio je rektor kolegija i Filozofskoga i teoloÅ¡kog fakulteta u istoj kući, te župnik u biskupiji San Miguel. U ožujku 1986. poÅ¡ao je u Njemačku kako bi ondje dovrÅ¡io rad na svojoj doktorskoj disertaciji, nakon čega su ga poglavari smjestili u kolegij “Salvatore” odakle je premjeÅ¡ten u crkvu Družbe Isusove u gradu Cordobi, gdje je obnaÅ¡ao službu duhovnika i ispovjednika. Blaženi Ivan Pavao II. imenovao ga je 20. svibnja 1992. pomoćnim biskupom Buenos Airesa, a 27. lipnja iste godine primio je u katedrali u Buenos Airesu biskupski red po rukama kardinala Antonija Quarracina. Suzareditelji su bili apostolski nuncij Ubaldo Calabresi i biskup Mercedes-Lujana Emilio Ognjenović. Nadbiskupom koadjutorom Buenos Airesa imenovan je 3. lipnja 1997., a 28. veljače 1998., nakon smrti kardinala Qarracina, naslijedio ga je u nadbiskupskoj službi. Kao nadbiskup putovao je javnim prijevoznim sredstvima, a umjesto biskupske palače, stanovao je u iznajmljenom stanu, te si je zaslužio nadimak “kardinal siromaÅ¡nih”. Govori Å¡panjolski, talijanski, a služi se i njemačkim jezikom. Poznat je i kao dobar kuhar, ljubitelj opere, prijatelj grčke klasike, Shakespearea i Dostojevskoga te kao dobar plivač, premda od djetinjstva ima poteÅ¡koća s plućima. Napisao je knjige: “Meditationes para religiosos” (Razmatranja za redovnike) 1982., “Reflexiones sobre la vida apostolica” (RazmiÅ¡ljanja o apostolskom životu) 1986., i “Reflexiones de esperanza” (RazmiÅ¡ljanja o nadi) 1992. Bio je ordinarij i za vjernike istočnoga obreda koji prebivaju u Argentini, a nemaju ordinarija vlastitoga obreda. Usto je bio i Veliki kancelar Argentinskog katoličkog sveučiliÅ¡ta. Na 10. redovitoj općoj skupÅ¡tini Sinode biskupa u listopadu 2001. bio je generalni relator. Od studenoga 2005. do studenoga 2011. bio je predsjednik Argentinske biskupske konferencije. Blaženi Ivan Pavao II. imenovao ga je kardinalom na konzistoriju 21. veljače 2001., a naslovna mu je crkva bila crkva Sv. Roberta Bellarmina. Bio je član Komisije za Latinsku Ameriku, Vijeća za obitelj, Kongregacije za bogoÅ¡tovlje i disciplinu sakramenata, te Kongregacije za ustanove posvećenog života. Doktorirao je u Njemačkoj. Ima sveučiliÅ¡nog iskustva (rektor filozofsko-teoloÅ¡kog fakulteta u San Miguelu). Bio je predsjednik Argentinske biskupske konferencije od 2005. do 2011. Imenovan kardinalom 2001. godine. ÄŒlan je Kongregacije za bogoslužje i sakramente, Kongregacije za kler, Kongregacije za institute posvećenog života i družbe apostolskog života, Papinskog vijeća za obitelj i Papinske komisije za Latinsku Ameriku. (kta/ika)

13.03.2013.

Klanjanje kroz korizmu za Hrvatski narod i Domovinu u Župi Naše Gospe Kraljice Hrvata:
utorkom 7:00-8:00pm

