Starije obavijesti 2012.

29.12.2012.

Ovako su nastajale torontske jaslice 2012. u predbožićnom raspoloženju

Prekrasne jaslice i okićeni borovi u našoj župi plod su mnogih vrijednih i marljivih ruku. Svim marljivim rukama zahvaljujemo, a neke smo od tih ruku uspijeli ovjekovječiti vještom rukom velečanosg gospodina dr. Krunoslava Novak. Sve je započelo postavljanjem postolja za buduće jaslice. IMG_2124 IMG_2130 Mladi su također bili vrijedni.IMG_2129 Neki su kitili predvorje, Dekoracija predvorja drugi su kitili ulaz u predvorje, IMG_2122 a neki su tiskali kalendare. IMG_2131a IMG_2131 Tada su stigli visoki borovi, IMG_2144 koje je trebalo malo podrezati, IMG_2155 zatim pažljivo nasaditi IMG_2160 da bi oni ravno stajali. IMG_2139 Mladi se nisu sramili čistiti,IMG_2165 jer su im stariji davali primjer IMG_2167
…i nitko nije ostao gladan.Kuhinja 1 Veselje se povećalo kada su naÅ¡i dobrotvori poklonili nove figure za jaslice, IMG_2189 koje smo odmah počeli rasporeÄ‘ivati.IMG_2182 IMG_2184 Mjerenje je popnovno bilo neophodno, Nista bez mjerenja a konzultacija potrebna, Konzultacija je potrebna da bi jaslice zasjale u svoj ljepoti.Torontske jaslice Torontske jaslice 2 Iako je Torontska ljepotica joÅ¡ jednu godinu starija, ipak je i ovoga Božića zasjala u svome čaru i ljepoti. Torontska ljepotica Sve je to za maloga Božića, Zivio mali Isus 4 kome umjesto darova poklanjamo svoje srce. Isusu treba dati svoje srce a ne samo dar

Rev. Fr. Mladen Horvat

 

22.12.2012.

Blagoslov obitelji

Blagoslov obitelji 2012-13Božićno vrijeme na osobiti je način razdoblje kada se obitelj nalazi zajedno. Posjećujemo jedni druge, dijelimo radosti i žalosti, govorimo o planovima i snovima koje bi željeli ostvariti u novoj godini što nam se smiješi. U tom vremenu i svećenik dolazi u obitelj, moleći Božji blagoslov za obitelj, da svaki novi dan u 2013. godini bude radostan i uspješan, ispunjen međusobnim poštivanjem i ljubavlju. Nastavljamo s uobičajenom praksom prijave za posjet obitelji i blagoslov doma. Prijavnice možete pronaći u crkvi, ispuniti ih i uručiti u župnom uredu, a možete se prijaviti i preko Interneta: http://www.torontozupa.com/site/welcome/blagoslov-obitelji.

Generalni raspored posjeta obitelji je sljedeći:

Srijeda, 26. prosinca, 2012: Oshawa, Whitby, Ajax, Pickering
ÄŒetvrtak, 27. prosinca, 2012: Bergamot i okolica
Petak, 28. prosinca, 2012: Wilson Ave. i okolica
Subota, 29. prosinca, 2012: Woodbrige
Nedjelja, 30. prosinca; ponedjeljak, 31. prosinca: Etobicoke

I ove godine obitelji posjećuje vlč. dr. Krunoslav Novak, te za njega molimo nekoga od vozača, spremnog biti na usluzi kroz tjedan između Božića i Nove godine. Sve ostale prijavljene obitelji posjetit ćemo nakon Nove godine. Svećenici će Vas obavijestiti o svom dolasku u vašu obitelj.

Rev. Mladen Horvat

22.12.2012.

Raspored Božićnih slavlja:

Badnjak, 24. prosinca, 2012:
obiteljska polnoćka: 8:00 pm
koncert i polnoćka: 11:30 pm

Božić, 25. prosinca, 2012:
misa u 9:30 am
misa u 11:00 am

Sv. Stjepan, 26. prosinca, 2012:
misa u 9:30 am
misa u 11:00 am

Sveta Obitelj, 30. prosinca, 2012:
misa u 9:30 am
misa u 11:00 am

Stara godina, 31. prosinca, 2012:
misa zahvalnica u 6:30 pm

Nova godina, 01. siječnja, 2013:
misa u 9:30 am
misa u 11:00 am

Bogojavljenje, 06. siječnja, 2013:
misa u 9:30 am
misa u 11:00 am

Krštenje Gospodinovo, 13. siječnja, 2013:
misa u 9:30 am
misa u 11:00 am
Bozicna Cestitka 2012-2013.

22.12.2012.

Božićna Ispovijed

Kaže narodna poslovica: „Čovjek koji radi, ponekad i pogriješi.“ Iako se ove poslovične riječi odnose na čovjeka radnika, one se mogu veoma lijepo primijeniti na svakog čovjeka pod ovim nebom. Različite situacije i prilike života zahtijevaju od nas brze odluke s dalekosežnim posljedicama. Ponekad ne odlučujemo slušajući glas razuma i naše pameti, koji su ujedno i Božji glas u nama, već smo poneseni snažnim unutarnjim željama i osjećajima, koji usmjeruju naše odluke krivim putovima. Najednom se nađemo na stranputici života, kada nam se život čini besmislenim, a svaki novi dan teškim i opterećujućim. U takvim prilikama postoji sakrament Ispovijedi u kojem se čovjek rasterećuje nepodnošljivoga tereta, što ga grijeh tovari na naša leđa. Prvi korak u sakramentu Ispovijedi jest uvidjeti vlastitu grješnu situaciju. Zato se na ispovijed treba pripraviti. Naša zajednička priprava i ispovijed biti će na 4. nedjelju Došašća, 23. prosinca, 2012. u 6:00 PM. Velečasni gospodin dr. Krunoslav Novak poticajnim će riječima usmjeriti našu pažnju na grješnost koje se želimo osloboditi. Drugi korak valjane ispovijedi jest priznati svoj grijeh, jer ono što čovjek priznaje Bogu, sebi i ljudima, nestaje u ponoru velike Božje ljubavi. Priznati da se grijeh može i meni dogoditi, zapravo znači postati skroman i ponizan čovjek, te na taj način porasti u svojoj ljudskosti. Nakon kajanja i odrješenja koje svećenik daje u sakramentu Ispovijedi, slijedi korak popravka vlastitoga života. Ne možemo popraviti odmah sva područja života, niti nadoknaditi svu štetu koju smo grijehom drugim ljudima učinili, ali možemo krenuti na put popravka, kada će naše novo ponašanje pokazati količinu velike Božje ljubavi, koju smo u sakramentu Ispovijedi primili.

Rev. Mladen Horvat

15.12.2012.

Prilozi za Stedlerov dječji dom “Egipat” u Sarajevu

Djecji dom egipatIMG_2118a

U mjesecu studenom započeli smo projekt pomoći Stadlerovom dječjem domu „Egipat“ u Sarajevu, u kojemu danas živi šesnaestero djece, a o njima brinu sestre Služavke Malog Isusa. U ovome Došašću nastavit ćemo s pomoći projektu obnove dječjeg igrališta. Zato ćemo tijekom slijedeće dvije nedjelje imati prilike dati svoj doprinos. Prilika je to da obradujemo djecu i uljepšamo im djetinjstvo i mladost. Prisjetimo se također: dobro je činiti dobro.

Rev. Mladen Horvat i Rev. Krunoslav Novak

13.12.2012.

Došašće u našoj župi

Uz molitvenu pripravu za Božić, različiti događaji obilježili su došašće 2012. u našoj župi. Spomenuli smo već događaje koji se odnose na obnovu, održavanje naše crkve i njezinog inventara. No, sve to ima smisla ako oni koriste za naše zajedničko dobro. Zato još jednom zahvaljujemo svima koji se angažiraju i konkretnim djelima doprinose da naše prostorije budu dostojne euharistijskih slavlja susreta s Gospodinom, kao i drugih slavlja koja priređujemo u našim prostorima.

Božićni domjenak

Bozicni domjenakU četvrtak 6. prosinca održan je u župnoj dvorani božićni domjenak u organizaciji Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Mississaugi, Kanadsko-hrvatske gospodarske komore i naše župe. Susret smo započeli svetom misom nakon koje je bio održan prigodni program u dvorani. Program su animirali članovi Župnog folklornog društva „Jadran“, i Hrvatske župne škole „Kardinal Stepinac“, te se uz domaćina vlč. Mladena Horvata okupljenima obratio generalni konzul gospodin Ljubinko Matešić kao organizator domjenka i gospodin Ivan Grbešić u ime Kanadsko-hrvatske gospodarske komore, jednog od sponzora domjenka. Generalni konzul, gospodin Matešić, ohrabrio nas je i uputio nam čestitku za predstojeće božićne blagdane i za nadolazeću godinu.

Posjet Domu za umirovljenike „Lipa“

1. Bozicni posjet LIPI 08DEC2012Na blagdan Bezgrešnog začeća BD Marije, mladi Župnog folklornog društva Jadran posjetili su naše starije i nemoćne župljane u Domu Lipa, te su za korisnike i djelatnike doma priredili prigodni program te ih darovali simboličnim darovima.
6. Bozicni posjet LIPI 08DEC2012Susretu su se pridružili i roditelji i drugi župljani, kao i članovi obitelji korisnika doma.
5. Bozicni posjet LIPI 08DEC2012

Školska nikolinjsko-božićna priredba

2. Bozicna priredba 09DEC2012Druga nedjelja došašća 9. prosinca, bila je dan kada su naša djeca i mladi imali prilike nakon svete mise pokazati svoje znanje hrvatskog jezika, te su svojim nikolinjsko-božićnim programom zahvalili svima i čestitali Božić u ime Hrvatske katoličke škole „Kardinal Stepinac“, koja je organizirala priredbu.
3. Bozicna priredba 09DEC2012
4. Bozicna priredba 09DEC2012Nakon priredbe nastavili smo druženje uz objed koji su pripremile vrijedne ruke naših domaćica, učiteljica i vjeroučiteljica.
6. Bozicna priredba 09DEC2012Osim toga nije izostalo ni iznenađenje na kraju susreta, jer nas je pohodio i sveti Nikola.
1. Bozicna priredba 09DEC2012

Zahvaljujemo svima koji neprestano doprinose svojim molitvama, materijalnom pomoći i osobnim zalaganjem da naša župa bude mjesto susreta s Gospodinom i s braćom i sestrama.

Rev. Mladen Horvat i Rev. Krunoslav Novak

13.12.2012.

Obnova svijećnjaka kod svetohraništa

SvijecnjaciProšli su tjedan bili obnovljeni svijećnjaci kod svetohraništa. Donji dio svijećnjaka prošao je kroz proces „powder coating“ (Byers Bush Powder Coating Inc.), dok su gornji dijelovi pozlaćeni 24K zlatom. „Gospodnja je zemlja i sve na njoj“, govori Psalam 24,1, te Bogu nije potreban nikakav dragocjeni metal da bi se ljepše osjećao u našoj sredini, ali je nama potrebna ljepota koju gledamo, slušamo i doživljavamo, da bismo Boga doživjeli prisutnim u našoj sredini. Ljepota jest jedan od putova kojim se kreće prema Bogu. Hvala gospodinu Edwardu NEŽIĆ koji je pronašao vrsne majstore, sposobne uljepšati naše liturgijske predmete.

Rev. Mladen Horvat

13.12.2012.

Vjeronauk za odrasle u petak, 14. prosinca u 7:15pm

InspirationPeti ovogodišnji vjeronauk za odrasle održat će se u petak, 14. prosinca, nakon večernje Sv. Mise, a nastavit ćemo naš govor o prenošenju Božanske objave, te o Božjem nadahnuću pisaca Svetoga pisma. Isus je naložio apostolima propovijedati Evanđelje svakom stvorenju. Ono što su oni doživjeli kroz tri godine zajedničkog života s Isusom, najprije usmeno prenose i predaju dalje, stvarajući na taj način usmenu apostolsku predaju, a kasnije pismeno izražavaju poruku spasenja u knjizi koju zovemo Sveto pismo, nadahnuti Duhom Svetim u postupku pisanja. Sveto je pismo nadahnuta Božja riječ i o tom nadahnuću govorit ćemo u našem vjeronauku. Vjeronauk za odrasle započinje u 7:15pm.

Rev. Mladen Horvat

13.12.2012.

Jadran

Župno Folklorno Društvo Jadran imat će prodaju kolača i pšenice u nedjelju 16. prosinca poslije misa u 9:30 i 11 sati.

Mrs. Ružica Marković

04.12.2012.

Projekt “obnova ispovjedaonice” raste

04. prosinca osvanulo je prekrasno jutro, koje je probudilo nove vješte ruke:

Ruke su mjerile,

ruke su rezale,

ruke su Å¡ivale:

Novom se šivaćem stroju ponovno ozarilo lice od radosti,

jer se pronašla ona koja ga znade pravilno upotrijebiti:

Hvala gospoÄ‘ama Kati i Andrijani STANIĆ za požrtvovni i vjeÅ¡ti rad na “projektu izradnje zastora za ispovjedaonice”.

Rev. Mladen Horvat

04.12.2012.

Ispovjedaonica će ponovno počivati u miru

Platno je 03. prosinca osamljeno ležalo na stolu:

Å ivaći stroj je tužno uzdisao: “Novi sam, a nitko me ne voli. Oh, da me samo netko pravilno upotrijebi!”

Tada su škare zaronile u vješte prste,

a metar je bio nadohvat ruke.

Struja života prošla je šivaćim strojem,

i ispovjedaonica će ponovno počivati u miru:

Hvala vlč. Krunoslavu za primjer koji nam je dao.

Rev. Mladen Horvat

01.12.2012.

01. prosinca nanovo osvijetljena torontska ljepotica: hvala marljivim rukama!

Ovako je naša Crkva izgledala 1. prosinca u 9:00 ujutro:


Tada su došle marljive ruke gospodina Gina i Milene NEŽIĆ i počele graditi,

i podupirati:

Ruke gospođe Tanje AGATIĆ pristavile su gulaš kojem i kraljevski stol zavidi, ali su bile jednako vješte i u skidanju prašine s crkvenih lustera:

Ruke gospodina Edwarda NEŽIĆ vješto su bušile,

ruke gospodina Ivana NAKIĆ marljivo su brusile,

a zajedno su se uskladile:

Ruke gospodina Damira ŠKUGOR uvijek su bile visoko i vješto vodile komandu projekta:

Ovako je naša Crkva izgledala 1. prosinca u 9:00 navečer:

U ime čitave župe najljepše zahvaljujem marljivim rukama i molim Božji blagoslov da Božja svemoćna ruka obilno nagradi zalaganje svih požrtvovnih i dobrih ljudi.

Rev. Mladen Horvat

29.11.2012.

U subotu i nedjelju, 17. i 18. studenoga 2012., za fond pomoći umirovljenim svećenicima Torontske nadbiskupije „Shepherds’ Trust“ u naÅ¡oj se župi prikupilo $2,732.00. Novac je proslijeÄ‘en uredima Torontske nadbiskupije. U ime umirovljenih svećenika najljepÅ¡e zahvaljujem svim darovateljima. To je bila ujedno i posljednja organizirana ovogodiÅ¡nja donacija za potrebe Torontske nadbiskupije.

Rev. Mladen Horvat

26.11.2012.

Å to je to “ljubav”?

Ovako su djeca 3. i 4. razreda Hrvatske župne Škole Kardinal Stepinac, pod vodstvom njihove vjeroučiteljice, gospođe Marije Menalo, izrezivanjem i ljepljenjem iz različitih časopisa izrazila što za njih znači riječ LJUBAV:

Vlč. Mladen Horvat

26.11.2012.

Božićne čestitke

Vrijeme Došašća koje se približava, upozorava nas na veliki blagdan Božića, što ćemo ga radosno očekivati kroz sljedećih četiri tjedna. U našu pripravu uključujemo također i lijepe misli i molitve za druge koji su daleko, što će se dijelom očitovati i u pisanju božićnih čestitki. I ove godine možemo nabaviti božićne čestitke s hrvatskim motivima u župnom uredu, a vlč. dr. Krunoslav Novak pobrinuo se da prošlogodišnje torontske jaslice osvanu na ovogodišnjim čestitkama.

 

Rev. Mladen Horvat

24.11.2012.

Hrvatski katolički kalendar 2013.

Najveći dar što ga čovjek dobiva od Boga jest “poklonjeno vrijeme”, jer kad čovjek nema više vremena za živjeti, njegov se život ponovno vraća k Onome koji je izvor života, Gospodinu Bogu. Dok imamo vremena, mi ga cijenimo i poštujemo, a također i mjerimo, gledajući na dane koji se nižu ne samo kao neminovnu nužnost, već kao primjer kako porasti u vlastitoj ljudskosti. Velika pomoć u tome jest “Katolički kalendar”, jer u njemu pronalazimo razdoblja liturgijske godine koja podižu naš pogled prema Gospodinu i njegovim svecima. Ovom prilikom želim zahvaliti velečasnom gospodinu dr. Krunoslavu Novak koji je i ove godine priredio Hrvatski katolički kalendar za našu župu. Hrvatski katolički kalendar za 2013. možete nabaviti u našem župnom uredu.

Vlč. Mladen Horvat

24.11.2012.

Vjeronauk za odrasle u petak, 30. studenoga u 7:15pm

Četvrti ovogodišnji vjeronauk za odrasle održat će se u petak, 30. studenoga, nakon večernje Sv. Mise, a govorit ćemo o prenošenju Božanske objave. Isus je naložio apostolima propovijedati Evanđelje svakom stvorenju. Ono što su oni doživjeli kroz tri godine zajedničkog života s Isusom, najprije usmeno prenose i predaju dalje, stvarajući na taj način usmenu apostolsku predaju, a kasnije pismeno izražavaju poruku spasenja u knjizi koju zovemo Sveto pismo, nadahnuti Duhom Svetim u postupku pisanja. Vjeronauk za odrasle započinje u 7:15pm.

Rev. Mladen Horvat

24.11.2012.

Školska nikolinjsko-božićna priredba 09. prosinca, 2012.