Adoration

Naša se župa uključila u molitveni lanac klanjanja pred Presvetim kroz vrijeme korizme za važne nakane za Hrvatski narod i Domovinu. Molimo zajedno s braćom i sestrama u domovini i iseljeništvu, jer mnogo može žarka molitva pravednika. U našem klanjanju razmatramo tekstove Isusovog „Govora na gori“, što se nalaze u Matejevom Evanđelju (Mt 5-7), u kojima Isus daje svoju viziju „nove pravednosti“, potrebne u modernom društvu.
U Isusovoj viziji „nove i veće pravednosti“ srdžba i ružne riječi u odnosu prema našim bližnjima pobijeđene su lijepim ponašanjem, koje svoju snagu crpi iz pomirenja, a preljub i bračna nevjernost nadvladavaju se uklanjanjem elemenata vlastite nutrine i vanjštine koji postaju čovjeku kamen spoticanja na njegovom životnom putu, jer ako bračni par ne krene putem Isusove vizije „nove pravednosti“, te ustraje u preljubu i nevjernosti, tada doista nužno slijedi rastava, za koju nema mjesta u Isusovoj viziji. U Isusovoj viziji nove pravednosti zakletva nije potrebna, jer čovjekova riječ što je izgovara i djelo koje čini, uvijek trebaju biti u skladu s mislima i osjećajima što ih čovjek čuva u nutrini svojega bića. Zato Isus govori da čovjekovo izvanjsko „da“ ili slaganje s nekom stvarnošću, treba biti odraz onoga što se događa u nutrini, ako doista želimo zdravo i vitalno društvo. Osveta nije potrebna u Isusovoj viziji društva, jer se problem fizičkog nasilja, otimanja dobara i prisilnoga rada ne rješava istom uzvraćenom osvetoljubivom mjerom, kako u širem društvu, mnogo više unutar naših obitelji. Rješenje ovih problema Isus pronalazi u savršenoj ljubavi, koja je spremna ići do kraja i nikada ne zatvoriti vrata drugim ljudima, osobito vlastitoj djeci ili roditeljima, bračnom drugu ili družici, makar takva ljubav čovjeka često pribija na križ zajedno s Isusom.
Nakon isključivanja negativnih elemenata iz društva, sljedećeg utorka slušamo Isusa, Učitelja nove pravednosti, što on govori o tri stupa modernoga društva: o čovjekovoj socijalnoj založenosti, što je on naziva „milostinja“; o čovjekovoj povezanosti s Božanskim bićem, što je on naziva „molitva“; te o čovjekovoj sposobnosti samokontrole u modernom društvu, što je on naziva „post“ (Mt 6,1-24), pokazujući da moderno društvo treba biti sposobno učiniti iskorak povjerenja u Boga i Božju providnost, kojom Bog upravlja stvorenim svjetovima (Mt 6,25-34). Klanjanje imamo utorkom nakon Sv. Mise od 7:00-8:00pm, a molitvu za Domovinu zaključujemo Sv. Misom i klanjanjem na Cvjetnicu. Nastavljamo također s pobožnošću križnoga puta petkom prije Sv. Mise od 6:00-6:30pm. Ovogodišnji križni put koji ćemo moliti bit će križni put što ga je napisao Sveti Otac Benedikt XVI. Potičem sve uzraste naših župljana odvojiti vremena za molitvu u ovoj korizmi i pridružiti se predloženom klanjanju i križnim putovima.

Rev. Mladen Horvat

13.03.2013.

Preduskrsna župna Ispovijed: 24. ožujka @ 6:00pm

Nalazimo se u razdoblju Korizme, a to je vrijeme razmišljanja nad vlastitim životom i nastojanja učiniti život ljepšim, boljim i zadovoljnijim. Popravak života ne može se dogoditi ako čovjek najprije ne uvidi koja su to područja života upitna i ugrožena grijehom. Unutarnji glas savjesti jest onaj koji pokazuje ta područja, ali se vrlo često događa da mi ljudi umirimo ili ušutkamo glas svoje savjesti, te mirno kažemo da nas savjest ni u čemu ne optužuje. Mi zapravo potisnemo glas savjesti u dubinu našega bića, te različitim preprekama i izgovorima opravdamo svoje ponašanje, koje je protivno tom glasu. U takvom slučaju postoji još jedno pomagalo koje nam izvana pokazuje je li naša nutrina u skladu s Božjom zamisli našega života, a to se pomagalo zove Božja Riječ ili Božje zapovijedi. Zato svaki čovjek koji želi iskreno obaviti svoju ispovijed, u poniranju u dubine svoje duše i u razmišljanju nad vlastitim životom, ne oslanja se samo na glas koji mu dolazi iz nutrine, već sluša i objektivni Božji glas koji mu glasno i jasno govori u pročitanoj Božjoj Riječi, te protumačenoj od učiteljstva Crkve. U zajedničkom svjetlu tog unutarnjeg i izvanjskog glasa čovjek prosuđuje svoj život, svoj odnos s Bogom, s drugim ljudima i sa samim sobom, te sve ono što zavrjeđuje osudu ili promjenu donosi pred Boga, moli Boga za oproštenje i pokazuje spremnost nešto promijeniti u svome životu, što se drugim riječima zove „obraćenje“. U isto vrijeme oproštenje i obraćenje jest Božji dar, jer Bog je onaj koji oprašta grijehe i daje čovjeku mogućnost novoga početka i popravka života, ali čovjek je onaj koji prima Božji dar oproštenja. Za primanje svakoga dara najprije je potrebno pružiti ruke prema darovatelju, pa zato i mi u molitvi pružimo svoje ruke Stvoritelju i Otkupitelju, kako bi primili Božji dar oproštenja u sakramentu Ispovijedi. Naša župna preduskrsna Ispovijed je na Cvjetnicu, 24. ožujka u 6:00pm u župnoj crkvi.

Rev. Mladen Horvat

13.03.2013.

Kolači i kava

JadranŽupno folklorno društvo Jadran ima prodaju kolača i kave 17. i 24. ožujka poslije svetih misa u 9:30am i 11:00am.

Mrs. Ružica Marković

13.03.2013.

ShareLife collection

ShareLifePrva ShareLife collection je u subotu, 16. ožujka, na večernjoj misi u 6:00pm i u nedjelju, 17. ožujka, na misama u 9:30am i 11:00am.

13.03.2013.

Posjet Torontu

12.03.2013.

Molitva za novoga Papu

Cardinals electing Pope

Uskrsli Isuse Kriste
U vrtu kardinalskom
uberi zreli slatki plod
koji će vjerom i žrtvom
nebu i svijetu biti bliski rod.

Mile Pletikosa

09.03.2013.

Karamelom oblivene jabuke

Prvopricesnici 06MAR2013Prvopričesnici i krizmanici naše župe prošlog su se tjedna veoma iznenadili i obradovali. Naime, na stolu su ih dočekale jabuke oblivene karamelom, te svježe fritule i pita, kojih se ne bi postidjeli niti kraljevski stolovi.
Krizmanici 06MAR2013Zaslužni za ova djela ljubavi jesu gospodin Vlado i gospođa Ruža Smorhaj, koji su predložili velečasnom župniku obradovati djecu i mlade slatkišima, jer kažu oni da moramo nešto lijepoga učiniti za našu djecu.
Obitelj SmorhajNo, oni nisu učinili nešto lijepoga samo za djecu, već su delikatesnom večerom počastili preuzvišenog gospodina biskupa, Msgr. dr. Vjekoslava Huzjaka. Najljepše im zahvaljujemo za njihovu spremnost uključiti se u zajedničke projekte, te zazivamo Božji blagoslov na njih i njihove najmlađe.

Rev. Mladen Horvat

07.03.2013.

Kava i kolači u nedjelju, 10. ožujka, 2013.

UstipciU nedjelju, 10. ožujka, 2013. Župno društvo Hrvatska katolička žena organizira prodaju kave i uštipaka, mlinci i rezanaca, u župnoj dvorani nakon nedjeljnjih Sv. Misa. Prihod prikupljen ovom akcijom bit će namijenjen obnovi liturgijskog prostora unutar našega Svetišta. Najljepše zahvaljujem pokrenutoj inicijativi i podržavam svako uključivanje župljana u različite akcije za zajedničko dobro. Potičem sve župljane posjetiti naše bake i mame u dvorani, te osladiti nepce uštipcima i kavom.
coffee-art

Rev. Mladen Horvat

07.03.2013.

Klanjanje kroz korizmu za Hrvatski narod i Domovinu u Župi Naše Gospe Kraljice Hrvata:
utorkom 7:00-8:00pm

AdorationNaša se župa uključila u molitveni lanac klanjanja pred Presvetim kroz vrijeme korizme za važne nakane za Hrvatski narod i Domovinu. Molimo zajedno s braćom i sestrama u domovini i iseljeništvu, jer mnogo može žarka molitva pravednika. U našem klanjanju razmatramo tekstove Isusovog „Govora na gori“, što se nalaze u Matejevom Evanđelju (Mt 5-7), u kojima Isus daje svoju viziju „nove pravednosti“, potrebne u modernom društvu.
Nova se pravednost sastoji najprije u ispunjavanju Zakona Božjega, te ona nastoji isključiti srdžbu iz čovjekovog života (Mt 5,20-26). Povrijeđena pravda rađa srdžbom, koja, makar je i opravdana, prelazi u intenzivniji osjećaj mržnje. Počinjemo mrziti one ljude na koje smo se najprije srdili jer su nas povrijedili, a u sadašnjem trenutku nikako ne možemo oprostiti nanesenu uvredu. Čovjek ne može neprestano živjeti u stanju intenzivnih osjećaja kao što je mržnja, te verbalizacijom i akcijom nastoji rasteretiti svoju životnu napetost. Nije čudno, stoga, što djeca glasno viču kada se posvađaju ili kada je njihova pravda povrijeđena, a nerijetko se dogodi da i ruke imaju posla. Mi se stariji ponekad ponašamo upravo kao djeca. Stoga Isus govori o „novoj pravednosti“, koja svoje ciljeve ne ostvaruje šakama i ružnim riječima, niti razarajućim osjećajima srdžbe i mržnje, već pomirenjem i spremnošću odreći se svojih umišljenih prava, jer Svemogući Bog je čovjekova najveća pravednost, te uvijek nadoknađuje čovjeku tamo gdje su ga drugi zakinuli, ako je čovjek spreman prepustiti Gospodinu svoje putove.
Nova pravednost također isključuje preljub (Mt 5,27-32), jer osoba vezana sakramentom braka, a nadahnuta mislima Sv. Pisma, pronalazi uvijek nove snage voljeti svoju ženu ili muža, te iznalazi putove kako tu ljubav drugoj strani djelima pokazati. Doista, kada nam materijalne stvari i standard postanu najvažnije stvari u životu, a pozicija u društvu jedina naša čežnja, tada se vrlo često nema vremena za svoju ženu ili muža. Više vremena provodimo na poslu i svoje radne prijatelje i prijateljice poštujemo i s njima se lijepo ophodimo, a kada se vratimo svojim obiteljima, započinje vika i galama stresnih situacija. Tada počinjemo polako zaobilaziti svoje obitelji i tražiti mir i smirenje u nekim novim događajima ili osobama. Preljub i bračna nevjernost ne događaju se preko noći, već uvijek postoji moja obiteljska predigra u kojoj me život ispreskakao, te sada tražim smirenje izvan obitelji. Ako osoba ustraje u preljubu, zajednički život ionako više nema smisla, te se rastava pokazuje kao jedino rješenje, mislimo mi. Zato Isus govori o „novoj pravednosti“ gdje iz svojega života treba odstraniti sve ono što nas sablažnjava i vodi na krive putove, kako lažne prijatelje i prijateljice, nadomjeske za mog muža i ženu, ali jednako tako i grube riječi unutar obitelji, te pretjeranu potrebu za materijalnim dobrima i standardom, što nas često vodi na obiteljske stranputice.
Sljedećeg utorka, 12. ožujka, slušamo Isusa, Učitelja nove pravednosti, što on govori o „Zakletvi“, „Osveti“ i „Ljubavi prema neprijateljima“ (Mt 5,33-48). Klanjanje imamo utorkom nakon Sv. Mise od 7:00-8:00pm, a molitvu za Domovinu zaključujemo Sv. Misom i klanjanjem na Cvjetnicu. Nastavljamo također s pobožnošću križnoga puta petkom prije Sv. Mise od 6:00-6:30pm. Ovogodišnji križni put koji molimo je križni put što ga je napisao Sveti Otac Benedikt XVI. Potičem sve uzraste naših župljana odvojiti vremena za molitvu u ovoj korizmi i pridružiti se predloženom klanjanju i križnim putovima.