Došašće i očekivanje Božića je vrijeme kada se obitelj i prijatelji okupljaju i zajednički raduju. Hrvatska župna škola „Kardinal Stepinac“ organizira susret svih članova naše župne zajednice u nedjelju, 9. prosinca, odmah nakon župne sv. Mise u 11:00 sati. Učenici pripremaju priredbu, a doći će i sv. Nikola i podijeliti darove malenima. Mladi i djeca će pjesmom i igrokazom razveselit naša srca, a zajednički objed okrijepit će nam dušu. Mole se mame i bake da tom zgodom naprave i donesu kolače.

Rev. Mladen Horvat

24.11.2012.

Posjet Domu Lipa 08. prosinca, 2012.

U subotu, 08. prosinca, 2012. mladi Župnog folklornog društva Jadran posjetit će dom za umirovljene osobe „Dom Lipa“, 52 Neilson Dr, Etobicoke, ON M9C 1V7. Jačina lanca poznaje se po jačini njegovih najslabijih karika, te stoga briga za naše starce nije samo altruistično socijalno zalaganje, već je i pokazatelj životnosti župne zajednice i ispravnosti življenja vlastite religioznosti. Potičem i odrasle pridružiti se mladima i zajedno s njima posjetiti naše starce, jer obrisati nečiju suzu i razveseliti nečije srce donosi više radosti nego li čovjek može očekivati.

Rev. Mladen Horvat

24.11.2012.

Izražavamo srdačnu dobrodošlicu vlč. dr. Krunoslavu Novak

U svoje osobno ime i u ime čitave župne zajednice izražavam srdačnu dobrodošlicu velečasnom gospodinu dr. Krunoslavu Novak, profesoru Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Vlč. dr. Novak pastoralno će djelovati u našoj župi kroz vrijeme Došašća, božićnih i novogodišnjih blagdana, pa iskoristimo ovo vrijeme njegove prisutnosti u našoj sredini.

Rev. Mladen Horvat

20.11.2012.

Zahvalno misno slavlje u zagrebačkoj katedrali 16. studenoga, 2012.

18.11.2012.

Projekt izgradnje lakšeg pristupa župnoj dvorani za starije i nemoćne

Budući da u župi imamo mnoge starije i nemoćne osobe kojima je vrlo teško stepenicama se spustiti u dvoranu, u travnju ove godine u našoj smo župi pokrenuli projekt izgradnje lakšeg pristupa župnoj dvorani. Nakon preliminarnih savjetovanja i kompetentnih uvida u postojeću objektivnu nemogućnost izgradnje pristupne rampe, odlučeno je da projekt preraste u izgradnju dizala.
Ovih je dana dovršena prva faza ovog projekta, koja u sebi uključuje nacrte i tehničke podatke ugradnje budućega dizala.
Podrobnije nacrte moći ćete pronaći na ulazu u župni ured, na mjestu gdje će biti ugrađeno novo dizalo.
U razdoblju Došašća, te božićnih i novogodišnjih blagdana, bit će prilike upoznati se s ovim projektom, te pripremiti svoje prijedloge i savjete i uputiti svoja pitanja na office@torontozupa.com, kako bi proces javnog natječaja za ovaj projekt početkom sljedeće godine bio što uspješniji, jer Knjiga Mudrih izreka kaže: „Ne uspijevaju nakane kad nema vijećanja, a ostvaruju se gdje je mnogo savjetnika“ (Izr 15,22); ili na drugome mjestu opet veli: „Jer s promišljanjem se ide u boj i pobjeda je u mnoštvu savjetnika“ (Izr 24,6).
Ovom prilikom potičem sve župljane darežljivo se uključiti u projekt izgradnje dizala i unaprijed zahvaljujem svima vama koji ste spremni založiti se za zajedničko dobro.

Vlč. Mladen Horvat

16.11.2012.


16.11.2012.


16.11.2012 | 20:13 | IKA D – 145931/11

Radosno zahvaljujemo Gospodinu

Propovijed kardinala Josipa Bozanića, zagrebačkog nadbiskupa, na misi za Domovinu u povodu oslobaÄ‘ajuće presude hrvatskim generalima –
Zagreb, katedrala, 16. studenoga 2012. godine

Liturgijska čitanja: Iz 63, 7-9; Iv 17, 11b-17
Uvod u misno slavlje:
Draga subraćo biskupi i svećenici; dragi redovnici i redovnice,
poštovani hrvatski branitelji, braćo i sestre u Kristu Gospodinu!
Tijekom mjeseci i godina koje su za nama, osobito tijekom jučerašnjega dana, u noći bdijenja i u jutru iščekivanja, upućivali smo svoje molitve Bogu, otvarajući srce njegovoj volji i moleći blizinu i snagu našim generalima.
Naviknuti na razne udarce, pa i na one koje duša teško podnosi, susreli smo dodir Božje prisutnosti te osjetili dar koji pokreće srce i svaki osjećaj pretvara u radost i oblikuje u riječi: Bože, hvala ti! To su bile prve riječi koje su mnogi ponavljali, koje su odjekivale u domovima i dušama Hrvata. Jednako su to pokušale izraziti pjesničke riječi, melodije i zvuk zvona, a ipak, samo molitva to može obuhvatiti.
I dok smo jučer sklapali ruke, palili svijeće, zajedno pjevali i molitvom povezali Hrvatsku, tinjala je u nama nada. Zbog toga nam je srce puno što ovdje, u zajednici vjernika, vidimo ostvarenu nadu zajedništva s našim generalima: gospodinom Antom Gotovinom i gospodinom Mladenom Markačem! Draga braćo, dragi hrvatski generali, dok ste kao zatočenici mislima navraćali u hrvatsku Domovinu, vjerujem da ste se spomenuli i ove Stepinčeve katedrale. I sada ste tu. Neka je blagoslovljen vaš povratak među nas!
Braćo i sestre, kao što smo iskreno molili da Bog čuje naše vapaje, istom snagom srca danas mu radosno zahvaljujemo. Oraspoložimo se za slavlje Kristove žrtve, skrušimo se, ispitajmo svoju savjest i s kajanjem za grijehe slavimo Gospodina.
Homilija
Braćo i sestre!
1.Toliko se puta u našemu životu čini da Bog ostaje nevidljiv; da su njegova očitovanja i njegov glas ostali u dalekim prošlim vremenima. Ali, danas smo dionici očitovanja njegove dobrote. Zato su večeras riječi proroka Izaije i naše riječi: Slavit ću ljubav Gospodnju, slavna djela njegova, za veliku dobrotu što nam je iskaza u svojoj samilosti, u obilju svoje ljubavi. Danas nam je pokazao da je Spasitelj u svim našim tjeskobama.
Osjećali smo tegobe, klonuća i nemir; osjećali smo malodušnost i nevjericu zbog toga što je istina bila toliko zanemarena, do mjere da budu žrtvovani nedužni.
Večeras, dok se radujemo slobodi naših generala, ne zaboravljamo događaje koji su vezani uz trnovit put do hrvatske slobode i nezavisnosti, koja počiva na hrabrim ljudima, spremnima na žrtvu za dobro bližnjih i svoje Domovine, uvijek poštujući i zauzimajući se za prava drugih. Spominjemo se početaka, oduševljenja i spremnosti hrvatskih ljudi da žive u slobodi poput drugih naroda. Večeras ne smijemo zaboraviti sve žrtve koje su ugrađene u našu radost, prinoseći molitvu za pokoj preminulih, među kojima na poseban način za prvoga hrvatskoga predsjednika, dr. Franju Tuđmana.
2. Ova sveta misa obuhvaća sve nama znane i neznane, ali Bogu itekako poznate ljude koji su dragovoljno bili spremni braniti Domovinu i izgrađivati je u odgovornosti. Dragi generali, vi ste na tome putu postali simbolom hrvatske pravedne borbe i zbog toga vam zahvaljujem. Hvala vam što ste svojim držanjem, svojim trpljenjem prepoznali da se u zatočeništvu ne nalazite sami. S vama je bila vaša Domovina, a mi, vjernici, nismo prestajali moliti za vas, a kao Crkva, premda prozivani i pogrđivani, nastojali smo se zauzimati za istinu. Hvala vam, jer ste mnogima postali primjerom zauzimanja i vrlina u koje se mogu ugledati osobito mladi naraštaji.
Zbog neodgovornih pristupa i postupanja, hrvatska obrana slobode dovođena je u pitanje; povijest se pokušavala iskriviti do razine poniženja, ali vaše svjedočanstvo i životna patnja govori više od bilo kojega pokušaja zatiranja istine.
Samo vi i Bog znate što vam je tijekom proteklih godina bilo u srcu. Ali ste kao vjernici znali da je vaš put na tragu onoga puta kojim prolazi pravednik, kojim je prošao Bog u svome Sinu Isusu. I vi ste imali uzore i potporu u onim vjernicima koji su se pouzdavali u Gospodina. Znam da vas je ta žrtva pročistila i unijela novo svjetlo u vaše živote. Zato je znakovito da ste danas u ovoj prvostolnici u kojoj su zemni ostatci nekih od najčasnijih Hrvata, među kojima na poseban način svijetli blaženi Alojzije Stepinac.
3. Braćo i sestre, ovo je važan događaj koji kao vjernici ne mjerimo političkim mjerilima. On je važan za naše hrvatsko društvo. On je važan za svakoga tko je ljubitelj istine i želi nositi odgovornost za Hrvatsku. Vidjeli smo što znači oglušiti se na osjećaj naroda, na sigurnost koja postoji u našoj hrvatskoj duši. Ljudima koji su proživjeli rat i koji su morali započinjati iznova; kojima su pogažena prava samo zato što su Hrvati i katolici, bilo je jasno da nije istina ono što se nameće. Znali su da je istina u onome što živi na dnu duše, pred čim je čovjek ponizan i zahvalan. Hrvatska nije tražila tuđu nesreću; branila je svoje, oslobađala od nasilja. Udaljiti se od naroda i njegova osjećaja rađa tragediju i malodušje.
Bog govori nama danas; govori s pomoću života ove dvojice naše braće. Čujemo li to dovoljno glasno? Bog je poslao svoga Sina, da bismo imali puninu radosti u sebi. Ako čuvamo pouzdanje u Gospodina, ne trebamo se čuditi što će se na nas dizati oni koji mrze i nas i Boga, ali ne smijemo posustati, posumnjati i odbaciti Boga. Koliko god smo kao vjernici u svijetu, mi nismo od svijeta. I kada želimo čuti istinu, ne čujemo je ako slušamo samo sebe. Zbog toga nam je potrebna molitva, zajedništvo Crkve i mjera ljubavi. Znati sebe, svoju malenost i svoju slabost, prepoznati u Bogu, ali i svoju veličinu po dostojanstvu koje nam je Bog podario – ta istina oslobađa!
4. Večeras zahvaljujemo Bogu i ponovno molimo za Domovinu. ÄŒuli smo Isusa koji moli nebeskoga Oca: “Posveti ih u istini”. Tom istinom koju smo tražili i svjedočili, tom istinom i sada pristupamo ozbiljnim pitanjima naÅ¡e Domovine. I nije nam svejedno, jer osjećamo da se i dalje pokuÅ¡ava graditi na nečemu Å¡to je daleko od osjećaja naroda. Osobito mislim na pitanja o odgoju djece i mladih, o obrazovanju hrvatskih učenika i studenata. Nije nam svejedno kada vidimo da netko želi odmaknuti roditelje od djece i od odgovornosti za njihov odgoj, nametati propise i programe koji ne vode k dobru hrvatske Domovine.
Braćo i sestre, ovih dana nas povijest upozorava da se ne odmičemo od životnoga izvora koji je u Bogu. Onda kada ljudski oslonci padaju, znamo da ostaje sigurnost i uporište u Bogu koji nam ponovno vraća snagu. Dragi generali, hvala vam za svjedočanstvo i žrtvu! Vi se vraćate svojoj Domovini. Hrvatska vas i danas treba.
Dobri Bože, hvala ti za očitovanje dobrote! Čuvaj nas uvijek svojom zaštitom! Zagovor Presvete Bogorodice i blaženoga Alojzija Stepinca neka vazda prati sav puk hrvatski. Amen!

16.11.2012.

16.11.2012.

15.11.2012.

15.11.2012.

14.11.2012.

12.11.2012.

Katoličku ženidbu žele sklopiti:

Denis TUMPIC i Lidija MRNJEC. Vjenčanje će biti u subotu, 17. studenoga, 2012. u 01:00pm u župnoj crkvi Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu.

07.11.2012.

Donacija dječjem domu sestara Služavki Malog Isusa u Sarajevu

Ovih smo dana proslijedili donaciju naših župljana od $560.00 Stadlerovom dječjem domu Egipat u Sarajevu.
Donacija je namijenjena za projekt obnove igrališta i postavljanja koševa za košarku u tom domu. Danas tamo živi 16 djece bez roditeljskog staranja o kojima brinu sestre Služavke Malog Isusa.
Najmanja djevojčica ima 5 godina, ide u dječji vrtić, dok ostalih 15 ide u školu, 13 osnovnu školu i 2 srednju školu. Ova je donacija početak projekta surađivanja sa Stadlerovim domom Egipat u Sarajevu, te potičem sve ljude dobre volje podržati svaku inicijativu konkretne brige za djecu i mlade, jer na njima svijet ostaje.
Više o Stadlerovom domu i vrtiću možete saznati na http://www.ssmi.hr/site/egipat.

Rev. Mladen Horvat

07.11.2012.

Hrvatski Božić 2012.

06. prosinca ove godine našoj je župi pripala čast biti domaćin „Hrvatskog Božića 2012.“, to jest božićnog čestitanja i prigodnog domjenka, čiji su glavni organizatori Generalni konzulat Republike Hrvatske u Mississaugi i Kanadsko-hrvatska gospodarska komora, u zajedništvu sa Župom Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu. Program započinjemo Sv. Misom u 6:30pm, a nastavljamo zajedničkim druženjem u predblagdanskom rapoloženju i u društvu prijatelja u našoj župnoj dvorani u 7:00pm. Pjesmom i plesom kroz domovinu Hrvatsku provest će nas naše župne folklorne grupe i djeca Hrvatske župne škole „Kardinal Stepinac“, a dobri Sv. Nikola na svoj će se dan pobrinuti da nitko ne ostane žedan i gladan slatkiša, osobito ne oni najmanji. Srdačno pozivam župljane i sve ljude dobre volje pridružiti se ovom kulturnom događaju, te se ponovno veseliti zajedno kao hrvatska braća i sestre.

Rev. Mladen Horvat

07.11.2012.

As parishioners, we have reaped the benefits of our priests’ unselfish service to ourselves and our families for generations. Called by God and consecrated to the priesthood to care for His people, they have faithfully served and continue to serve our families, in our churches, schools, hospitals, nursing homes, missions and on our streets. The collection for the Shepherds’ Trust will take place in all parishes in the Archdiocese on November 17th & 18th. The Shepherds’ Trust does more than just bridge the gap in our priest’s retirement years; it says thank-you in a very tangible way for the blessings we have received. Your generosity on November 17th & 18th is deeply appreciated.

06.11.2012.

06.11.2012.

Vjeronauk za odrasle u petak, 09. studenoga u 7:15pm

Treći ovogodišnji vjeronauk za odrasle održat će se u petak, 09. studenoga, nakon večernje Sv. Mise, a govorit ćemo o Božjoj objavi kao sigurnom putu koji nas vodi ususret Gospodinu. Bog izlazi ususret čovjeku i objavljuje mu se kroz čitavu povijesti ljudskoga roda, te svoju objavu povjerava Crkvi, sa zadaćom da čovječanstvu otkriva tajne o Bogu, kao što svijeća na svijećnjaku rasvjetljava tamu noći. Božja objava događa se djelima i riječima međusobno povezanima, tako da riječi koje je Bog u povijesti izgovorio upućuju na velika Božja djela, a djelima se potvrđuje istinitost objavljenih Božjih riječi. Vjeronauk za odrasle započinje u 7:15pm.

Rev. Mladen Horvat

06.11.2012.

Donacija hrvatskim braniteljima

Na proslavi 61. obljetnice naše župe, kada su veterani Domovinskoga rata u našoj dvorani održali kratku izložbu, te izrekli prigodnu riječ o događajima i vlastitim iskustvima kroz koja su prošli u trenucima nastajanja slobodne domovine Hrvatske, obećali smo materijalno podržati njihova nastojanja i buduće projekte izgradnje domovine Hrvatske u smjeru suvremene europske države. Prihod od organizacije ručka u dvorani prigodom 61. obljetnice Župe Naše Gospe Kraljice Hrvata u iznosu od $6,888.11 proslijeđen je izaslanstvu veterana Domovinskoga rata, koji će nas pismom obavijestiti o primljenom daru. Zahvaljujemo im još jednom na njihovoj prisutnosti u našoj župi i na dobrom duhu kojim su djelovali na nas kada su nam govorili.

Rev. Mladen Horvat

06.11.2012.

World Mission Sunday Collection

U subotu i nedjelju, 20. i 21. listopada, u našoj smo župi prikupili $1,531.98 za misijske potrebe Katoličke Crkve u svijetu. Novac je predan uredima Torontske nadbiskupije, koja će ga preusmjeriti Kongregaciji za evangelizaciju naroda u Rimu.

Rev. Mladen Horvat

06.11.2012.