Rev. Mladen Horvat

07.03.2013.

Msgr. Vjekoslav Huzjak u Župi Naše Gospe Kraljice Hrvata

biskup_huzjakBjelovarsko-križevački biskup, preuzvišeni gospodin Msgr. Vjekoslav Huzjak, predvodit će svečanu Sv. Misu u subotu, 09. ožujka, 2013. u 6:00pm u Župi Naše Gospe Kraljice Hrvata. Lijepo pozivam župljane pridružiti se ovom slavlju i pozdraviti Msgr. Huzjaka, prvi puta nazočnog u našoj župi.

Rev. Mladen Horvat

MONS. VJEKOSLAV HUZJAK – CURRICULUM VITAE

Rođen je 25. veljače 1960. godine u Jalžabetu, župa Jalžabet, Zagrebačka nadbiskupija – sad Varaždinska biskupija, od oca Matije i majke Štefanije, rođene Sović. Ima jednog brata, Josipa, koji je oženjen i ima tri sina.
Osnovnu školu pohađao je u Jalžabetu, a nakon toga, 1975. godine ulazi u Nadbiskupsko dječačko sjemenište na Šalati u Zagrebu, gdje završava klasičnu gimnaziju u Interdijecezanskoj srednjoj školi za spremanje svećenika 1979. godine. Iste godine odlazi na odsluženje vojnog roka. Godine 1980. stupa u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu i upisuje se na Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 1986. godine, po rukama blagopokojnoga kardinala Franje Kuharića. Do 1991. godine vrši službu kapelana u župi i Hrvatskome nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, a od 1991. do 1993. godine službu upravitelja župe Savica-Šanci u Zagrebu. Prigodom uspostave novih biskupija, Varaždinske i Požeške, 1997. godine, inkardiniran je u kler Varaždinske biskupije.
Godine 1993. odlazi na poslijediplomski studij u Rim. Na Papinskomu sveučilištu Gregorijani 1995. godine postiže licencijat iz fundamentalne teologije. Od 1995. do 1999. studira na Papinskome orijentalnom institutu, gdje postiže licencijat iz istočnih crkvenih znanosti, a na istom učilištu 2002. godine postiže doktorat, tezom Teološko-duhovna vizija kulture u naučavanju pape Ivana Pavla II. koje se odnosi na kršćanski Istok.
Godine 1999. imenovan je ravnateljem Središnje ustanove Hrvatske biskupske konferencije za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika, zbog čega se prije dovršetka studija vratio u domovinu. Iste godine imenovan je glavnim tajnikom HBK-a i tu službu vršio je do imenovanja za biskupa. Sveti otac Ivan Pavao II. ubrojio ga je među svoje kapelane u travnju 2001. godine.
Od 2000. godine predaje na Katoličkome bogoslovnom fakultetu i Katehetskom institutu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Autor je više radova s područja teologije i kulture.
Dana 5. prosinca 2009. godine Apostolska nuncijatura u RH objavila je vijest da je sveti otac Benedikt XVI. osnovao Bjelovarsko-križevačku biskupiju i za prvog biskupa imenovao mons. Vjekoslava Huzjaka.

(Glas Koncila)

07.03.2013.

Svečana župna slavlja:

Uskrsna ispovijed: 24. ožujka, 2013. @ 6:00pm
Ispovijed krizmanika: 06. travnja, 2013. @ 7:00pm
Krizma: 07. travnja, 2013. @ 11:00am
Ispovijed prvopričesnika: 13. travnja, 2013. @ 7:00pm
Prva Pričest: 14. travnja, 2013. @ 11:00am

07.03.2013.

Vjeronauk za odrasle: 08. ožujka

psalmiSljedeći vjeronauk za odrasle bit će u petak, 08. ožujka u 7:15pm. Potičem sve župljane uključiti se u vjeronauk za odrasle, jer naša osobna vjera raste i razvija se po navještenoj i protumačenoj Božjoj riječi, koju spremno prihvaćamo u vlastiti život.

Rev. Mladen Horvat

07.03.2013.

Zahvala za odaziv na „rižin tanjur“

riceKnjiga Mudrih izreka kaže da “Jahvi pozaima tko je siromahu milostiv, i on će mu platiti dobročinstvo.” (Izr 19,17) Tako u ime dragovoljaca i osoblja Hrvatske župne Å¡kole “Kardinal Alojzije Stepinac” zahvaljujemo svima koji su nam se pridružili na Å¡aci riže i par ribica, a neka im Bog plati za njihovo dobročinstvo. Prikupljeni darovi u vrijednosti od $662.02 biti će proslijeÄ‘eni za potrebe Stadlerovog dječjeg doma “Egipat” u Sarajevu kojeg vode Sestre služavke Maloga Isusa. Od srca zahvaljujemo svima koji su nam se na bilo koji način pridružili u organiziranju ovogodiÅ¡njeg “rižinog tanjura”.

Mr. Berislav Kolobarić

05.03.2013.

“Adopt a Cardinal Initiative”: uključimo se u pokret molitve za kardinale koji će kroz mjesec ožujak birati budućeg Papu.

1) Adopt a Cardinal

http://www.adoptacardinal.org/adoption

Adopt a Cardinal

13.02.2013.

Klanjanje kroz korizmu za Hrvatski narod i Domovinu u Župi Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu:
utorkom 7:00-8:00pm

Naša se župa uključila u molitveni lanac klanjanja pred Presvetim kroz vrijeme korizme za važne nakane za Hrvatski narod i Domovinu. Molimo zajedno s braćom i sestrama u domovini i iseljeništvu, jer mnogo može žarka molitva pravednika. Klanjanje ćemo imati utorkom nakon Sv. Mise od 7:00-8:00pm, a molitvu za Domovinu zaključujemo Sv. Misom i klanjanjem na Cvjetnicu. Nastavljamo također s pobožnošću križnoga puta petkom prije Sv. Mise od 6:00-6:30pm. Potičem sve uzraste naših župljana odvojiti vremena za molitvu u ovoj korizmi i pridružiti se predloženom klanjanju i križnim putovima.

Klanjanje za narod i domovinu Hrvatsku KORIZMA 2013

TORONTO Klanjanje za narod i domovinu Hrvatsku KORIZMA 2013

Rev. Mladen Horvat

13.02.2013.

Vjeronauk za odrasle: 22. veljače

Krizni putSljedeći vjeronauk za odrasle bit će u petak, 22. veljače u 7:15pm. Potičem sve župljane uključiti se u vjeronauk za odrasle, jer naša osobna vjera raste i razvija se po navještenoj i protumačenoj Božjoj riječi, koju spremno prihvaćamo u vlastiti život.

Rev. Mladen Horvat

13.02.2013.

Rižin tanjur: 24. veljače

riceApostol Jakov učeći nas o vjeri kaže “da vjera bez djela, mrtva je u sebi.” A kakva su djela koja potkrepljuju našu vjeru najbolje nas je poučio prorok Izaija kada kaže o postu “Ovo je post koji mi je po volji, riječ je Jahve Gospoda: Podijeliti kruh svoj s gladnima, uvesti pod krov svoj beskućnike, odjenuti onog koga vidiš gola i ne kriti se od onog tko je tvoje krvi.” Tako i ove godine u nedjelju 24. veljače poslije Svete Mise u 9:30 i 11 sati imat ćemo prigodu spustiti se u dvoranu te uzeti skromni objed te ga ponijeti doma ili blagovati s drugima u dvorani. Kako je korizma vrijeme molitve, posta i odricanja, imat ćemo šaku riže i par komadića ribice koje ćemo slasno pojesti, a sva dobit biti će upućena potrebnima. Tako ćemo podijeliti kruh s gladnima i nećemo se sakriti od onih koji su naše krvi. Sve vas srdačno očekujemo i ove godine da nam se pridružite na našem tradicionalnom “Rižinom tanjuru”.

Mr. Berislav Kolobarić

13.02.2013.

Day of Confessions 06MAR2013

08.02.2013.

Korizma 2013:

Euharistijsko klanjanje utorkom od 7:00-8:00pm;
Križni put petkom od 6:00-6:30pm;

KlanjanjeOve godine korizma započinje na pepelnicu 13. veljače, kada ćemo se posuti pepelom i započeti razdoblje posta, molitve, milostinje i dobrih djela kao dio naše duhovne i unutarnje priprave za svetkovinu Uskrsa. Kroz razdoblje korizme uvodimo Euharistijsko klanjanje utorkom nakon večernje Sv. Mise od 7:00-8:00pm, te nastavljamo s pobožnošću Križnoga puta petkom prije mise od 6:00-6:30pm. Potičem sve uzraste naših župljana odvojiti vremena za molitvu u ovoj korizmi i pridružiti se predloženom klanjanju i križnim putovima, kako bi naši životni putovi imali manje nepotrebnih križeva.Krizni put
Rev. Mladen Horvat

08.02.2013.