Mise s više misnih nakana

Svaka Sv. Misa neprocjenjivi je Božji dar, jer u njoj slavimo veliku Božju ljubav koja nam se u obliku Isusove žrtve neprestano daruje. Nema toga novca koji bi mogao platiti ljubav, jer niti se ljubav kupuje, niti prodaje, već onima koji ljude i Boga ljube, takva se ljubav daruje.
Ipak, vrlo je stara crkvena praksa materijalno podržati onog svećenika koji prikazuje Sv. Misu na određenu nakanu darovatelja i ta je praksa potvrđena u Zakoniku kanonskoga prava Katoličke Crkve (Kan. 945 §1.). Budući da imamo prevelik broj nakana koje bi jedan svećenik mogao prikazati u našoj župi kroz godinu dana, bilo je potrebno pronaći zadovoljavajuće rješenje za tu konkretnu situaciju. Zatražili smo od Torontske nadbiskupije dozvolu slaviti Misu s više misnih nakana, što nam je nadbiskupija dozvolila. Svaki patak u 6:30pm, te u subotu u 6:00pm, kao i na svetkovinu Svih Svetih kada se slavi Sv. Misa, dozvoljeno je da u našoj župi svećenik slavi Misu s najviše dvadeset misnih nakana. Te će se nakane uvijek unaprijed objaviti u Župnome Vjesniku i na Internetu (http://www.torontozupa.com/site/welcome/zupni-kalendar), kako se to čini sa svim misnim nakanama i pročitati prije početka Sv. Mise. Zato je potrebno Misnu nakanu predati u župni ured četrnaest dana prije željenoga datuma, da mogne biti oglašena. Svećenik koji služi takvu Misu ima pravo na $10, dok je ostatak novca po odredbi Torontske nadbiskupije namijenjen župnim potrebama. Ostale dane smije se upisati samo jedna misna nakana, uključujući i nedjeljnu misu u 9:30am. Od 18. listopada 2012., ovaj je način uobičajeni pristup misnim nakanama u Župi Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu.
Ako netko želi da pojedini svećenik služi svaku misnu intenciju kao zasebnu Misu, a župnik Naše Gospe Kraljice Hrvata već je prevršio broj mogućih misnih nakana, takve se misne nakane neće više objavljivati u Župnome Vjesniku niti na Internetu, već će se slati direktno Torontskoj nadbiskupiji u cjelokupnom propisanom novčanom iznosu ($20), koja će ih preuzeti i rasporediti siromašnijim svećenicima diljem svijeta, te će biti odslužene na mjestu i u vremenu koje će darovatelju ostati nepoznato. Zato svaki uplatitelj treba jasno izraziti svoju nakanu kod uručivanja svoje misne intencije u župnome uredu, ako želi da se njegova Misa služi izvan Župe Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu.
Misne nakane mogu biti za žive i za mrtve. Naučili smo moliti za mrtve i blizina svetkovine Svih Svetih i Dušnoga dana na to nas potiče. U misnim nakanama spominjemo se pokojnoga muža ili žene, ili možda pokojnika iz obitelji, pokojnih roditelja ili djece. Jedna misna nakana u sebi uvijek uključuje jedno ili dvoje pokojnika ili čitavu pokojnu obitelj za koju molimo. Rijetko molimo u našim Misama za žive, a možda smo mi živi potrebniji Božje ljubavi koja se u Sv. Misi daruje. Zato potičem na formuliranje više molitvenih nakana za žive ljude, za zdravlje djece, za mir u obitelji, za strpljivost, za mudrost i poučljivost, za sposobnost opraštanja, za sretan brak i mnoge druge nakane. Isus govori da treba tražiti i kucati i moliti, te da nebo neće ostati zatvoreno za molitelje koji mole u Isusovo Ime. Neka, stoga, naše Mise budu iskrene molitve Bogu, koje izlaze iz raskajnih i skrušenih srdaca, dižući se visoko u nebo, uporno kucajući na veliko Božje srce, koje nikad nikome nije ostalo zatvoreno.

Rev. Mladen Horvat

19.10.2012.

Vjeronauk za odrasle u petak, 26. listopada u 7:15pm

Prvi ovogodišnji vjeronauk za odrasle održao se u petak, 12. listopada, nakon večernje Sv. Mise, a govorili smo o čovjekovoj unutarnjoj otvorenosti za Boga. U svakom čovjeku postoji čežnja za Bogom, kojoj god kulturi ili civilizaciji on pripadao, jer Bog nikada ne prestaje čovjeka privlačiti k sebi, kao što magnet privlači metalne predmete. Vrlo često čovjek zaboravlja, ne priznaje ili čak izričito odbacuje tu intimnu životnu povezanost s Bogom. Takvi stavovi imaju različite uzroke, a najčešći su pobuna protiv prisutnosti zla u svijetu, jer odakle zlo u ovome svijetu ako je Bog dobar, zatim neznanje ili vjerski nemar, briga za svjetovno i za bogatstvo, loš primjer vjernika, različite misaone struje protivne vjeri, kao i grješnikova težnja da se pred Bogom sakrije i izmakne njegovu pozivu.

Drugi ovogodišnji vjeronauk za odrasle održat će se u petak, 26. listopada, nakon večernje Sv. Mise, a govorit ćemo o putovima koji nas približavaju Bogu, a kao svoju ishodišnu točku imaju materijalni svijet i ljudsku osobu, te na temelju tih putova ili dokaza čovjek svjetlom svoga razuma dolazi do spoznaje Božje opstojnosti. Da čovjek na svom putu prema Bogu ne zaluta, Bog mu izlazi ususret i objavljuje mu se kroz čitavu povijesti ljudskoga roda, te svoju objavu povjerava Crkvi, sa zadaćom da čovječanstvu otkriva tajne o Bogu, kao što svijeća na svijećnjaku rasvjetljava tamu noći. Vjeronauk za odrasle započinje u 7:15pm.

Rev. Mladen Horvat

19.10.2012.

Zahvala

Od srca želim zahvaliti svima koji ste sudjelovali ili bili uključeni u organizaciju 61. godišnjice Župe Naše Gospe Kraljice Hrvata.
Prepuna crkva za vrijeme misnoga slavlja govori o životnosti zajednice, koja se s pravom resi časnim imenom „caput et mater“ hrvatskih katoličkih župa i zajednica u Kanadi.
Zahvaljujem preuzvišenom gospodinu biskupu, Msgr. Draženu Kutleša na predvođenju misnoga slavlja i prekrasnim riječima podrške, kao i susjednim svećenicima i sestrama, koji su se pridružili Sv. Misi i kasnije zajedničkom objedu u dvorani: Msgr. Ivan Vukšić, fra Ilija Puljić, vlč. Ilija Petković, vlč. Ante Market, S. Smiljana Delonga, S. Bernarda Mikulić i S. Bernadette Copak.
Zahvaljujem Njegovoj Ekselenciji, gospodinu Veselku Grubišić, veleposlaniku Republike Hrvatske u Kanadi, kao i generalnom konzulu Republike Hrvatske u Mississaugi, gospodinu Ljubinku Matešić zajedno s njegovom suprugom, gospođom Robertom, koji su nam se obratili pobudnim i domoljubnim riječima.
Zahvaljujem veteranima Domovinskoga rata, koji su pripremili i postavili izložbu o Domovinskom ratu, te nakon ručka iznijeli svoja iskustva, vrlo često protkana patnjom koja ih je pročistila. Njihova se patnja uključila u more patnje nevinih ljudi, a njihova je žrtva, zajedno sa žrtvom svih branitelja, omogućila stvaranje suvremene i moderne domovine Hrvatske. Mi im za tu žrtvu zahvaljujemo. Naši gosti bili su gospodin Krunoslav Samošćanec, gospodin Valentino Rajković, gospodin Željko Marijanović, gospodin Petar Bajan, gospodin Dragan Umičević, gospodin Marko Benić, gospodin Damir Radnić i gospodin Viktorin Jurić.
Zahvaljujem članovima Župnog folklornog društva Jadran, učenicima i učiteljima Hrvatske župne katoličke škole Kardinal Stepinac, Župnom društvu Hrvatska katolička žena, pjevačima, čitačima i ministrantima, animatorima programa u dvorani, tehničkom uredniku, mladima koji su posluživali kod stolova, gospođama u kuhinji i kod ulaza, gospodi kod prodaje napitaka, kao i roditeljima koji su vodili brigu za djecu. Zahvaljujem svima Vama koji ste se odazvali i doprinijeli boljoj organizaciji ovoga slavlja, te omogućili da se stečeni prihod od ručka preusmjeri potrebama vojnih veterana i invalida Domovinskoga rata i njihovim obiteljima. Na taj smo način pokazali da volimo domovinu Hrvatsku, te iako smo daleko, u našim grudima još uvijek kuca suosjećajno srce kojem je Domovina mila, kao što kaže naša Himna: „…dok mu živo srce bije!“

Vlč. Mladen Horvat

19.10.2012.

Roditeljski sastanak za roditelje prvopričesnika i krizmanika: 04. studenoga u 12:01pm

U nedjelju 04. studenoga u 12:01pm, nakon župne mise, roditelji prvopričesnika i krizmanika imaju kratki roditeljski sastanak s vlč. Mladenom u župnoj dvorani.

Vjeronauk za prvopričesnike i krizmanike

Vjeronauk prvopričesnika započinje u ponedjeljak 05. studenoga, i održavat će se ponedjeljkom od 7:00-7:45pm, a vjeronauk krizmanika započinje 07. studenoga i održavat će se srijedom od 7:00-7:45pm. Dio vjeronauka je također i Sv. Misa u 6:30pm ponedjeljkom za prvopričesnike i roditelje, a srijedom za krizmanike i roditelje. Živimo, doista, ubrzanim tempom života, pa neka ovi trenuci Sv. Mise i vjeronauka budu trenuci odmora u Božjoj blizini, kako za prvopričesnike i krizmanike, jednako tako i za njihove roditelje, zajedno s vlč. Mladenom.

Rev. Mladen Horvat

19.10.2012.

Krsna priprava u mjesecu studenom: 06. studenoga

U utorak, 06. studenoga u 07:00pm, nakon večernje Mise, održat će se krsna priprava za roditelje i kumove budućih krštenika u mjesecu studenom. To je ujedno i zadnja krsna priprava u 2012. godini, jer u razdoblju Došašća oblačimo ljubičastu boju i pripremamo se za svetkovinu Kristova rođenja, nakon čega ćemo ponovno otpočeti s krsnom pripravom u mjesecu siječnju 2013.

Rev. Mladen Horvat

19.10.2012.

Molitva za pokojne na „Assumption Cemetery“: 28. listopada u 3:00 pm

Čovjekov život na zemlji ima svoj početak, ali njegov zemaljski završetak nije konačni kraj čovjekove egzistencije. Konačni cilj i smisao čovjekovog života ostvaruje se s druge strane groba, kada čovjek, oslobođen smrtnosti i raspadljivosti, dobiva na dar novu i vječnu egzistenciju, u zajedništvu s Bogom Stvoriteljem i pobožnim ljudima svih vremena. Svoju vjeru u ovu istinu pokazujemo molitvama za pokojne, kada se prisjećamo dragih ljudi s kojima nas je život nekad povezivao, a sada su otišli pred nama u vječnu domovinu. Skupljamo se na grobljima, i zajedno s nebeskom proslavljenom Crkvom i svima svetima molimo za naše pokojnike, koji se još uvijek nalaze na putu unutarnjega čišćenja duše. Ove godine molimo za pokojne na Assumption Cemetery u nedjelju 28. listopada u 3:00pm. Bit će to trenutak kada ćemo načas oživjeti naše uspomene na drage ljude i molitvom ih pratiti na njihovom putu u vječnost.

Rev. Mladen Horvat

19.10.2012.

Župno folklorno društvo Jadran domaćin Tambura Festa 2012.

Župno Folklorno Društvo Jadran vas poziva na Tambura Fest 2012, tradicionalni susret tamburaša pod pokroviteljstvom Kanadsko Hrvatskog Folklornog Saveza-Istok. Tambura Fest će se održati u subotu 27. listopada u Župi Naše Gospe Kraljice Hrvata, a počet će misom u 6 sati i nastaviti se programom u 7 sati. Za zabavu svira VIS Croate. Za ulaznice ili više informacija možete se obratiti na župni ured, zfdjadran@gmail.com ili kod Ružice Marković na 416-473-7756. Ulaznice su $15.00, večera po narudžbi. Svoje umijeće na tamburicama će nam pokazati folklorne skupine iz Kanade i Amerike.

Mrs. Ružica Marković

19.10.2012.

The Collection for the Needs of the Church in Canada

U subotu i nedjelju, 29. i 30. rujna, u našoj smo župi prikupili $1,500 za potrebe Katoličke Crkve u Kanadi. Novac je preusmjeren uredima Torontske Nadbiskupije.

Rev. Mladen Horvat

30.09.2012.

Uvjeti iznajmljivanja župne dvorane

Iznajmljivanje župne dvorane ograničuje se na hrvatsku katoličku zajednicu, na katolike Hrvate, pripadnike hrvatskih katoličkih župa Južnoga Ontaria. Dvorana se iznajmljuje svima na dva moguća načina:

A) DNEVNO:

s upotrebom kuhinje i bara

8:00am–1:30am

1500 CAD
+
500 CAD polog u slučaju štete

bez upotrebe kuhinje i bara

8:00am–1:30am

1000 CAD
+
500 CAD polog u slučaju štete

B) PO SATU:

s upotrebom kuhinje i bara

1h

150 CAD
+
200 CAD polog u slučaju štete

bez upotrebe kuhinje i bara

1h

100 CAD
+
200 CAD polog u slučaju štete

Dvorana je iznajmljena kada je čitav iznos najamnine uplaćen u župnome uredu, zajedno s pologom u slučaju štete i kada je pribavljeno potrebno osiguranje. Ako za vrijeme iznajmljivanja šteta nije učinjena, stranka može podići polog u župnome uredu.

Rev. Mladen Horvat

26.09.2012.

Vlč. Krunoslav Novak doktorirao s područja znanosti društvene komunikacije

23.09.2012.

Roditeljski sastanak za roditelje učenika Hrvatske župne katoličke škole „Kardinal Stepinac“

U ime školskog odbora i svoje osobno, pozivam sve roditelje učenika naše Hrvatske župne katoličke škole „Kardinal Stepinac“ na roditeljski sastanak u nedjelju, 30. rujna 2012. u dvoranu nakon župne mise u 11:00 am.

Rev. Mladen Horvat

23.09.2012.

Nastava hrvatskoga jezika u srednjoj Å¡koli

Nastava hrvatskoga jezika u srednjoj Å¡koli počinje u subotu 22. rujna 2012. u 9 sati u Å¡koli Msgr. Percy Johnson – 2170 Kipling Ave (Kipling Ave. & Rexdale Blvd.).

Nastava se održava od 9 do 12:30 sati.
Upisati se ne možete u školi, nego na jedan od sljedecih nacina:
1. Učenici koji pohađaju redovnu srednju školu pri TCDSB, upisuju se kod svoga guidance counsellor-a u redovnoj školi
2.Svi ostali (ovo uključuje i učenike osnovnih skola TCDSB), upisuju se on-line na web stranici:

http://www.tcdsb.org/ProgramsServices/ContinuingEducation/SecondaryCreditCourses/SaturdaySchool/Pages/Registration.aspx

Kodove za početne i napredne kredite hrvatskoga jezika možete naći na web stranici:

http://www.tcdsb.org/ProgramsServices/ContinuingEducation/SecondaryCreditCourses/SaturdaySchool/Pages/Croatian.aspx

Mrs. Eleonora Pilković

20.09.2012.

Rujanska računica

I ove nam je godine s mjesecom rujnom jesen pokucala na vrata. Noćna svježina i ugodni sunčani dani naša su baština još nekoliko tjedana, a žuto i rumeno lišće zaodjenut će prirodu poput kraljice u zlatnoj odjeći. Dok odmaramo svoje oči na jesenskim ljepotama našeg Župnog parka „Father Kamber“, okrećemo svoj pogled unatrag na ljetno razdoblje piknika i otkrivamo pozitivnu rujansku računicu. Želim, stoga, zahvaliti svima koji su na bilo koji način bili uključeni u pripremu župnih piknika u organizaciji Župe Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu. Organizirana su tri župna piknika, a od ulaznica i pečenoga mesa prikupljena su sljedeća materijalna sredstva:

1) Svetkovina Duhova, otvaranje Parka i župni piknik u Parku Father Kamber, 27. svibnja, 2012.:

Total: $ 8,033.84:
a) Novac od ulaznica: $ 4,982.13;
b) Novac od pečenja: $ 3,051.71;

2) Svetkovina Velike Gospe, župni piknik u Parku Father Kamber, 12. kolovoza, 2012.:

Total: $14,750.52:
a) Novac od ulaznica: $ 9,978.10;
b) Novac od pečenja: $ 4,772.42;

3) Blagdan Male Gospe, župni piknik u Parku Father Kamber, 09. rujna, 2012.:

Total: $ 4,862.05:
a) Novac od ulaznica: $ 3,210.85;
b) Novac od pečenja: $ 1,651.20;

Župa NaÅ¡e Gospe Kraljice Hrvata u Torontu organizacijom piknika u ljetnoj sezoni 2012. pomogla je u uzdržavanju župnoga parka “Father Kamber” kao i u otplati izgraÄ‘enog bazena s iznosom od $27,646.41, koji je preusmjeren na Croatian Parish Recreational Park „Father Kamber“ Trust Account. Ako se ovom iznosu pridoda proÅ¡logodiÅ¡nji iznos od $30,920.54 kojim je Župa NaÅ¡e Gospe Kraljice Hrvata pomogla u uzdržavanju parka “Father Kamber” organizacijom župnih piknika u ljetnoj sezoni 2011., tada se dobiva iznos od $58,566.95 kojim je Župa Toronto pomogla u uzdržavanju parka i otplati bazena kroz 2011/2012. godinu. Na osobiti način želim zahvaliti i odati priznanje gospodinu Edwardu NEŽIĆ, članu vijeća za park Father Kamber u ime Župe Toronto, koji od jeseni 2011. vjerno i požrtvovno vodi računovodstvo parka, a za plaću očekuje jedino Božju nagradu. Svoju zahvalu upućujem takoÄ‘er i drugom članu vijeća za park torontske župe, gospodinu Željku FILIPOVIĆ, kao i pastoralnim vijećnicima: gospodinu Slavku AUGUSTIN i gospodinu Ivanu MATEÅ IĆ, koji su požrtvovno radili kod organizacije naÅ¡ih župskih piknika i ureÄ‘ivali okoliÅ¡ parka. Neka SveviÅ¡nji Bog koji vidi u tajnosti, blagoslovi VaÅ¡ rad i zalaganje dugim i zdravim životom i obiteljskim blagoslovom. Potičem mnoge mlade ljude i župljane svih uzrasta uključiti se u naÅ¡e župne aktivnosti, jer župa je mjesto prisutnosti i dobrovoljnog zalaganja mnogih požrtvovnih pojedinaca. Zahvaljujem svima Vama koji ste se odazvali i pomogli u organizaciji ovih župnih slavlja, ali i svima Vama koji ste dolazili u park na Misna slavlja i na taj način omogućili da se prikupe ova materijalna sredstva.