Vjeronauk za odrasle: 22. veljače

Nastavljamo s uobičajenom praksom vjeronauka za odrasle svakog drugog i posljednjeg petka u mjesecu u 7:15pm. Sljedeći vjeronauk za odrasle bit će 22. veljače u 7:15pm. Potičem sve župljane uključiti se u vjeronauk za odrasle, jer naša osobna vjera raste i razvija se po navještenoj i protumačenoj Božjoj riječi, koju spremno prihvaćamo u vlastiti život.

07.02.2013.

Zahvala požrtvovnim volonterima kod organizacije „Stepinčeva“

Stepincevo 2013Želim zahvaliti svima koji su se uključili u organizaciju ovogodišnje proslave blagdana Blaženog Alojzija Stepinca u Župi Naše Gospe Kraljice Hrvata.
Stepincevo 1Svečana Sv. Misa u 11:00am okupila je mnoštvo naroda koji je pažljivo slušao Božju riječ i njezino tumačenje, a prekrasno pjevanje odzvanjalo je našom torontskom ljepoticom, koju su ove nedjelje na poseban način ukrasile hrvatske narodne nošnje Župnog folklornog društva Jadran.
Stepincevo 2Nakon molitvenog dijela, slavlje se preselilo u župnu dvoranu. Tamo su naš dočekala djeca i mladi Hrvatske župne škole Kardinal Alojzije Stepinac, koji su pod pažljivim ravnanjem njihove učiteljice gospođe Ivanke Naranča vodili program i pripremili prekrasne recitacije o životu i djelu blaženoga kardinala Alojzija.
Stepincevo 3Ples i pjesma Župnog folklornog društva Jadran i zvuci tamburica poveli su nas diljem lijepe naše domovine Hrvatske, a budno oko njihove učiteljice gospođe Inge Žmak vjerno ih je pratilo u prekrasnim pjesmama i plesovima.
Stepincevo 5Toga dana nitko nije ostao gladan, jer nas je obilno hranila gospođa Tanja Agatić i njezin tim dobrovoljaca, a pojio gospodin Željko Filipović, koji su spremno odgovorili na župnikov poziv za pomoć u kuhinji, te se radosno odazvali i pomogli kod pripreme i posluživanja hrane i pića.
Stepincevo 4Budući da je župa naša proširena obitelj, svi smo mi naučili da nakon jela treba očistiti i urediti stol, te zahvaljujem svima Vama, koji ste na poziv župnika raspremili stolove, te pomogli kod uređenja naše župne dvorane. Zahvaljujem također timu dobrovoljaca koji je u subotu uoči našeg župnog slavlja postavio stolove, stolice i servirao tanjure. Župa je naša velika obitelj, a svaka obitelj kreće naprijed ako njezini članovi pokazuju spremnost uključiti se na različite načine u zajedničke akcije za opće dobro.
Stepincevo 6Vi to činite i zato Vam od srca zahvaljujem i podržavam svaku dobrovoljnu inicijativu i spremno uključivanje mladih i starih u naše župne aktivnosti, kako duhovno-pastoralne, jendako tako i administrativno-organizacijkse naravi.

Rev. Mladen Horvat

07.02.2013.

Zaključen projekt pozlaćivanja liturgijskih predmeta

z predmetiPočetkom prosinca prošle godine krenuli smo u projekt obnove i pozlaćivanja naših liturgijskih predmeta. Kao što govori prorok Ezekiel, obnova započinje od Svetišta, te smo i mi pozlatili svijećnjake kod svetohraništa, a zatim nastavili s obnovom ostalog liturgijskog inventara Župe Naše Gospe Kraljice Hrvata. Među tim predmetima pronašli smo kalež i ciborij što su ih „Hrvatska djeca“ za vrijeme Fr. Kambera poklonili Župi Naše Gospe Kraljice Hrvata, davne 1964., kao i pojedine kaleže kojima su se na osobiti način služili pojedini župnici. Nanovo pozlaćena mala pokaznica neće se više sramiti pokazivati nam Presvetog Otkupitelja za vrijeme klanjanja, jer će uvijek biti u pratnji dvoje gorostasnih sedmerostrukih svijećnjaka. Čitav ovaj projekt ima namjeru pokazati bogatu prošlost naše župe i veliku ljubav koju su prošle generacije pokazale prema Kristovoj Crkvi, brinući se za liturgijske predmete. Dok upotrebljavamo i gledamo ljepotu tih predmeta i sami se uključujemo u bogatu povijesnu tradiciju ove župe, te ljepota koju promatramo postaje za nas put do Svetoga i Božanskoga. Najljepše zahvaljujem „Desna Metal Finishing Ltd“ za izvrstan rad, kao i svima Vama koji podržavate projekte duhovne i materijalne obnove Župe Naše Gospe Kraljice Hrvata.Desna

Rev. Mladen Horvat

07.02.2013.