Rev. Mladen Horvat

20.09.2012.

Novo uredovno vrijeme/ New Office Hours:

Mon Closed

Tue 4:00 pm – 7:30 pm

Wed 4:00 pm – 7:30 pm

Thu 4:00 pm – 7:30 pm

Fri 4:00 pm – 7:30 pm

Sat 5:00 pm – 7:30 pm

Sun 9:00 am – 1:00 pm

Sve velike stvari započinju skromnim počecima, te skromno i ponizno potičem i molim sve zainteresirane volontere koji su spremni pomoći u Župnome uredu javiti se kao dobrovoljci na office@torontozupa.com. Osoba treba imati ove sposobnosti ili odlike:

– odlično se služiti kompjuterom (Word, Excel, Outlook, Parish Tools, WordPress);

– govoriti i pisati hrvatski i engleski;

– biti članovi župe i redovito pohaÄ‘ati nedjeljnu Sv. Misu u naÅ¡oj župi;

Svim volonterima koji se uključuju u rad naše župe, u ime Boga samoga iskreno zahvaljujem.

Rev. Mladen Horvat

20.09.2012.

Krsna priprava

Krsna priprava za one koji žele krstiti svoju djecu u listopadu je u srijedu, 03. listopada, 2012 u 7:00pm.

 

20.09.2012.

The Collection for the Needs of the Church in Canada

The Collection for the Needs of the Church in Canada will be held in parishes across the country on September 29 and 30, 2012. The Collection was established by the Bishops of Canada in 1975. It supports the work of the Canadian Conference of Catholic Bishops (CCCB) by assisting dioceses to pay their annual per capita assessment to the CCCB. Any funds raised in excess of the assessed amount are available to the diocese for its own purposes.

20.09.2012.

Zahvala dobročiniteljima

U ime Vojnog Ordinarija Republike Hrvatske, preuzvišenog gospodina biskupa Msgr. Jurice Jezerinca, želim zahvaliti svim dobročiniteljima Župe Naše Gospe Kraljice Hrvata koji su svojim darovima 15. i 16. rujna 2012. podržali organizaciju 20. hodočašća hrvatske vojske i policije u Mariju Bistricu, koje će se održati 07. listopada 2012. Tom se prilikom prikupilo $4,070.09 i novac je preusmjeren Vojnom Ordinarijatu RH. Msgr. Jezerinac obećao je doći k nama u Toronto i predvoditi svečano euharistijsko slavlje u Župnom Parku „Father Kamber“ na Svetkovinu Uznesenja Blažene djevice Marije, 18. kolovoza, 2013. Nekada je Msgr. Jezerinac služio vjernicima GTA kao svećenik, a danas ga volimo slušati kao učitelja i pastira Božje Crkve, jer još uvijek osjećamo ljubav koju ima za nas.

Rev. Mladen Horvat

17.09.2012.

Proslava 61. obljetnice Župe Naše Gospe Kraljice Hrvata i izložba veterana Domovinskoga rata

U nedjelju, 14. listopada 2012. slavimo 61. obljetnicu osnutka Župe Naše Gospe Kraljice Hrvata. Svečanu Svetu Misu u 11:00am te će nedjelje predvoditi porečko pulski biskup, Msgr. Dražen Kutleša, a slavlje ćemo nastaviti svečanim ručkom u našoj župnoj dvorani. Počasni gosti na našem ručku bit će osam veterana Domovinskoga rata, koji će za tu prigodu upriličiti izložbu i Power Point prezentaciju o prošlim događajima stradanja našega naroda. Na temelju vlastitoga iskustva oni će nas povezati s velikom ljubavlju mnogih dobrovoljaca koji su položili svoj život za slobodnu domovinu Hrvatsku. Potičem sve župljane priključiti se slavlju Sv. Mise, kao i izložbe u dvorani koja će biti upriličena zajedno sa svečanim ručkom, jer narod koji zaboravlja vlastite patnje kroz koje je prošao, doći će u opasnost zaboraviti žrtve onih ljudi koji su ugrađeni u temelje naše suvremene i moderne domovine Hrvatske.

Rev. Mladen Horvat

17.09.2012.

Zahvala svim volonterima uključenima u pripremanje piknika u našem župnom parku „Father Kamber“

Želim iskreno zahvaliti svim volonterima koji su bili uključeni u pripreme piknika u našem župnom parku „Father Kamber“. Neka Svemogući Bog uzvrati svojim blagoslovom u njihovim životima i životima njihove djece i obitelji, te zajedno s Davidom izričem nad njima ovu blagoslovnu molitvu:

„Udostoj se sada blagosloviti dom svoga sluge da ostane dovijeka pred tobom. Jer kad ti, Gospode Jahve, obrekneÅ¡ i blagosloviÅ¡, kuća tvoga sluge bit će blagoslovljena zasvagda.” (2 Sam 7,29)

Rev. Mladen Horvat

17.09.2012.

Katoličku ženidbu žele sklopiti:

Ivan MATOŠEVIĆ i Božena MARICH. Vjenčanje će biti u subotu, 22. rujna, 2012. u 01:00pm u župnoj crkvi Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu.

11.09.2012.

10.09.2012.

Vjeronauk za odrasle u godini vjere u Župi Naše Gospe Kraljice Hrvata: 12. listopada

Prošlogodišnja mjesečna predavanja o molitvi na temelju Psalama, koja smo organizirali u našoj župi, potaknula su nas na razmišljanje kako produbiti vlastito vjersko iskustvo. Budući da će ova pastoralna godina na poticaj Pape Benedikta XVI. biti proglašena godinom vjere, sa svečanim otvorenjem 11. listopada, 2012. i mi se uključujemo u godinu vjere, te nastavljamo s praksom naših predavanja. Ove godine organiziramo predavanja u obliku vjeronauka za odrasle, dva puta mjesečno, obično drugi petak u mjesecu i posljednji petak u mjesecu. Temelj naših predavanja bit će prvi dio Katekizma Katoličke Crkve, koji tumači „Vjerovanje“. Čovjek je po svojoj prirodi otvoren za Boga, i Bog se objavljuje čovjeku kroz čitavu povijest. Vrhunac Božje objave nalazi se u Isusu Kristu. Usmena riječ o Božjoj objavi ili Predaja, zapisuje se u dokument koji zovemo Sveto Pismo, koje od nas zahtijeva ne samo čitanje i razumijevanje, već posluh moje osobne vjere, kao i vjere zajednice Crkve kojoj pripadam. U drugom dijelu naših predavanja razmišljat ćemo o pojedinim zazivima „Apostolskog vjerovanja“, jer kršćani su vjernici koji vjeruju Isusu Kristu na temelju onoga što su im predali svjedoci koji su s Isusom živjeli i prijateljevali, tj. njegovi apostoli. Prvi vjeronauk za odrasle je u petak, 12. listopada, 2012. u 7:15pm s temom: „Čovjek je otvoren za Boga“.

Rev. Mladen Horvat

10.09.2012.

Zaziv Duha Svetoga na početku nove školske i akademske godine: 16. rujna

U izvještaju stvaranja Knjiga Postanka govori da je Duh Božji lebdio nad vodama u trenucima kada je Bog snagom svoje Božanske riječi započeo proces stvaranja (usp. Post 1,2). Čitav taj proces sveti pisac opisuje kao Božje kroćenje praelemenata prirode, kao što su tama i bezdani voda, te Božje ukrašavanje pustog i praznog svijeta. Vrhunac Božjeg stvaranja jest čovjek kao inteligentno biće, sposobno odabirati dobro, i u svojoj sličnosti s Bogom, uključiti se u postupak dovršavanja Božjega stvaranja svijeta. Po svojoj sličnosti s Bogom čovjek postaje sustvaratelj svijeta, što se osobito očituje u modernoj kulturi i civilizaciji. No, kada svoje snage i sposobnosti ne koristi za svoje osobno i zajedničko dobro, postaje ne samo razgraditelj vlastite kulture i civilizacije, već svojim neodgovornim ponašanjem razara i samo Božje stvorenje, što se danas osobito očituje u problemima povezanima s očuvanjem prirode i okoliša, kao i nebrige za istinski ljudski život. Nalazeći se na početku nove školske godine, molimo Duha Božjega da nadahnjuje naše mlade, učenike i studente, učitelje i profesore, kako bi se uključili u proces Božjeg stvaranja ovoga svemira, uranjajući u tajne o Bogu, čovjeku i prirodi. Sljedeće nedjelje, 16. rujna, 2012. na svečanoj misi u 9.30 u župnoj crkvi u Torontu zazvat ćemo snagu tog Božjeg Duha na početku nove školske godine. Neka nova školska godina bude prožeta Božjom snagom, a svaki novi dan neka naša djeca i mladi rastu u novim spoznajama, što će ih otkrivati u školi i na fakultetu. Škola i studij shvaćeni na takav način postaju našim mladima blagoslovljeno vrijeme rasta, a ne teška obaveza koju treba pod svaku cijenu dovršiti da bi se počelo zarađivati. Zato neka Duh Božji nadahne srca tih mladih ljudi i djece za koje ćemo moliti.

Rev. Mladen Horvat

29.08.2012.

Nastavak okupljanja „Grupe mladih“ 22. rujna, 2012.

„Grupa mladih“ nastavlja svoja redovita okupljanja na subotnjoj misi u 6:00pm i duhovno – socijalnim sadržajima nakon mise u subotu, 22. rujna, 2012. Potičem mlade priključiti se „Grupi mladih“, te u velikom gradu osjetiti da je Isus onaj koji ih okuplja zajedno.

Rev. Mladen Horvat

29.08.2012.

Susret ministranata 13. rujna, 2012.

U četvrtak, 13. rujna 2012. na večernjoj Sv. Misi i poslije sv. Mise skupit će se dosadašnji ministranti, kao i budući ministranti, zajedno s vlč. Mladenom, kako bi rasporedili službe na nedjeljnim Sv. Misama i započeli postupak učenja oltarske službe. Potičem roditelje podržati svoju djecu u službi oltaru i unaprijed zahvaljujem na roditeljskoj raspoloživosti odabrati različite nedjeljne Mise kako bi njihova djeca došla do izražaja kao ministranti na oltaru.

Rev. Mladen Horvat

29.08.2012.

Nastavak vježbi Župnog folklornog društva „Jadran“ 10. rujna, 2012.

Župno folklorno društvo „Jadran“ započinje svojim redovitim vježbama u ponedjeljak, 10. rujna, 2012. Potičem djecu i mlade uključiti se u Župno folklorno društvo „Jadran“, te sviranjem, pjesmom i plesom graditi međusobno zajedništvo u župi i njegovati hrvatsku religioznu i kulturnu baštinu.

Rev. Mladen Horvat

29.08.2012.

Slavlje blagdana Male Gospe u župnom parku „Father Kamber“ 09. rujna, 2012.

U nedjelju, 09. rujna, 2012. naša župa slavi blagdan Male Gospe ili rođenja Blažene Djevice Marije u našem župnom parku „Father Kamber“ svečanom Svetom Misom u 11:30am. Marija je zaštitnica naše župe i njezinoj osobitoj brizi povjeravamo novu školsku i pastoralnu godinu koju započinjemo. Potičem i unaprijed zahvaljujem svima koji će se uključiti u organizaciju i pripremu slavlja, kako liturgijskog slavlja svojim pjevanjem i čitanjem, preko uređivanja prostora parkirališta i ulaza u park, jednako tako i u pripremu jela, mesa i kolača, koja započinje već u subotu uoči blagdana Male Gospe. Potičem osobito mlade ljude uključiti se u pripremu mesa, jer od zrelih i starijih generacija treba naučiti kako se priprema, peče i reže meso. Odgovorni za pripremu mesa, kojima se može javiti, su gospodin Željko Filipović (647-409-6573), gospodin Slavko Augustin (416-414-5682) i gospodin Ivan Matešić (416-573-3372). Potaknimo svoje mlade uključiti se nesebično u ovo slavlje, jer radost je veća kada se dijeli s drugima.

Rev. Mladen Horvat

29.08.2012.

Upis u Hrvatsku katoličku župnu školu „Kardinal Stepinac“ 09. rujna, 2012.

Upis u Hrvatsku katoličku župnu školu „Kardinal Stepinac“ je 09. rujna, 2012. u našoj župnoj dvorani prije i poslije Mise u 9:30am kod profesorice, gospođe Matije Mišetić. Postoji također mogućnost upisa učenika istoga dana u parku „Father Kamber“ prije i poslije Mise u 11:30am u prostoru pokraj kapelice kod gospodina Berislava Kolobarić. Svečani početak škole je u subotu, 15. rujna, 2012. Potičem sve roditelje upisati djecu u Hrvatsku župnu katoličku školu „Kardinal Stepinac“, te na taj način pomoći djeci kod učenja hrvatskog jezika, čije učenje započinje već s majčinim mlijekom u krugu vlastite obitelji, ispravno se nazivajući materinskim jezikom. Hrvatska škola također pomaže djeci u integraciji sa širom hrvatskom katoličkom zajednicom, kao i u izvanrednoj socijalizaciji djece.

Å kolski odbor i Rev. Mladen Horvat

29.08.2012.

Svakodnevna krunica u Župi Naše Gospe Kraljice Hrvata

Od svetkovine Velike Gospe i nadalje u našoj smo župi uveli svakodnevno moljenje Gospine krunice pola sata prije svih Svetih Misa. Potičem sve vjernike, osobito starije članove naše župne zajednice, priključiti se svakodnevnoj molitvi krunice, bilo kao predmolitelji ili ustrajni molitelji. Izgovarajmo lijepe riječi i mislimo pozitivne misli, moleći jedni za druge, a Božji blagoslov bit će naša baština.

Rev. Mladen Horvat

27.08.2012.

Nesretna tragedija i smrt Marka Mišić i njegovih prijatelja 24. kolovoza, 2012.

Izražavam iskrenu sućut obitelji MiÅ¡ić povodom tragične smrti dragog sina i brata Marka. Iako ne postoje riječi koje bi mogle opisati unutraÅ¡nje boli srca roditelja, braće i sestara, a niti riječi Å¡to bi čovjeka u takvim trenucima mogle utjeÅ¡iti, ipak podižemo svoje oči k Nebu, k Onome Å¡to na nebesima prebiva, odakle će nam pomoć doći. Krunicu za pokojnog Marka MiÅ¡ić molit ćemo u četvrtak, 30. kolovoza u 8:00pm u Turner & Porter Funeral Home, “Peel Chapel”, 2180 Hurontario Street, Mississauga, ON, L5B 1M8, a sprovodna Sv. Misa bit će u Župi NaÅ¡e Gospe Kraljice Hrvata u Torontu, u petak, 31. kolovoza u 10:00am. NaÅ¡im molitvama za pokojnog Marka i njegove prijatelje pridružuje se takoÄ‘er vlč. Krunoslav Novak.

Rev. Mladen Horvat

 

21.08.2012.

Donacije Vojnom ordinarijatu RH za organizaciju hodočašća povodom 20. obljetnice od prvog hodočašća hrvatske vojske i policije u svetište Majke Božje na Mariji Bistrici

U subotu i nedjelju, 15. i 16. rujna 2012., u našoj župi organiziramo „second collection“ za potrebe Vojnog ordinarijata RH kod organizacije hodočašća povodom 20. obljetnice od prvog hodočašća hrvatske vojske i policije u svetište Majke Božje na Mariji Bistrici. Budući da su naši darovi namijenjeni naslovnicima izvan Kanade, za te se darove neće moći izdati Income Tax Receipts. Potičem sve župljane uključiti se u ovu akciju i podržati Vojnog ordinarija RH, preuzvišenog gospodina biskupa msgr. Jezerinca. On nam je već obećao doći i predvoditi svečano euharistijsko slavlje za Veliku Gospu 2013.

Rev. Mladen Horvat

21. 08.2012.

Sastanak pastoralnog vijeća

Lijepo pozivam vijećnike na sastanak pastoralnog vijeća u ponedjeljak, 10. rujna u 7.15 PM.

21.08.2012.

U subotu i nedjelju (11. i 12. kolovoza, 2012.) za potrebe Catholic Missions in Canada / Scarborough Foreign Missions skupilo se $737.61. Prikupljeni darovi bit će proslijeđeni Torontskoj nadbiskupiji. Svim darovateljima najljepša hvala.

Rev. Mladen Horvat

21.08.2012.

Srdačna dobrodošlica vlč. gospodinu Iliji Matanović

Izražavam srdačnu dobrodošlicu dragom gostu velečasnom gospodinu Iliji Matanović, svećeniku Vrhbosanske nadbiskupije i župniku u župi Kopaonice u bosanskoj Posavini. Ono što ga na osobiti način povezuje sa Župom Naše Gospe Kraljice Hrvata jest lik i djelo pokojnog župnika vlč. Dragutina Kambera, čijim se životom i radom već godinama bavi, dovršujući svoju doktorsku disertaciju o tom velikanu Crkve u Hrvata i Vrhbosanske nadbiskupije. U našoj će župi boraviti kroz desetak dana, istražujući u župnom arhivu vrijeme i prilike u kojima je pokojni župnik, dr. Kamber, djelovao ovdje u Torontu. Dobro došli, don Ilija, u Župu Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu i ugodno se osjećajte.

Rev. Mladen Horvat

21.08.2012.

Prijave za sakramente sv. Potvrde i Prve svete Pričesti u 2013.

Roditelji koji žele da njihova djeca prime sakramente sv. Potvrde i Prve svete Pričesti u našoj župi u 2013. godini, trebaju registrirati svoju djecu u mjesecu rujnu 2012. Formulari su dostupni na www.torontozupa.com, a valja ih poslati na office@torontozupa.com, ili uručiti tajnici u ured. Nakon uručenih prijava započinje priprava za sakramente, koja obuhvaća redovito pohađanje nedjeljne sv. Mise, počevši od listopada 2012. i redovito pohađanje vjeronauka, počevši od studenoga 2012. Sakrament Sv. Pričesti je na 3. uskrsnu nedjelju, 14. travnja, 2013., a sakrament svete Potvrde je na 2. uskrsnu nedjelju, 07. travnja, 2013.

Rev. Mladen Horvat

21.08.2012.

Priprave za Krštenje u Župi Naše Gospe Kraljice Hrvata

Roditelji koji pripadaju Župi Naše Gospe Kraljice Hrvata i žele krstiti svoje dijete, imaju prilike doći svakog prvog utorka, a u mjesecu rujnu 04. rujna, zajedno s kumovima, na pripravu za Krštenje u 7:00 PM. Dovoljno je ostaviti svoje podatke u uredu i prijaviti se, te pribaviti potrebnu dokumentaciju koja se odnosi na kumove, a koja će se predočiti svećeniku za vrijeme susreta. Prijaviti se može u uredu na telefon 416-536-3669, ili poslavši ispunjeni formular (vidi www.torontozupa.com) na office@torontozupa.com.

Rev. Mladen Horvat

15.08.2012.

Zahvala velečasnom gospodinu Krunoslavu Novak

Srdačno zahvaljujemo velečasnom gospodinu Krunoslavu Novak za njegovu prisutnost u Župi Naše Gospe Kraljice Hrvata kroz mjesec srpanj i kolovoz. Njegove su nas riječi prosvjetljivale, a prekrasni raspjevani glas na svakoj je Misi uzdizao naše srce k Bogu. Zahvaljujemo mu na neprekinutim dolascima u našu župnu zajednicu kroz vrijeme njegovog postdiplomskog doktorskog studija u Rimu. On će svoj studij okruniti obranom doktorske radnje krajem mjeseca rujna ove godine, te mu želimo puno Božjega blagoslova na svim onim putovima kojima će ga Božja providnost povesti, a pismo varaždinskog biskupa Josipa uputiti. Najljepša hvala!

Vlč. Mladen Horvat

15.08.2012.

Zahvala volonterima i organizatorima našeg župnog blagdana Velike Gospe u župnom parku „Father Kamber“

Srdačno želim zahvaliti svim vrijednim ljudima koji su se kao volonteri uključili u organizaciju svečane proslave Velike Gospe u župnom parku „Father Kamber“. Zahvaljujem gospođama koje su cvijećem i prekrasnim liturgijskim ruhom okitile Gospin kip i izvanjski prostor naše kapelice. Zahvaljujem djevojkama koje su u procesiji nosile Gospin kip, te čitačima i pjevačima koji su našu liturgiju učinili svečanom. Zahvaljujem volonterima koji su vodili brigu za prikupljanje milostinje, kao i onima koji su se brinuli za nesmetani ulaz i izlaz iz parka, organizirajući parkiranje. Zahvaljujem marljivim muškarcima koji su vodili brigu oko pripreme i prodaje mesa, te svoje slobodno subotnje i nedjeljno vrijeme poklonili u pripremi jela za mnoštvo naroda koje se skupilo na svečanosti. Zahvaljujem vještim ženama koje su i ovaj put osladile naša usta odličnim kolačima. Zahvaljujem gospođama koje su uredile gornju sobu rekreativnog prostora našega parka i svečano počastile nadbiskupa i časne uzvanike, te se uključile u pripremu objeda za volontere koji su sudjelovali u organizaciji našeg župnog blagdana. Zahvaljujem svima Vama koji ste se odazvali na svečano slavlje u našem župnom parku „Father Kamber“, a Blažena Djevica Marija na nebo uznesena i naša zagovornica neka svako dobro djelo učinjeno za Crkvu njezina Sina Isusa donese pred Božje lice.

Rev. Mladen Horvat

15.08.2012.

Zahvala preuzvišenom gospodinu nadbiskupu, Msgr. Petru Rajič

Srdačno zahvaljujem preuzvišenom gospodinu nadbiskupu, msgr. Petru Rajič, na predvođenju svečanog Euharistijskog slavlja u župnom parku „Father Kamber“ povodom svetkovine Velike Gospe, našeg župnog blagdana, kao i svećenicima okolnih župa koji su uzveličali ovo slavlje. Nadbiskupu zahvaljujem također za ustupljenu propovijed, koja je objavljena na našim internetskim župnim stranicama. Želimo mu puno Božjega blagoslova u njegovoj odgovornoj službi i veselimo se novim susretima u skoroj budućnosti.

Rev. Mladen Horvat

15.08.2012.

Propovijed preuzvišenog gospodina nadbiskupa Petra Rajič, apostolskog nuncija u Kuvajtu, Kataru, Bahreinu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Jemenu i Apostolskog delegata na Arapskom poluotoku, na svečanom Euharistijskom slavlju svetkovine Velike Gospe u župnom parku „Father Kamber“ 12. kolovoza, 2012. BDM-Uznesenje-2012

08.08.2012.

Radujemo se dolasku u našu župu i izražavamo iskrenu dobrodošlicu preuzvišenom nadbiskupu msgr. Petru Rajiču, apostolskom nunciju u Kuvajtu, Bahreinu, Kataru, Jemenu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, te Apostolskom delegatu na Arapskom poluotoku. Zahvaljujemo nadbiskupu na spremnosti da predvodi središnje slavlje proslave Velike Gospe u nedjelju 12. kolovoza te nas svojom pastirskom riječju ohrabri na našim životnim putovima.

Srdačna dobrodošlica u našu župu vlč. Ivanu Štironji, nacionalnom ravnatelju Papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine, koji će u subotu predvoditi slavlje sv. Mise i propovijedati na treći dan trodnevne priprave za Veliku Gospu.

28.07.2012.

50. Godišnjica braka Bolte i Christine Kutnjak

U subotu, 28. srpnja, proslavili smo zlatni jubilej, pedesetu godišnjicu braka naših župljnana Bolte i Christine Kutnjak. Slavljenicima čestitamo, te njima i cijeloj obitelji molimo obilje Božjeg blagoslova i zagovor Naše Gospe Kraljice Hrvata.

vlč. Krunoslav Novak

12.07.2012.

Srdačna dobrodošlica velečasnom gospodinu Krunoslavu Novak

Izražavam srdačnu dobrodošlicu velečasnom gospodinu Krunoslavu Novak. On će i ovoga ljeta biti zajedno s nama. Propovijedat će i bodriti, sokoliti i tješiti, prijateljevati zajedno s nama i uživati u kanadskim ljepotama. Mi ćemo ga slušati i koristiti prilike razgovarati s njime. Potičem sve župljane iskoristiti ovo ljetno vrijeme za susret s velečasnim Krunoslavom i razgovor s njime, jer ga ubrzo očekuju nove dužnosti i odgovornosti.

Rev. Mladen Horvat

12.07.2012.

Sretan put velečasnom gospodinu Joelu Cariaso

Najljepše zahvaljujem velečasnom gospodinu Joelu Cariaso za njegovu prisutnost u našoj župi. Prošle nedjelje propovijedao je na misama i potaknuo nas na spremnost podijeliti svoja materijalna dobra s drugima, osobito s djecom koja su u potrebi. Za njegovu biskupiju Cabanatuan na Filipinima prikupilo se tom prilikom $2,631.31. Novac je predan uredima Torontske nadbiskupije, koja prosljeđuje naše darove biskupiji Cabanatuan. Velečasnom gospodinu Cariaso želimo sretan put na Filipine i puno Božjega blagoslova u njegovom pastoralnom radu, a svima Vama koji ste svojim darovima materijalno podržali biskupiju Cabanatuan, najljepše zahvaljujem.

Rev. Mladen Horvat

03.07.2012.

Hvala za brigu oko cvijeća

U ovim prekrasnim toplim ljetnim mjesecima priroda je okićena raznobojnim cvijećem. Iako je naša crkva okružena dostignućima civilizacije i tehnike, raznobojno cvijeće na poseban način unosi život i ljepotu. Kako svako živo biće, tako i cvijeće zahtijeva brigu i trud, a najviše zalijevanje. Najljepše zahvaljujem svim dobrovoljcima koji su spremni uključiti se u akciju sađenja i zalijevanja cvijeća, a time i ukrašavanja životnog prostora oko naše crkve. Jednako tako zahvaljujem svima Vama koji donosite cvijeće u crkvu, i ukrašujete Gospin oltar i oltar kod svetohraništa. Ovom prilikom potičem sve Vas koji volite cvijeće i želite doprinijeti ljepoti crkve iznutra ili izvana, slobodno to učinite. Crkva i župa pripadaju svim župljanima, a dobrotvornost i briga svakog člana naže župe uvijek je dobrodošla.

Rev. Mladen Horvat

27.06.2012.

Misa zahvalnica za Å¡kolsku i akademsku godinu 2011/2012.

Na Svetkovinu rođenja Sv. Ivana Krstitelja, Misom zahvalnicom u 9:30am zahvalili smo za primljene darove u školskoj i akademskoj godini 2011/2012. Vrijedan radnik uvijek je svjestan da je postignuti uspjeh plod vlastitih zalaganja, ali jednako tako i Božje milosti koja čovjeka potpomaže u njegovim naporima. Srednjoškolci Hrvatske župne škole „Kardinal Stepinac“ tom su prigodom primili pohvalnice, maturalne svjedodžbe i potvrde o završenim razredima, a osmjeh na licima nazočnih učenika govorio je o ponosu i ljubavi koji gaje prema hrvatskom jeziku i narodnoj baštini. Najljepše zahvaljujem njihovoj učiteljici gospođi Eleonori Pilković, koja je brižnim savjetom idejno osmislila ovogodišnje pohvalnice, maturalne svjedodžbe i potvrde, kao i velečasnom Krunoslavu Novak, kojega milje Atlantskog oceana nisu ometale pri dizajniranju ovogodišnjih školskih dokumenata.

Rev. Mladen Horvat

27.06.2012.

Marygrove Camp collection

U subotu, 09. lipnja, na večernjoj misi u 6:00pm i u nedjelju, 10. lipnja, na misi u 9:30am skupljala se Marygrove Camp collection, koja iznosi $299.00. Darovi su predani uredima Torontske nadbiskupije. Svim darovateljima najiskrenije zahvaljujem.

Rev. Mladen Horvat

20.06.2012.

Mission Appeal: 7 and 8 July, 2012

Na četrnaestu nedjelju kroz godinu, 07. i 08. srpnja, u našoj župi imamo kao propovjednika izvanrednog i časnog gosta, velečasnog gospodina Joela D. Cariaso, S.T.L., svećenika biskupije Cabanatuan, Nueva Ecija, na Filipinima. Kroz dva dana njegovog boravka s nama nastojat će nam približiti život svoje biskupije i žive Katoličke Crkve na Filipinima.

Fr. Joel proveo je nekoliko posljednjih godina svojega svećeništva na Župi Sv. Franje Asiškoga u Bongabonu, Nueva Ecija, gdje je kao Upravitelj zajedno sa svojim župljanima sagradio prekrasnu crkvu (http://www.catholic-church.org/mas/sfab/Welcome.html).

Fr. Joel trenutno je biskupski vikar za redovnike u biskupiji Cabanatuan (http://www.ucanews.com/diocesan-directory/html/dps-pr_cabanatuan.php) i župnik St. Isidore the Worker Parish, Talavera, Nueva Ecija, Philippines. Uključen je također u različite odgovorne službe i upravljačka tijela svoje biskupije. Iz svog bogatog pastoralnog i administrativnog iskustva on će podijeliti s nama osobne doživljaje i trenutne prilike Katoličke Crkve na Filipinima, a mi ćemo svojim darovima podržati njega, njegovog biskupa preuzvišenog gospodina Sofronia A. Bancud, SSS, D.D., i biskupiju Cabanatuan. Potičem sve župljane pridružiti se misnim slavljima 07. i 08. srpnja, te doživjeti da smo Jedna, Sveta, Katolička i Apostolska Crkva.

Rev. Mladen Horvat

12.06.2012.

Sezonske iskaznice za pristup bazenu i parku “Father Kamber” u ljetnoj sezoni 2012.

Škola završava i ljeto nam kuca već na vrata. Mnogi imaju planove različitih putovanja i ljetovanja, a većina od nas naučila je uživati u lijepim trenucima obiteljskog zajedništva, gdje god se nalazili. Mnoge obitelji provode takve lijepe trenutke u našem Župnom Parku Father Kamber. Da bi olakšali obiteljski i pojedinačni pristup parku i ove smo godine pripremili sezonske iskaznice, bilo za sezonski pristup parku (family: $100; adult $50; student $25) ili sezonski pristup bazenu (family: $150; individual $75) .

Da bi se dobila sezonska iskaznica za bazen, potrebno je ispuniti POOL ADMISSION Season Pass Application Form:

Za sezonski ulazak u park potrebno je ispuniti PARK ADMISSION Season Pass Application Form:

Ispunjeni formular i cheque payable to: Croatian Parish Recreational Park “Father Kamber”, valja uručiti na tri moguća mjesta:

– Upraviteljstvu Župnog Parka “Father Kamber”, 4525 Mississauga Rd.;

– Župni ured Župe Hrvatskih Mučenika, Mississauga; 4605 Mississauga Rd.;

– Župni ured Župe NaÅ¡e Gospe Kraljice Hrvata, Toronto; 7 Croatia Street

Nakon predane dokumentacije, u razdoblju od 4-5 radnih dana, pojedincima i obiteljima bit će izdane plastificirane sezonske iskaznice i poslane na njihove kućne adrese.

Potičem obitelji i pojedince iskoristiti ovu priliku, uživati u bazenu i prirodi, te na taj način pomoći uzdržavanje naÅ¡eg Župnog Parka “Father Kamber”.

Rev. Mladen Horvat

12.06.2012.

Hodočašće u Midland

U svom zemaljskom životu, čovjek se neprestano nalazi na putu. Ne samo da je naša civilizacija postala civilizacijom putnika, gdje se ljudi sele i putuju kao nikad u povijesti, već je i samo čovjekovo stanje na zemlji prolazno, te čovjek ne može steći niti pribaviti sebi postojano boravište. Kao znak prisjećanja na naše životno putovanje i prolaznost služe nam hodočašća, kada ostavljamo svoje domove i krećemo na pojedina sveta mjesta, kako bi na tim svetim mjestima doživjeli čvrsto uporište i oslonac, na koji se svatko od nas može osloniti. I ove godine hodočastimo u Svetište Kanadskih Mučenika u Midlandu, u nedjelju 15. srpnja. Autobus kreće u 7:00am ispred župne crkve. Po dolasku u Midland u 9:30am molimo križni put i nastavljamo sa Sv. Ispovijedi. Sv. Misu u 12:00pm predvodi velečasni gospodin Krunoslav Novak. Nakon ručka i odmora, povratak autobusom u Toronto je u 3:30-3:45pm. Večernja Sv. Misa u Župi Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu je u 7:00pm. Cijena autobusne karte je $25.00, a može se prijaviti u župnom uredu, 7 Croatia St.

Rev. Mladen Horvat

12.06.2012.

Hvala vještim rukama

Prošloga se tjedna na ulazu u našu crkvu osjetio miris svježe boje. Najljepše zahvaljujem gospodinu Ivanu MATEŠIĆ za njegov soboslikarski rad u našoj župnoj crkvi. Ivan je protekloga tjedna svježom bojom obnovio ulazna vrata u našu crkvu, kao i čitavu sakristiju. Često u životu čovjek se navikne na određene prostore u određenim uvjetima. Godine prolaze, a mi smo se navikli da zajedničke crkvene prostorije nisu potrebne dvogodišnjeg ili trogodišnjeg temeljitog uređivanja, a naši su roditelji u domovini Hrvatskoj svakoga proljeća nastojali osvježiti prostore u kojima smo živjeli. U našim domovima prisvojili smo drugi pristup. Često se događa da pojedini uređaji još nisu dostigli trenutak optimalnog djelovanja, a već odlučujemo kupiti novi i moderniji uređaj. Moderna tehnika upravo nam to potvrđuje. Druga krajnost može se primijetiti upravo u crkvenim prostorima, gdje smo toliko navikli na uobičajeni izgled, da čak i popravak nereda izgleda kao nekakva novotarija. „In medio virtus“, kaže latinska poslovica, te stoga i mi pristupamo našoj župi kao našem drugom domu. Makar ga resi skromnost i funkcionalnost, čistoća i urednost trebaju biti njegova prva odlika. Zato zahvaljujem svima koji se na bilo koji način uključuju u uređivanje, čišćenje i ukrašavanje naše crkve i župnoga doma, te potičem sve župljane svojom vještinom pripomoći u ukrašavanju crkve i župnog doma.

Rev. Fr. Mladen Horvat

06.06.2012.

Sv. Misa zahvalnica za Å¡kolsku i akademsku godinu 2011-2012.

Svaki čovjek koji postigne uspjeh u životu, svjestan je da su u njegov uspjeh uključeni mnogi ljudi koji su ga podržali na putu do cilja. Vjernik i kršćanin na poseban način zahvaljuje Bogu, jer je svjestan da je u njegove uspjehe uključeno djelovanje Božje ljubavi i milosti. NaÅ¡a zahvala Bogu za postignute uspjehe u Å¡kolskim i fakultetskim klupama bit će Sv. Misa zahvalnica u nedjelju 24. lipnja u 9:30am. To će ujedno biti i prilika upoznati vrijedne i marljive učenike Hrvatske župne Å¡kole „Kardinal Stepinac“, koji će primiti pohvale svojih učitelja i čitave župne zajednice za njihov marljivi rad i zalaganje. NajljepÅ¡e zahvaljujem učiteljima i ravnateljicama za trud i brigu koji su uložili u učenike Hrvatske župne Å¡kole „Kardinal Stepinac“, gospoÄ‘i Mariji Kraljević u “St. Stephen Catholic School” i gospoÄ‘i Eleonori Pilković u “Don Bosco Catholic Secondary School”, a na samu Å¡kolu zazivam zaÅ¡titu blaženoga Alojzija, čije ime nosi.

Rev. Mladen Horvat

06.06.2012.

Sastanak Financijskoga vijeća

U ponedjeljak, 18. lipnja u 7:15-9:00pm održat će se redoviti sastanak Financijskoga vijeća Župe Naše Gospe Kraljice Hrvata.