Zahvalnica VUKOVAR 28JAN2013

07.02.2013.

Zahvalnica KNIN 18JAN2013

26.01.2013.

Kolači za Stepinčevo

kolaciVrijeme Božićnih i novogodišnjih blagdana bilo je također i vrijeme kolača u našoj župi. Mnogi kraljevski stolovi zaželjeli bi vidjeti kolače naših mama i baka, te svima zahvaljujem koji su i naš župni stol darovali odličnim kolačima. U isto vrijeme potičem sve naraštaje i uzraste prirediti kolače za svečani ručak povodom proslave Blaženog Alojzija 03. veljače, jer stara njemačka poslovica kaže: „Zucker kommt zuletzt!“. Jednako tako potičem uključiti se u pripravu ručka, uređenje dvorane u subotu i posluživanje kod stolova. Hvala Vam.

Rev. Mladen Horvat

26.01.2013.

Vjeronauk za prvopričesnike i krizmanike

vjeronaukNakon 2. nedjelje kroz godinu, 20. siječnja, nastavili smo s redovitim vjeronaukom. Vjeronauk za prvopričesnike i dalje će se održavati ponedjeljkom u 7:15pm, a za krizmanike srijedom u 7:15pm. Potičem roditelje doći s djecom na večernju sv. Misu u sklopu vjeronauka, te na taj način posvjedočiti djeci ljubav prema Isusu koji nam se daruje u sv. Misi.

Vlč. Mladen Horvat

26.01.2013.

Zahvala vlč. dr. Krunoslavu Novak

Vlc. Krunoslav i Vlc. MladenNajljepše želim zahvaliti vlč. dr. Krunoslavu Novak u moje osobno ime i u ime svih nas, za njegovo služenje u našoj župi kroz vrijeme Došašća i Božića, od 01. prosinca 2012. do 17. siječnja, 2013. Bili su to prekrasni dani poticaja i ohrabrenja našoj župnoj zajednici, mnogih lijepih riječi i djela što ih je vlč. Krunoslav s nama i za nas ostvario, osobito onih slikovnih i grafičkih ostvarenja, u kojima je velečasni Novak doista vješt. Iako je njegova služba vezana za Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu, mi ga uvijek rado očekujemo, ne više kao gosta, već mnogo više kao člana naše župne obitelji, jer u moderno vrijeme fizičke udaljenosti više na predstavljaju nepremostive prepreke. Hvala Vam, vlč. Kruno, i puno uspjeha u Vašem znanstvenom i pastoralnom radu.

Vlč. Mladen Horvat

26.01.2013.

Caritas biskupije Banja Luka 23JAN2013

26.01.2013.

Zahvala volonterima

4 Raskicivanje borova 2013Najljepše želim zahvaliti brojnim volonterima, starijima i mlađima, koji su se uključili u raspremanje božićnih nakita s naših borova i pospremanje jaslica, te u uređenje crkve.
Raskicivanje borova 2013U ponedjeljak, 14. siječnja, nakon što je s našeg tornja odzvonio drugi poslijepodnevni sat, Crkva se u trenutku napunila volonterima, dragim ljudima, koji su došli pomoći velečasnome raskititi borove.
2 Raskicivanje borova 2013Ono što je kroz tri dana rada raslo, bilo je raspremljeno i očišćeno za 3,5 sata, te je večernja Sv. Misa radosno dočekala vrijeme kroz godinu u zelenoj boji.
3 Raskicivanje borova 2013Najljepše zahvaljujem svima, koji ste se na poticaj župnika dobrovoljno uključili u ovaj projekt raskićivanja borova i jaslica, ili bilo kakvu drugu pomoć svećenicima u župi, te Vas i ubuduće molim dobrovoljnim zalaganjem podržati projekte koje poduzimamo u našoj župi.
5 Raskicivanje borova 2013
6 Raskicivanje borova 2013Mi to činimo radosna i vesela srca, jer Sv. Pavao nam ovako preporučuje: „Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu, jer Bog ljubi vesela darivatelja.“ (2Kor 9,7). Hvala Vam.

Rev. Mladen Horvat

14.01.2013.

Stepinčevo

Bl. StepinacOve godine blagdan blaženog Alojzija Stepinca slavimo u nedjelju 03. veljače, 2013 na svečanoj sv. Misi u 11:00 am. Slavlju prethodi trodnevna molitvena priprava, s klanjanjem u četvrtak i petak u 6:00pm, te klanjanjem u subotu nakon večernje Mise u 7:00pm, uz mogućnost ispovijedi, s redovitom misom i prigodnom propovijedi. Nakon nedjeljne župne mise, organiziran je svečani ručak, a prihod od ručka bit će namijenjen obnovi sakralnih prostora u našoj župi. Odazovimo se, te uz molitvu i pjesmu zajednički proslavimo ovaj znameniti dan za našu župu, moleći se zaštitniku čitavog hrvatskog naroda, blaženom Alojziju Stepincu.