ShareLife collection

U subotu, 02. lipnja, na večernjoj misi u 6:00pm i u nedjelju, 03. lipnja, na misi u 9:30am skupljala se ShareLife collection koja iznosi $1,279. Darovi su proslijeđeni uredima Torontske nadbiskupije.

The Pope’s Pastoral Works collection

U subotu, 26. svibnja, na večernjoj misi u 6:00pm i u nedjelju, 27. svibnja, na misama u 9:30am i 11:30am skupljala se The Pope’s Pastoral Works collection koja iznosi $1,069. Darovi su proslijeÄ‘eni uredima Torontske nadbiskupije.

 

30.05.2012.

Biblijsko molitveno predavanje:

“Kako se pobjeÄ‘uje osjećaj Božje udaljenosti: Ps 42-43”

Unutar devetnice Duhu Svetom od 18. do 26. svibnja, prošli smo petak nazočili predavanju koje je govorilo o načinima pobjeđivanja osjećaja Božje udaljenosti, preporučenima u 42. i 43. Psalmu. Temeljna čovjekova težnja usmjerena je prema Bogu, te kao što svako živo biće dašće i uzdiše za vodom, tako i svaki čovjek u dubini svoje duše uzdiše za Bogom. U ljudskom životu postoje trenuci kada čovjek osjeća da je Bog daleko. Drugi ljudi još više otežavaju takve trenutke, jer neprestano postavljaju pitanja: „Gdje ti je Bog tvoj?“

Čovjek pritisnut iznutra i izvana, razmišlja o svojoj prošlosti i sretnim trenucima zajedništva s Bogom, te traži razloge zašto ga je u sadašnjosti snašlo sve što mu se događa. Tiha molitva polako preuzima prevlast nad pitanjima uzburkane nutrine, te umjesto da pronađe precizne odgovore na vlastita pitanja, čovjek se u molitvi predaje Bogu i pouzdaje u Njega, da će ponovno doći radosni trenuci u kojima će Bog otvoriti vrata i razotkriti čovjeku svoju prisutnost. Zato sveti pisac potiče vlastitu klonulu nutrinu misliti pozitivne misli budućeg Božjeg spasenjskog djelovanja: „Što si mi, dušo, klonula i što jecaš u meni? U Boga se uzdaj, jer opet ću ga slaviti, spasenje svoje, Boga svog!“.

Rev. Mladen Horvat

30.05.2012.

Ženidbeni oglasi

Katoličku ženidbu žele sklopiti:

Brian Tomislav ROGIC i Meleny BELAS. Vjenčanje će biti u subotu, 23. lipnja, 2012. u 01:00pm u župnoj crkvi Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu.

30.05.2012.

ShareLife collection

je u subotu, 02. lipnja, na večernjoj misi u 6:00pm i u nedjelju, 03. lipnja, na misi u 9:30am.

Marygrove Camp collection

je u subotu, 09. lipnja, na večernjoj misi u 6:00pm i u nedjelju, 10. lipnja, na misi u 9.30am.

30.05.2012.

Sastanak Pastoralnoga vijeća

U ponedjeljak, 04. lipnja u 7:15-9:00pm održat će se redoviti sastanak Pastoralnoga vijeća Župe Naše Gospe Kraljice Hrvata.

Rev. Mladen Horvat

30.05.2012.

Izlet mladih na Toronto Islands

U subotu, 09. lipnja, 2012. mladi naše župe zajednički će provesti lijepe trenutke na Toronto Islands. Okupljanje je od 8:45-9:00am ispred Župne Crkve Naše Gospe Kraljice Hrvata, 7 Croatia Street. Molimo mlade koji planiraju doći da potvrde svoj dolazak do četvrtka, 07. lipnja (c_spivak@yahoo.ca). To je ujedno i posljednji susret „Grupe mladih“ ove akademske godine. Ponovni susreti bit će upriličeni početkom mjeseca rujna, kada se odmoreni ponovno vratimo u školske i studentske klupe. Ovom prilikom želim također zahvaliti gospođi Caroline SPIVAK, koja je kroz čitavu školsku godinu vodila brigu da nitko od nas subotom navečer ne ostane gladan, te zajedno s mladima organizirala subotnju večeru. Hvala Vam! Iako se „Grupa mladih“ ponovno sastaje u rujnu, ipak ćemo i dalje dolaziti na Sv. Misu, jer Misa je središte našeg župnog života.

Rev. Mladen Horvat

30.05.2012.

Svetkovina Duhova, otvaranje Parka i župni piknik u Parku Father Kamber

Uz prekrasno vrijeme, pjev ptica u nedjelju 27. svibnja na svetkovinu Duhova okupili smo se na prvom župnom pikniku u Parku Father Kamber.

Otvorenje smo započeli blagdanskom misom koju je predvodio velečasni Mladen Horvat.

Misno slavlje upotpunili su svećenici iz susjednih župa, članovi Župnog Folklornog društva Jadran te svojim liturgijskim pjevanjem naš župni zbor.

Cijelokupno misno slavlje obilježili smo procesijom po parku u krug do mjesta središnjeg misnog slavlja.

Po završetku Svete mise, velečasni Mladen Horvat zahvalio se braći svećenicima iz susjednih župa te svim prisutnima koji su pomogli oko cijelokupnog misnog programa, organizacije piknika te svim gostima da bi upotpunili taj događaj.

I dok su oni strpljivi nakon Svete mise i procesije većinu svojeg vremena proveli u redu za pečenu janjetinu te odojak, drugi su se prepustili čarima prirode te uživali u prekrasnom krajoliku.

Bila je to prilika da se još jednom sretnu stari prijatelji te rodbina koju više ne viđamo tako često.

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali, surađivali te na bilo koji način pomogli u organizaciji ove proslave.

Ms. Sanja Antolović

30.05.2012.

Hvala marljivim rukama

Najiskrenije zahvaljujem svima koji ste se uključili u pripremu proslave Svetkovine Duhova u župnom parku „Father Kamber“. Zahvaljujem timu gospodina Željka FILIPOVIĆ i Slavka AUGUSTIN, koji su vodili brigu o pripremi i prodaji mesa, kao i Župnom društvu Hrvatska Katolička Žena na čelu s gospođom Maricom BRADICA, koje nas je častilo kavom i kolačima, vodeći brigu da ni svećenici ne ostanu gladni. Zahvaljujem gospodinu Ivanu MATEŠIĆ i gospodinu Anti NOVAČIĆ, koji su čitav park pretvorili u prekrasno uređeni vrt. Zahvaljujem mladima Župnog folklornog društva „Jadran“ i ostalim dobrovoljcima, koji su izražavali dobrodošlicu na ulazu u park, te prikupljenim ulaznicama doprinijeli budućem projektu obnove struje u parku. Zahvaljujem odgovornim osobama za skupljanje i deponiranje milostinje i drugih prikupljenih materijalnih sredstava, gospodinu Andriji BAŠIĆ, gospodinu Nikoli FRLAN i gospodinu Edwardu NEŽIĆ. Zahvaljujem pjevačima, i gospodinu Lorisu BUŽDON za prekrasnu pjesmu koja je odzvanjala parkom. Zahvaljujem čitačima u narodnim nošnjama, ministrantima, kao i braći svećenicima koji su svojom prisutnošću i molitvom uzveličali Misno slavlje Svetkovine Duhova i svečano otvaranje našeg župnog parka. Park je otvorio svoja vrata i svakoga dana čeka one koji žele uživati u zelenilu drveća, žuboru rijeke i bazenu koji će se uskoro napuniti vodom, te ugodnom društvu u kojem se njeguje hrvatski jezik i naše narodne vrjednote. Iskoristimo rijetku ljepotu, mnogima na dohvat ruke.

Rev. Mladen Horvat

30.05.2012.

Katoličku ženidbu sklopili su:

Mato RONCEVIC i Ewa Marta OSZUST. Vjenčanje je bilo u subotu, 26. svibnja, 2012. u 12:00pm u župnoj crkvi Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu.

Rev. Mladen Horvat

10.05.2012.

Devetnica u čast Duhu Svetomu

Od 18. do 26. svibnja, 2012. molimo devetnicu Duhu Svetom. Kroz tih devet dana u svakoj Svetoj Misi pjevat ćemo himan Duhu Svetom i moliti ga da rasvijetli naše životne putove, kako bi bili spremni učiniti prave životne izbore. Svečano duhovsko slavlje na Svetkovinu Duhova slavit ćemo u Župnom Parku Father Kamber na misi u 11:30am. Pozivam čitavu Župu uključiti se kako u svibanjske pobožnosti, tako i u devetnicu Duhu Svetom, bilo zajedničkim ili osobnim molitvama, jer molitva je snažno sredstvo u rukama onih koji je pravilno upotrjebljavaju.

Rev. Mladen Horvat

10.05.2012.

Novi član Financijskoga vijeća Župe Naše Gospe Kraljice Hrvata

Financijsko vijeće Župe Naše Gospe Kraljice Hrvata broji 5 članova: gospođa Željka Gabrovec, gospođa Marica Bradica, gospodin Andrija Bašić, gospodin Hrvoje Beg i gospodin Edward Nežić. Gospodin Edward Nežić jednoglasno je izabran za novog financijskog vijećnika 20. travnja 2012., i kao Co-Chair of Our Lady Queen of Croatia Parish Financial Council, povjerena mu je dužnost moderiranja sastanaka financijskoga vijeća. Čestitamo Edwardu na novoj službi i želimo mu da istom požrtvovnošću nastavi svoj volonterski rad u našoj župi, jer će takvim zalaganjem i marljivim radom naša župna zajednica rasti i razvijati se. Hvala svim vijećnicima.

Rev. Mladen Horvat

10.05.2012.

Obnavljanje župne baze podataka u programu „Parish Tools 3.3“

Živimo u vrlo dinamičnom vremenu i neprestano je potrebno obnavljati informacije koje se odnose na župljane naše župe. Zato molimo sve župljane koji su primijetili očite pogrješke, bilo u imenima, adresama ili telefonskim brojevima, neka ispravne informacije jave telefonom u župni ured ili na E-mail: office@torontozupa.com. Na taj način obnovit ćemo župnu bazu podataka u programu „Parish Tools“, koji će postati moderna elektronska kartoteka naših župljana. Ovim zajedničkim nastojanjem ispravit ćemo postojeće pogrješke. Hvala Vam unaprijed.

Rev. Mladen Horvat

10.05.2012.

Ministrantska odijela i urednost sakristije

Neku večer ušao sam u sakristiju i vidio da su ministrantska odijela bila neuredno raspoređena. Razumljivo je da nakon nedjeljnih misa i gustog prometa u maloj sakristiji čovjek dolazi u napast brzo odložiti svoje ministrantsko odijelo i pridružiti se prijateljima i obitelji koji ga vani čekaju. Ipak, urednost i čistoća ministranata plijeni poglede župne zajednice koja ih pažljivo promatra, a služba posvećena svetinjama, kakva je ministrantska služba, zahtijeva od ministranata izvanrednu urednost i čistoću. Već smo se dogovorili da je dio zajedničke rutine onih koji poslužuju kod oltara obavezno pranje ruku prije početka službe, a sada dodajemo da je važno također uvijek obući uredno, oprano i ispeglano liturgijsko odijelo. Da bi naša liturgijska odijela bila takva, moramo se sami pobrinuti i češće ih oprati. Zato najljepše zahvaljujem gospođama koje su oprale, ispeglale i rasporedile ministrantska odijela u sakristiji: gospođi Mariji MENALO, gospođi Zdenki LEKO i gospođi Meliti PAČAREK. Napravljen je također raspored odijela: u tri ormara smještena su odijela triju različitih veličina, te veoma visoki ministranti svoja odijela čuvaju u prvom ormaru, srednje visoki u drugom, a početnici traže svoja odijela u trećem ormaru. Potičem sve roditelje i ljude dobre volje uključiti se u ovakva djelovanja, te pomoći svećeniku u održavanju čistoće i urednosti crkve i sakristije. Ovom prilikom želim također zahvaliti gospođi Mariji KARLOVČEC, koja već mjesecima pere rupčiće i drugo liturgijsko ruho što se koristi na oltaru. Vanjska čistoća, urednost i red u Svetištu potiču vjernika koji sve to promatra na poistovjećivanje nutrine s vanjštinom, a uredna i lijepa liturgijska odijela, te skladno posluživanje kod oltara, najbolja su reklama budućim generacijama ministranata i ministrantica, koji za sada samo pažljivim okom prate što se događa na oltaru.

Rev. Mladen Horvat

08.05.2012.

Katoličku ženidbu žele sklopiti:

Mato RONCEVIC i Ewa Marta OSZUST. Vjenčanje će biti u subotu, 26. svibnja, 2012. u 12:00pm u župnoj crkvi Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu.

 

Katoličku ženidbu sklopili su:

Steve STANISIC i Anamaria MISETICH. Vjenčanje je bilo u subotu, 05. svibnja, 2012. u 12:30pm u župnoj crkvi Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu.

 

08.05.2012.

Župno društvo Hrvatska katolička žena

ima svoj redoviti molitveni sastanak 21. svibnja, 2012. nakon večernje Sv. Mise u 7:00-8:30pm. Nastavljamo s učenjem molitve Časoslova (http://zrno.fsb.hr/blago/), što je molitva Crkve. Pozivam sve žene priključiti se ovom društvu.

08.05.2012.

Sastanak Financijskoga vijeća

U petak, 18. svibnja u 7:15-9:00pm održat će se redoviti sastanak Financijskoga vijeća Župe Naše Gospe Kraljice Hrvata.

 

05.05.2012.

Prvi petak u “Domu Lipa”

Svećenik odgovoran za župu Naše gospe Kraljice Hrvata svakoga prvoga petka u mjesecu obavezno posjećuje dom za starije osobe „Dom Lipa“. Ovoga petka posjetio sam „Dom Lipa“ i kao dar dobio izrađenu sliku od gospođe Zorke Škarjak, koja se na taj način želi odužiti za izrađene krunice koje smo poklonili starcima prošle godine u vremenu Došašća. Najljepše zahvaljujem Zorki i svima Vama starijima, koji molite za Župu Naše Gospe Kraljice Hrvata.

Rev. Mladen Horvat

05.05.2012.

Katoličku ženidbu žele sklopiti:

Josip BUSIC i Maria Daniela LJUBICIC. Vjenčanje će biti u subotu, 19. svibnja, 2012. u 12:00pm. u župnoj crkvi Naše Gospe Kraljice Hrvata.

03.05.2012.

Sastanak Pastoralnoga vijeća

U ponedjeljak, 07. svibnja u 7:15-9:00pm održat će se redoviti sastanak Pastoralnoga vijeća Župe Naše Gospe Kraljice Hrvata.

03.05.2012.

Predavanje petkom: “Učiniti životni izbor: Ps 1”

U nizu naših predavanja o pojedinim psalmima svakog posljednjeg petka u mjesecu, prošloga smo petka slušali predavanje o važnosti ispravnog životnog izbora za sreću čovjekovog života. Sveti pisac misli da svaki čovjek koji želi biti sretan mora imati donju granicu svoga djelovanja, te u svome životu mora izbjegavati pojedine grješne situacije. Sreća ne proizlazi odmah iz djelovanja, već izvire iz ispravnih misli i osjećaja, koji u sebi uvijek uključuju Boga Stvoritelja i njegove riječi. Ispravno djelovanje, koje se očituje u brizi za druge i donošenju ploda za ovaj svijet, proizlazi iz čovjekove pozitivno usmjerene nutrine. Opaki ljudi, koji su ujedno i veoma nesretni ljudi, ne donose ploda za nikoga, a Božji ih Duh razgoni, kao što vjetar raznosi pljevu. Sljedeće predavanje u našoj crkvi bit će u petak, 25. svibnja, 2012. u 7.15pm.

Rev. Mladen Horvat

03.05.2012.

ShareLife collection

U subotu, 28. travnja, na večernjoj misi u 6:00pm i u nedjelju, 29. travnja, na misama u 9:30am i 11:00am skupljala se ShareLife collection koja iznosi $1,894.00. Darovi su proslijeđeni uredima Torontske nadbiskupije.

03.05.2012.

Proljetni koncert Župnog folklornog društva Jadran

Prošle subote, 28. travnja, Župno folklorno društvo Jadran održalo je tradicionalni proljetni koncert. Zajedničko druženje započelo je s Euharistijskim slavljem koje je predvodio naš upravitelj župe, vlč. Mladen Horvat, a Jadran je Misno slavlje uzveličao pjesmom. Nakon toga smo se spustili u župnu dvoranu gdje smo nastavili s programom.

Nakon pozdrava domovini, prvo su nas razveselili naši početnici i mali tamburaši, a uslijedio je ples malih plesača.

Zatim su nastupili naši gosti, folklorna skupina župe Svetog Križa iz Hamilton-a Zlatni Pajdaši.

Uslijedila je naša srednja skupina, a potom je nastupila i odrasla skupina.

Nakon nastupa zahvalili smo našim učiteljima i učiteljicama tamburice i plesa na njihovom predanom radu. Uslijedio je blagoslov hrane, te smo obilno i dobro večerali, što nam je pripremila gospođa Francuz. Nakon toga smo se zabavili pjesmom i plesom a svirala nam je i pjevala glazbena skupina Druga Noć. Kroz tombolu se nekima i sreća nasmijala, pa su morali poći kući s osvojenim nagradama. Od srca zahvaljujemo svima koji su nam na bilo koji način pripomogli u organizaciji i održavanju ovog koncerta. Također od srca zahvaljujemo svima koji su nas kroz ovu godinu na bilo koji način podržali molitvom, darovima i dragovoljnim radom. Bog vas blagoslovio! Vaši Jadranovci.

Mr. Berislav Kolobarić

03.05.2012.

Svibanjske pobožnosti

U mjesecu svibnju na osobit se način štuje Blažena Djevica Marija. Budući da je naša župa posvećena Blaženoj Djevici Mariji pod imenom „Župa naše Gospe Kraljice Hrvata“, svakoga ćemo se dana okupljati oko Marije, te moliti i pjevati njoj u čast. Naše svibanjske pobožnosti bit će svakog radnog dana u 6:00 PM, a u subotu u 5:30 PM. Molit ćemo krunicu i Gospine litanije, i slaviti Svetu Misu uz prigodne propovijedi. Zato pozivam sve župljane, osobito one koji su slobodni u tim poslijepodnevnim satima, pridružiti se svibanjskim pobožnostima.

03.05.2012.

Katoličku ženidbu žele sklopiti:

Greg STECHYSHYN i Kathy FRLAN. Vjenčanje će biti u subotu, 12. svibnja, 2012. u St. Alexander Roman Catholic Church, Box 773, 50 Pelham Town Square, Fonthill, Ontario L0S 1E0.

25.04.2012.

Priredba Hrvatske župne katoličke škole „Kardinal Stepinac“ prigodom proslave Majčina dana

Hrvatska župna katolička škola „Kardinal Stepinac“ srdačno poziva cijelu zajednicu na svečanu priredbu prigodom proslave Majčina dana, 12. svibnja, 2012. Svečanost započinje Svetom Misom u 6:00pm, a nastavlja se u 7:00pm u župnoj dvorani nastupom učenika Hrvatske župne katoličke škole „Kardinal Stepinac“, uz zvuke tamburica Župnog folklornog društva „Jadran“ i bogatu večeru velikih majstorica Hrvatske kuhinje. Cijena ulaznice za odrasle je $25, a za djecu je $5. Ulaznice možete pribaviti kod učiteljica Hrvatske župne katoličke škole ili u Župnome uredu.

Mr. Hrvoje Beg

Mrs. Marija Kraljević

Rev. Mladen Horvat

25.04.2012.

Jedanaest prvopričesnika primilo sakrament Prve Svete Pričesti

Prošle nedjelje u našoj smo župi proslavili sakrament Prve Svete Pričesti. Jedanaest prvopričesnika prvi je put primilo Isusa u Svetoj Pričesti. Naši ovogodišnji prvopričesnici su: Ivana LEKO CIGAN, Josip ELEZ, Karlo JURIĆ, Leandra Liviya LASLAVIĆ, Victoria Marija LAUŠIĆ, Nikola Marijan MARTINIĆ, Doria MATIĆ, Klara NEMARIĆ, Maya ŠPINOTI, Christopher Nicholas ZOMBRANO, i Petar ŽMAK. Oni su se marljivo pripremali za taj veliki događaj. Mjesecima su redovito dolazili na vjeronauk srijedom. Velika podrška bili su im njihovi roditelji, koji su ih redovito dovodili i zajedno s njima sudjelovali u Svetim Misama. Svoje su duše očistili u Svetoj Ispovijedi, te je vanjska bjelina i čistoća njihove odjeće označila unutarnju čistoću duše koju su po ispovijedi zadobili. Njihovi su se roditelji pobrinuli da prekrasno bijelo cvijeće oko oltara također označi važnost i ljepotu događaja Prve Svete Pričesti za život njihove djece. Euharistijsko liturgijsko slavlje te je nedjelje bilo osobito svečano. Roditelji prvopričesnika čitali su biblijska čitanja i predmolili molitvu vjernika.

Čitava se zajednica uključila u svečanu vjeroispovijest s prvopričesnicima, okupljenima oko krsnoga studenca s upaljenim krsnim svijećama. Gromoglasni „Odričem!“ i „Vjerujem!“ odjekivali su našom župnom crkvom. Nakon pričesti svi su prvopričesnici glasno izrekli svoje recitacije, te javno potvrdili da se hrvatski jezik još uvijek razumije, govori i uči napamet u našoj župnoj zajednici. Najljepše zahvaljujem gospođi Maji BEG za sav uloženi trud u vjeronaučnu pouku naših prvopričesnika, kao i u organizaciju ovoga slavlja. Zahvaljujem također dječjem zboru, na čelu s gospođom Rozi ŠARIĆ, koji su iz svega grla pjesmom pratili svečano župno slavlje. Nakon završenog slavlja za euharistijskim stolom preselili smo se u našu župnu dvoranu, u kojoj su nas već očekivali profinjeni mirisi domaće hrane i ugodni zvuci dalmatinskih pjesama.

Rev. Mladen Horvat

25.04.2012.

Ženidbeni oglasi

Katoličku ženidbu žele sklopiti:

Steve STANISIC i Anamaria MISETICH. Vjenčanje će biti u subotu, 05. svibnja, 2012. u 12:30 pm u župnoj crkvi Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu.

Iz matice umrlih

18.04.2012.

Predavanje petkom: „Učiniti životni izbor: Ps 1“

U nizu naših predavanja o pojedinim psalmima svakog posljednjeg petka u mjesecu, u petak, 27. travnja 2012. u 7:15pm vlč. Mladen Horvat održat će predavanje pod naslovom: „Učiniti životni izbor: Ps 1“. U životu se često nalazimo pred različitim izborima. U takvim prilikama odlučujemo u skladu s glasom savjesti, ili onako kako nam zdrava pamet nalaže, ili opet možda kako nam se najviše sviđa. Postoji i jedan temeljni životni izbor, u kojem se čovjek opredjeljuje za pravedan ili nepravedan život. Taj izbor događa se svakoga dana, te ima svoje posljedice za cjelokupni čovjekov boljitak u ovome životu, kao i za njegovu vječnu sreću. Psalmi pripadaju u biblijsku mudrosnu književnost, te kao mudrosna knjiga govore o općeljudskim iskustvima i doživljavanjima života. Prvi psalam otvara tu mudrosnu knjigu i upućuje nas na važnost pravog životnog izbora, ali jednako nam tako pomaže da postanemo pažljiviji ljudi, svjesni svega što se oko nas događa.

Rev. Mladen Horvat

18.04.2012.

Second ShareLife Collection

Druga ShareLife collection je u subotu, 28. travnja, na večernjoj misi u 6:00pm i u nedjelju, 29. travnja, na misama u 9:30am i 11:00am.

18.04.2012.

Deset potvrđenika primilo sakrament Svete Potvrde

Prošle nedjelje u našoj smo župi proslavili sakrament Svete Potvrde. Deset potvrđenika primilo je sakrament Svete Potvrde po polaganju ruku i pomazanju preuzvišenog gospodina biskupa, msgr. Juraja Jezerinac. Na početku mise biskupa je svečano pozdravio mladi gospodin Ivan LEKO, a prekrasan buket cvijeća uručila mu je gospođica Iva Andjela SKOKO. Zahvalu preuzvišenom gospodinu biskupu, msgr. Jezerinac, upravitelju župe, velečasnom Horvat i vjeroučiteljici, gospođi Maji Beg, izrekao je mladi gospodin Anton MRAZOVAC, a ostali potvrđenici čitali su čitanja i molitvu vjernika, te svojim sudjelovanjem i angažmanom u Sv. Misi pokazali zrelost svoje vjere, zapečaćenu Darom, tj. Duhom Svetim. Ovogodišnji potvrđenici su: Marko Stojko BARBIR, Mateo Daniel MENALO, Anton MRAZOVAC, Tesa L. K. LASLAVIĆ, Iva Andjela SKOKO, Nikolina Vera RUŽIĆ, Renata ELEZ, Nikolas Ivan MARKOVIĆ, Ivan Milan MIŠIĆ, Ivan LEKO.

Rev. Mladen Horvat

17.04.2012.

Projekt ugradnje rampe – Ramp Instalation project: Call for Expressions of Interest

Župa Naše Gospe Kraljice Hrvata pokrenula je projekt planiranja ugradnje rampe u našoj crkvi s nakanom da rampa bude dovršena ove jeseni. Kao prvi korak, zamolili bi zainteresirane poduzetnike i njihova poduzeća da pošalju informaciju o svom radu i iskustvu gradnje takvih objekata. Informacije se mogu poslati s naslovom “Expression of Interest – Ramp Installation” na E-mail: office@torontozupa.com, sve do 30. travnja. 2012. Hvala svima u naprijed.

Ms. Caroline Spivak

Mr. Mike Ljubičić

Rev. Mladen Horvat

17.04.2012.

Proslava prve Svete Pričesti

Sljedeće nedjelje, 22. travnja, na misi u 11:00am u našoj župi slavimo sakrament prve Svete pričesti. Nakon marljivih priprema i vjeronaučnih pouka, predvođenih od vjeroučiteljice gospođe Maje Beg, a svesrdno podržani od njihovih roditelja, djedova i baki, naših se 11 prvopričesnika svečano pripremilo primiti Isusa u svoje srce. Generalna proba za prvopričesnike za odvijanje liturgije toga svečanoga dana bit će u srijedu, 18. travnja u 7:00pm. Sveta ispovijed za prvopričesnike i njihove obitelji bit će u subotu, 21. travnja, u 7:00pm, nakon večernje Sv. Mise. Zahvaljujem roditeljima za njihovu spremnost dovoditi svoju djecu u crkvu na vjeronauk, te na taj način pomoći djeci osjetiti da su crkva i župni ured njihov drugi dom. Zahvaljujem također gospođi Maji Beg za vjeronaučne pouke, održane na zanimljiv i poučan način, te uvijek popraćene upotrebom moderne tehnike. Hvala Vam.

Rev. Mladen Horvat

10.04.2012.

Slavlje sakramenta Svete Potvrde

Na bijelu nedjelju, 15. travnja, 2012. u 11:00am u našoj župi slavimo sakrament Svete Potvrde. Preuzvišeni gospodin biskup, Msgr. Juraj Jezerinac, Vojni Ordinarij u Republici Hrvatskoj, podijelit će sakrament Svete Potvrde desetero mladih ljudi, koji su se mjesecima marljivo spremali za taj događaj, uz svesrdnu podršku njihovih roditelja i pod vodstvom njihove vjeroučiteljice gospođe Maje Beg. Generalna proba za krizmanike i kumove za odvijanje liturgije toga svečanoga dana bit će u srijedu, 11. travnja u 7:30pm. Sveta ispovijed za krizmanike i kumove bit će u subotu, 14. travnja, u 7:00pm, nakon večernje Sv. Mise. Zahvaljujem roditeljima za njihovu spremnost dovoditi svoju djecu u crkvu na vjeronauk, te na taj način pomoći djeci osjetiti da su crkva i župni ured njihov drugi dom. Zahvaljujem također gospođi Maji Beg za vjeronaučne pouke, održane na zanimljiv i poučan način, te uvijek popraćene upotrebom moderne tehnike. Hvala Vam.

Rev. Mladen Horvat

07.04.2012.

02.04.2012.

“Grijeh i njegov razvoj u čovjekovom životu: Ps 51”

Prošlog petka, 30. ožujka, 2012. u našoj smo župi slušali predavanje o Psalmu 51: „Grijeh i njegov razvoj u čovjekovom životu“. Na pozadini svetopisamskih tekstova razmišljali smo o razvoju ili napretku grijeha u čovjekovom životu. Grijeh se obično rađa u dokolici i trenucima zanemarivanja očitih dužnosti našega života, a raste i razvija se najprije u nutrini bića, da bi se kasnije prelio u moje odnose s drugim ljudima. Besposlica u Davidovom životu rađa požudom, a požuda rađa činom preljuba, koji je trebalo vješto sakriti lažima. U sakrivanju vlastitoga grijeha čovjek ne preže pred nikakvim sredstvima, te David vješto ubija Uriju Hetita mačem njegovih neprijatelja Amonaca. Takav okrutni grijeh razorio je Davidovo unutarnje biće, te k njemu dolazi prorok Natan koji mu razotkriva grijeh. Na temelju Božje Riječi u Davidovom se srcu pokreće proces obraćenja i kajanja, sažet u 51 Psalmu.

U prvom dijelu psalma sveti pisac opisuje Davidovo kajanje kao ponovno uspostavljanje narušenog odnosa s Bogom: Ja – Ti odnosa. Takav odnos može se uspostaviti ako u dubini mojega srca postoji slika o Bogu kao dobrome Ocu, milosrdnom i milostivom biću, koji je spor na srdžbu, a nad zlom se brzo ražali. U drugom dijelu psalma David razmišlja o grijehu kao teretu koji mu lomi kosti i nečistoći koja mu prlja ljudsko dostojanstvo. U moderno vrijeme grijeh se doživljava upravo suprotno, kao ono što čovjeka utvrđuje u njegovoj ljudskosti i čini ga više čovjekom. Ipak grijeh je teret koji lomi strukturu čovjekova bića, te se jedino po Božjem oproštenju, koje je jednako ponovnom stvaranju i reorganizaciji čovjekova bića, čovjek može smiriti i odahnuti od destruktivne snage vlastitoga grijeha. U trećem dijelu psalma David postaje sposoban navješćivati drugima što mu se u životu dogodilo, te i druge poučiti kako nadvladati vlastite slabosti i predati se Bogu ne samo izvanjskom pobožnošću i žrtvama, već slomljenim i skrušenim srcem, što čovjeka čini mudrim čovjekom. Predavanje je bilo dio naše priprave za uskrsnu ispovijed a stotinjak ljudi koji su ga slušali, svojim su pitanjima nakon predavanja očitovali interes i duboko proživljavanje onoga što su slušali.

Rev. Mladen Horvat

28.03.2012.

Raspored obreda Velikoga tjedna

Uočnica Cvjetnice: 31. ožujka, Misa u 6:00pm

Cvjetnica: 01. travnja, Mise u 9:30am i 11:00am

Cvjetnica: 01. travnja, Ispovijed i Misa u 6:00pm

Veliki Četvrtak: 05. travnja, Misa Večere Gospodnje u 7:00pm

Veliki ÄŒetvrtak: 05. travnja, molitveni sat 8:30-9:30pm

Veliki Petak: 06. travnja, Obredi Velikoga Petka u 3:00pm

Velika Subota: 07. travnja, Vazmeno bdijenje u 8:00pm

Uskrs: 08. travnja, Mise u 9:30am i 11:00am

27.03.2012.

Sastanak Pastoralnoga vijeća

U ponedjeljak, 02. travnja u 7:15-9:00pm održat će se redoviti sastanak Pastoralnoga vijeća Župe Naše Gospe Kraljice Hrvata.

Sastanak Financijskoga vijeća

U petak, 20. travnja u 7:15-9:00pm održat će se redoviti sastanak Financijskoga vijeća Župe Naše Gospe Kraljice Hrvata.

Rev. Mladen Horvat

27.03.2012.

„Grupa mladih“

započinje sa svojim redovitim okupljanjima na subotnjoj misi u 6:00pm, 28. travnja, 2012.

„Hrvatska katolička žena“

ima svoj redoviti molitveni sastanak drugi ponedjeljak u mjesecu travnju, 09. travnja, 2012. nakon večernje Sv. Mise u 7:00-8:30pm. Nakon završene molitve formirat će se upravni odbor Župnog društva „Hrvatska katolička žena“. Pozivam sve žene priključiti se ovom društvu.

Rev. Mladen Horvat

27.03.2012.

“Župno folklorno društvo Jadran“

poziva na proljetni koncert u subotu, 28. travnja. Večer ćemo započeti Sv. Misom u 6:00pm, te nastaviti nastupom Jadrana u našoj župnoj dvorani. Uživat ćemo u bogatoj večeri gospođe Francusz, kolačima koje su naše mame i članice pripremile, a večer ćemo završiti bogatom tombolom. Pratit će nas lijepa hrvatska glazba VIS-a „Druga Noć“. Cijena ulaznica za odrasle je $35, a za djecu $20, a možete ih kupiti u Župnome uredu ili kod Martine Matija 416-748-1945 i Ružice Marković 416-503-2412.

Mrs. Ružica Marković

Rev. Mladen Horvat

27.03.2012.

ShareLife collection

U subotu, 24. ožujka, na večernjoj misi u 6:00pm i u nedjelju, 25. ožujka, na misama u 9:30am i 11:00am skupljala se ShareLife collection, i ona iznosi $3,187.00.

Rev. Mladen Horvat

27.03.2012.

Susret mladih i starih u našoj župi 24. ožujka, 2012.

Subota 24. ožujka 2012. bila je posebna u župi Naše Gospe Kraljice Hrvata. Naime, od 12:30 sati organizirano je druženje i ručak za starije i nemoćne zajedno s našim mladima.

Sveukupnu atmosferu nadahnuo je nastup mladih glazbenika koji su nas sve ispunili pozitivnim raspoloženjem.

Vrijeme provedeno u druženju, zajedničkom ručku, razgovorima i dobrom raspoloženju jako je brzo prošlo.

Podsjećanja na dobra stara vremena bila su neizbježna: “Tako je bilo nekad…”. Stariji su iznosili svoja iskustva.

Mlađima je to bila još jednom pouka o Božjem narodu i Njegovoj Crkvi koja se sastoji od onih tek rođenih pa do najstarijih uzrasta. I svi su oni vrijedni naše pažnje i brige, kao što je to još Mojsije zapisao u Izlasku 10,9: “Svi idemo – i mlado i staro. Sa sinovima svojim i kćerima… jer moramo održati svečanost Gospodinu.”

Poslije ručka započeli smo pripravu za križni put, gledajući isječak filma “The Passion of the Christ”, te se pripremali na ulazak u Veliki tjedan, prisjećajući se muke Gospodina našega Isusa Krista.

„Grupa Mladih“ sudjelovala je u prigodnom križnom putu koji je predvodio Vlč. Krunoslav Novak, gdje smo svi u sabranosti, pokori i molitvi prolazili kroz posljednje trenutke Isusovog zemaljskog života i njegovu muku.

Nakon križnog puta slavili smo zajedno sakrament bolesničkog pomazanja, u kojem smo molili za naše tjelesno i duhovno zdravlje. Prije no što smo se svi zajedno pridružii slavlju Sv. Mise u župnoj crkvi imali smo priliku pristupiti sakramentu ispovijedi. Zahvaljujemo organizatorima ovog susreta gospođi Caroline Spivak, gospođi Maji Beg te gospodinu Mike-u Ljubičić za svaki trud i brigu.

Zahvaljujemo također i svima koji su se uključili u pripremu ovog susreta, da ne bi ostali gladni gospođi Tanji Agatić i ostalim gospođama koje su joj u svemu pripomogle, mladim glazbenicima i “Grupi Mladih” te svima koji su sudjelovali u pripremi ovog susreta.

Ms. Sanja Antolović

21.03.2012.