Rev. Mladen Horvat

11.01.2013.

Zahvala 11JAN2013

09.01.2013.

Pomoć dječjem domu „Egipat“ u Sarajevu

Prošlog smo tjedna proslijedili prikupljene darove namijenjene popravku igrališta u dječjem domu „Egipat“, sestara Služavki Malog Isusa u Sarajevu. Kroz vrijeme Došašća, te božićnih i novogodišnjih blagdana u našoj smo župi za tu djecu prikupili $6,563.88. Božja je ljubav u našim srcima postala djelotvorna, jer svaki onaj koji za sebe kaže da je doživio Boga u svome srcu, svoju ljubav prema Bogu uvijek uzvraća posredno preko ljudi potrebnih ljubavi, brige i pažnje. Sestre su nam poslale slike života u dječjem domu, koje pokazuju način na koji su se djeca pripremala u Došašću za blagdan Božića, te slavila Božić i Novu godinu:
Korak po korak kroz Advent do Bozica 1 Korak po korak kroz Advent do Bozica 2 Korak po korak kroz Advent do Bozica 3 Korak po korak kroz Advent do Bozica 4 Korak po korak kroz Advent do Bozica 5 Bozic u Egiptu 1 Bozic u Egiptu 2 Bozic u Egiptu 3 Bozic u Egiptu 4 Bozic u Egiptu 5 Bozic u Egiptu 6 Bozic u Egiptu 7 Bozic u Egiptu 8 Bozic u Egiptu 9 Bozic u Egiptu 10 Bozic u Egiptu 11 Bozic u Egiptu 12 Bozic u Egiptu 13 Devetnica Malom Isusu kroz simbole 1 Nova Godina 2 Nova Godina 3 Nova Godina 4 Nova Godina Najljepše zahvaljujem svima Vama koji ste se svojim molitvama i darovima uključili u ovaj projekt pomoći, te Vas i dalje potičem dijeliti sudbinu potrebnih ljudi, jer oskudica koja se danas događa njima, već sutra može pokucati i na naša vrata. U takvim trenucima lijepo je imati osjećaj da nismo ostavljeni sami, ni zaboravljeni.

Vlč. Mladen Horvat

09.01.2013.

Stepinčevo

Bl. StepinacOve godine blagdan blaženog Alojzija Stepinca slavimo u nedjelju 03. veljače, 2013. Slavlju prethodi trodnevna molitvena priprava, s klanjanjem u četvrtak i petak u 6:00pm, te klanjanjem u subotu nakon večernje Mise u 7:00pm, uz mogućnost ispovijedi, s redovitom misom i prigodnom propovijedi. Nakon nedjeljne župne mise, organiziran je svečani ručak, a prihod od ručka bit će namijenjen obnovi sakralnih prostora u našoj župi. Odazovimo se, te uz molitvu i pjesmu zajednički proslavimo ovaj znameniti dan za našu župu, moleći se zaštitniku čitavog hrvatskog naroda, blaženom Alojziju Stepincu.

Rev. Mladen Horvat

04.01.2013.

Donacija Zagrebacki Caritas 17DEC2012

02.01.2013.

Promijenjen plamenik za dvoranu

PlamenikSredinom mjeseca prosinca 2012. poduzeli smo projekt promjene plamenika, odgovornog za grijanje naše župne dvorane. Plamenik je bio veoma star i zahtijevao je dodatna ulaganja u procesu održavanja, te je odlučeno zamijeniti ga novim i kvalitetnijim plamenikom. Projekt je sretno priveden kraju i dvorana je ponovno topla i ugodna za obitavanje. Najljepše zahvaljujem svima Vama koji se bilo svojim radom ili darovima uključujete u proces uzdržavanja naših župnih prostora. Neka Nova 2013. godina donese još više marljivih i vrijednih ruku, te dobrih i poštenih srdaca za rad na zajedničkim projektima. Takvi zajednički projekti postat će prilika za međusobno zbližavanje i upoznavanje, što će uroditi mnogostrukim blagoslovom za pojedince i čitavu župnu zajednicu.

Vlč. Mladen Horvat

02.01.2013.

Nezaboravno putovanje kroz Hrvatsku

JadranŽupno Folklorno Društvo Jadran organizira grupno putovanje kroz Hrvatsku od 2. do 12. srpnja 2013. godine i poziva Vas da im se pridružite. Upoznajte Hrvatsku od zelenih Zagorskih brega i Zagreba, preko ravne Slavonije i brdovite Like, do prekrasnog plavog Jadrana i Međugorja u ugodnom i veselom ugođaju sa folklornim društvom uz nastupe u Vatroslavu Lisinskom, Mariji Bistrici i Šibeniku. Više informacija i plan puta možete dobiti na zfdjadran@gmail.com ili kod Katice na (647) 328-4436.

Mrs. Katica Višić