Raspored obreda Velikoga tjedna

Uočnica Cvjetnice: 31. ožujka, Misa u 6:00pm

Cvjetnica: 01. travnja, Mise u 9:30am i 11:00am

Cvjetnica: 01. travnja, Ispovijed i Misa u 6:00pm

Veliki Četvrtak: 05. travnja, Misa Večere Gospodnje u 7:00pm

Veliki ÄŒetvrtak: 05. travnja, molitveni sat 8:30-9:30pm

Veliki Petak: 06. travnja, Obredi Velikoga Petka u 3:00pm

Velika Subota: 07. travnja, Vazmeno bdijenje u 8:00pm

Uskrs: 08. travnja, Mise u 9:30am i 11:00am

21.03.2012.

Preduskrsna župna Ispovijed

Nalazimo se u razdoblju Korizme, a to je vrijeme razmišljanja nad vlastitim životom i nastojanja učiniti život ljepšim, boljim i zadovoljnijim. Popravak života ne može se dogoditi ako čovjek najprije ne uvidi koja su to područja života upitna i ugrožena grijehom. Unutarnji glas savjesti jest onaj koji pokazuje ta područja, ali se vrlo često događa da mi ljudi umirimo ili ušutkamo glas svoje savjesti, te mirno kažemo da nas savjest ni u čemu ne optužuje. Mi zapravo potisnemo glas savjesti u dubinu našega bića, te različitim preprekama i izgovorima opravdamo svoje ponašanje, koje je protivno tom glasu. U takvom slučaju postoji još jedno pomagalo koje nam izvana pokazuje je li naša nutrina u skladu s Božjom zamisli našega života, a to se pomagalo zove Božja Riječ ili Božje zapovijedi. Zato svaki čovjek koji želi iskreno obaviti svoju ispovijed, u poniranju u dubine svoje duše i u razmišljanju nad vlastitim životom, ne oslanja se samo na glas koji mu dolazi iz nutrine, već sluša i objektivni Božji glas koji mu glasno i jasno govori u pročitanoj Božjoj Riječi, te protumačenoj od učiteljstva Crkve. U zajedničkom svjetlu tog unutarnjeg i izvanjskog glasa čovjek prosuđuje svoj život, svoj odnos s Bogom, s drugim ljudima i sa samim sobom, te sve ono što zavrjeđuje osudu ili promjenu donosi pred Boga, moli Boga za oproštenje i pokazuje spremnost nešto promijeniti u svome životu, što se drugim riječima zove „obraćenje“. U isto vrijeme oproštenje i obraćenje jest Božji dar, jer Bog je onaj koji oprašta grijehe i daje čovjeku mogućnost novoga početka i popravka života, ali čovjek je onaj koji prima Božji dar oproštenja. Za primanje svakoga dara najprije je potrebno pružiti ruke prema darovatelju, pa zato i mi u molitvi pružimo svoje ruke Stvoritelju i Otkupitelju, kako bi primili Božji dar oproštenja u sakramentu ispovijedi. Naša župna preduskrsna ispovijed je na Cvjetnicu, 01. travnja u 6:00pm u župnoj crkvi.

Rev. Mladen Horvat

21.03.2012.

Predavanje: „Grijeh i njegov razvoj u čovjekovom životu: Ps 51”

U jutarnjoj molitvi časoslova svakoga petka, Crkva moli 51. psalam kao znak potrebe neprestanog obraćenja i okretanja prema Bogu. U pozadini toga psalma nalazi se „Davidov grijeh“, koji se očitovao ne samo u posizanju za ženom svoga bližnjega, već i u drugim prekršajima Božjega zakona. Na pozadini različitih biblijskih tekstova razmišljat ćemo o Davidovoj „molitvi priznanja grijeha“, „molitvi za unutarnje čišćenje“ i „molitvi za spremno naviještanje“. Psalam 51 nas uči da „…onima koji Boga ljube sve se okreće na dobro“, a iskustvo vlastite grješnosti i Božjeg oproštenja postaje kamen temeljac budućeg naviještanja religioznog iskustva mlađim generacijama. Predavanje će biti dio naše priprave za preduskrsnu ispovijed u petak, 30. ožujka u 7:00 pm.

Rev. Mladen Horvat

21.03.2012.

Restrukturacija župnih društava

Ovih dana privodimo kraju prvi korak projekta restrukturacije župnih društava i organizacija u smjeru užeg povezivanja tih organizacija i društava sa župom i transparentnijeg materijalnog poslovanja: Hrvatske župne škole „Kardinal Stepinac“, Župnog folklornog društva „Jadran“, i Župnog društva Hrvatska katolička žena. U prvom učinjenom koraku otvorena su tri nova župna računa za ove župne organizacije, podvrgnuti župnom nadgledništvu i administraciji, zajedno sa svim vlasništvom pojedine organizacije, dok materijalnu brigu za pojedine organizacije i dalje vode legalno izabrani članovi odbora pojedinih organizacija, koji su ujedno ovlašteni supotpisnici spomenutih računa. Darovatelji pojedinih župnih organizacija moći će od sada za svoje „charitable donations“ dobiti Income Tax Receipts.

Cheques trebaju biti PAYABLE TO: „Our Lady Queen of Croatia Parish“, a u MEMO neka se napiÅ¡e ime (eng/cro) dotične župne organizacije: „Parish Folklore Group Jadran / Župno folklorno druÅ¡tvo Jadran“; ili „Parish Croatian Language School Kardinal Stepinac / Hrvatska župna Å¡kola Kardinal Stepinac“; ili „Croatian Catholic Women’s League / Hrvatska katolička žena“.

Rev. Mladen Horvat

21.03.2012.

Župno folklorno društvo Jadran organizira prodaju kolača poslije svetih misa u 9:30am i 11:00am na Cvjetnicu, 01. travnja, 2012.

21.03.2012.

ShareLife collection

Prva ShareLife collection je u subotu, 24. ožujka, na večernjoj misi u 6:00pm i u nedjelju, 25. ožujka, na misama u 9:30am i 11:00am.

21.03.2012.

Prodaja uskrsnih čokoladnih jaja

Pred Uskrs “The Marguerite Bourgeoys Family Centre”, koji se bavi pomaganjem bračnim parovima u pitanjima planiranja obitelji od Crkve dopuštenim metodama, organizira prodaju čokoladnih jaja, kako bi mogao lakše obavljati svoje poslanje. Članovi toga centra godinama drže predavanje našim zaručnicima u sklopu tečajeva priprave za brak, pa smo im na tome zahvalni. Pozivam župljane da kupnjom jaja pomognu rad ovoga centra a jajima obraduju najmlađe. Prodaja će biti u našoj crkvi u subotu, 24. ožujka, na večernjoj misi i u nedjelju, 25. ožujka, nakon misa u 9:30 i 11:00 sati. Cijena jednog jajeta je $3.00 ili dva za $5.00.

21.03.2012.

Molitva u našoj Crkvi

Župno društvo Hrvatska katolička žena, koje je imalo svoj prvi susret u tekućoj godini u četvrtak 08. ožujka, odlučilo je drugog ponedjeljka u mjesecu provesti zajedno vrijeme u molitvi nakon večernje Sv. Mise od 7:00-8:30pm. To će biti vrijeme molitve za našu župu, a u ovoj godini molitve na osobiti način molit ćemo za naše obitelji. Potičem sve žene uključiti se u ovu molitvu. Sljedeća molitva je 09. travnja, 2012. u 7:00pm.

08.03.2012.

Zahvala vrijednim ženama i svim dobrovoljcima

U ime čitave župne zajednice želim iskreno zahvaliti gospođama koje su bile odgovorne za cjelokupnu organizaciju biskupovog boravka u našoj župi: gospođi Caroline SPIVAK i gospođi Tanji AGATIĆ, kao i ostalim požrtvovnim dobrovoljnim rukama koje su nesebično radile.

One su kroz tri dana u pet pripremljenih obroka nahranile i pićem okrijepile preko 500 ljudi, koji su uživali u društvu preuzvišenog gospodina biskupa Williama McGrattan i časnog gospodina đakona Michaela Hayes za vrijeme njihovog pastoralnog boravka u našoj župi.

Dok im čestitamo i zahvaljujemo, ponosimo se također njihovom organizacijom, jer su doista pokazale da su sposobne nastaviti tradiciju odvažnih žena Župe Naše Gospe Kraljice Hrvata, „…što im pisma slavu kazuju“.

Dok ih hvalimo, govorimo im zajedno s pjesnikom Augustom Å enoa:

„Oj, budi svoj! Al brat si budi braći,

I radi za svijet, al ne slušaj pljeska;

I ljubi svijet, al ne nadaj se plaći,

Jer hvala ljudska, voda je vrh pijeska.

U tvojoj svijesti hvala ti je trudu,

S poštena lica teče pošten znoj,

I nijesi, brate, živio zaludu,

Kad jesi svoj.“

Ovom prilikom potičem sve ljude dobre volje uključiti se u naše različite župne aktivnosti. Životnost naše župne zajednice ne mjeri se samo po materijalnim dobrima, već mnogo više po velikodušnom darivanju i ulaganju samih sebe u zajedničke projekte.

A naša djeca uče od onoga što gledaju oko sebe.

Rev. Mladen Horvat

08.03.2012.

Zahvala preuzvišenom gospodinu biskupu Williamu McGrattan i časnom gospodinu đakonu Michaelu Hayes

Želim iskreno zahvaliti preuzvišenom gospodinu biskupu Williamu McGrattan i časnom gospodinu đakonu Michaelu Hayes na njihovoj prisutnosti u našoj župi od 2-4 ožujka. Za vrijeme svojega boravka oni su se susreli i razgovarali sa zaposlenim osobljem naše župe, pastoralnim i ekonomskim vijećnicima, školskim odborom, učiteljicama i učenicima Hrvatske župne škole Kardinal Stepinac, prvopričesnicima, krizmanicima i njihovim roditeljima, „Grupom mladih“ i ministrantima, predstavnicima euharistijskih službenika, dječjega zbora, zbora odraslih, novih učiteljica i Župnog folklornog društva Jadran. Osobito krasne trenutke proveli smo zajedno na subotnjoj večernjoj misi na kojoj je ministriralo 20 ministranata naše župe. Srdačno zahvaljujem Župnom folklornom društvu Jadran koje je hrvatskom pjesmom i plesom oraspoložilo prisutne i našim gostima pokazalo komadić bogate hrvatske kulturne baštine.

Srdačno zahvaljujem svima Vama koji ste se odazvali ovim susretima, te izrazili svoje mišljenje, želje i očekivanja, jer nakon ovih razgovora i susreta nestala je svaka sumnja s obzirom na slavnu budućnost Župe Naše Gospe Kraljice Hrvata, koja će biti još slavnija od njezine prošlosti. Hvala Vam!

Rev. Mladen Horvat

29.02.2012.

Sastanak Pastoralnoga vijeća

U ponedjeljak, 05. ožujka u 7:15 održat će se redoviti sastanak Pastoralnoga vijeća Župe Naše Gospe Kraljice Hrvata.

Sastanak Financijskoga vijeća

U petak, 09. ožujka u 7:15 održat će se redoviti sastanak Financijskoga vijeća Župe Naše Gospe Kraljice Hrvata.

 

29.02.2012.

Susret mladih i starih u našoj župi 24. ožujka, 2012.

Vrijeme korizme jest vrijeme priprave za otajstvo Uskrsa, u kojem slavimo pobjedu života nad smrću. Naš konačni uskrs dogodit će se u trenutku vlastite smrti, ali do toga trenutka svakoga dana budimo se na novi život, kako bi onog konačnog dana bili spremni ući u vječni život. Uskrsna priprava u našoj župi obuhvaća također zajedništvo među generacijama i susret mladih i starih, brigu zdravih za bolesne. Zato u našoj župi organiziramo susret starih i bolesnih s mlađim članovima naše župne zajednice. Taj ćemo susret upriličiti u subotu 24. ožujka, 2012. Susret ćemo započeti zajedničkim ručkom u 12:30pm u našoj župnoj dvorani. Nakon ručka „Grupa mladih“ pripremit će prigodni križni put u 3:00pm. U 4:00pm slijedi priprava za ispovijed i pojedinačna ispovijed, jer će tih dana vlč. gospodin Krunoslav Novak već biti s nama. Nakon završene ispovijedi, slavit ćemo zajedno sakrament bolesničkog pomazanja, u kojem ćemo moliti za naše tjelesno i duhovno zdravlje, te se poslije pridružiti slavlju Sv. Mise u 6:00pm u župnoj crkvi.

Lijepo molim mlađe članove naše župe uključiti se u ovu akciju. Osobito molim dobrovoljce koji su spremni pomoći kod prijevoza starih i bolesnih javiti se osobama koje će koordinirati ovo druženje: gospođa Maja Beg (maja.beg@sympatico.ca), gospođa Caroline Spivak (c_spivak@yahoo.ca) i gospodin Mike Ljubičić (mike.ljubicic@gmail.com). Stari i bolesni kojima je potrebna pomoć kod prijevoza i dolaska toga dana mogu se javiti odgovornim osobama za koordinaciju toga događaja, ili ostaviti telefonom svoje podatke kod tajnice u župnom uredu (416-536-3669).

Rev. Mladen Horvat

29.02.2012.

Predavanje: “Patnja u čovjekovom životu: Ps 22”

U petak, 24. veljače nakon večernje svete mise, u 7:15 PM vlč. Mladen Horvat održao je predavanje o smislu patnje u čovjekovom životu. Kao patnici i stradalnici vrlo često postavljamo pitanja o smislu patnje u našem životu. Čini nam se kao da nas je i sam Bog napustio, a našoj patnji nema kraja. Drugi nas vrlo često opominju da smo nešto u životu skrivili, jer nas nevolja inače ne bi bila pogodila. Mi, međutim, znamo u svome srcu da nismo grješniji od ostalog čovječanstva, te razmišljamo o sretnim trenucima svoje prošlosti i čeznutljivo se prisjećamo onih vremena kada smo osjećali Božju pomoć i zaštitu u našem životu. Jedino što nam sada preostaje jest patnja, koja smanjuje vidokrug naših interesa i usmjerava našu pažnju na ono što je bitno u našem životu, ono što se upravo sada događa. Nekoga patnja slomi, a drugoga usmjeri na ono što je bitno, te čovjek iz svoje patnje izriče glasnu molitvu Bogu: „Bože, spasi moj život, jer to je jedino što mi je još preostalo!“. Na takvu patničku molitvu, koja je poput bujice navrla u patnikovom srcu, Bog ne može ostati nijem i bešćutan. Bog kreće u akciju i mijenja čovjekovu sudbinu, te otvara prostranstva čovjekova duha, za koja patnik prije nije znao da postoje. Uslišana patnikova molitva i jasni odgovor koji nevoljnik sluša iz Božjih usta, potiču takovog patnika govoriti o svom osobnom iskustvu i drugim ljudima i navijestiti velika Božja djela koja je Bog u njegovom životu učinio. Iako Ps 22 započinje patničkom molitvom, ipak završava pjesmom hvale Bogu Spasitelju, koji ni jedno patničko srce ne ostavlja neutješeno.

Sljedeće predavanje u nizu naših razmišljanja o Psalmima održat će se u petak, 30. ožujka 2012. u 7.15pm pod nazivom: „Grijeh i njegov razvoj u čovjekovom životu: Ps 51”. Lijepo pozivam sve one koji žele rasti u svojoj duhovno-molitvenoj spoznaji pridružiti se nizu ovih predavanja.

Rev. Mladen Horvat

29.02.2012.

Sastanak župnog društva „Hrvatska Katolička Žena“

Župno društvo „Hrvatska Katolička Žena“ 08. ožujka u 7.00pm ima svoj prvi sastanak u 2012. godini. Okupit ćemo se zajedno na Sv. Misi u 6:30pm, a zatim nastaviti druženje u župnoj dvorani uz nekoliko prigodnih riječi o ulozi žena u Lukinom Evanđelju, te nastaviti druženje za zajedničkim stolom. Još jednom lijepo pozivam žene priključiti se ovoj inicijativi i javiti se gospođi Caroline SPIVAK (c_spivak@yahoo.ca), ili ostaviti svoje podatke u župnome uredu.

Rev. Mladen Horvat

28.02.2012.

15.02.2012.

Važni događaji u našoj župi

U našem župnom kalendaru dogodila se mala zamjena. Slavlje Svete Potvrde pomaknuto je na 15. travnja, 2012. i to će slavlje predvoditi preuzvišeni gospodin biskup msgr. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, svečanom Sv. misom u 11:00am. Radi toga je razloga slavlje Prve Svete Pričesti pomaknuto na 22. travnja, 2012. za vrijeme svečane svete misu u 11:00am. Roditelje i kumove krizmanika i prvopričesnika lijepo molim za razumijevanje i ovi su datumi od sada nepromjenjivi.

Rev. Mladen Horvat

14.02.2012.

Križni put u Korizmi

U korizmenom vremenu, koje započinje na Pepelnicu 22. veljače, sudjelujemo u pobožnosti križnoga puta svakoga petka u 6:00 PM. Potičem sve, osobito mlade, pridružiti se ovoj pobožnosti.

Predavanje: “Patnja u čovjekovom životu: Ps 22”

U petak, 24. veljače nakon večernje svete mise, u 7:15 PM vlč. Mladen Horvat održat će predavanje o smislu patnje u čovjekovom životu. Mnogi patimo, i u takvim trenucima pitamo kakav smisao ima patnja u našem životu. Lijepo potičem sve, osobito patnike, doći i slušati ovo predavanje.

14.02.2012.

Pastoralni posjet preuzvišenog gospodina biskupa Williama McGrattan

U pastoralni posjet našoj župi od 02. do 04. ožujka, 2012. dolazi preuzvišeni gospodin biskup William McGrattan. Tom prilikom biskup se želi susresti sa svim župnim grupama i organizacijama, pastoralnim i financijskim vijećem, želi posjetiti našu župnu školu „Kardinal Stepinac“. Od petka do nedjelje sudjelovat će u svim pobožnostima, te biti prisutan i propovijedati na misama. Sa svima spomenutima biskup će se susretati na zajedničkim obrocima, te stoga pozivam gospođe priključiti se timu koji će kroz te dane pripremati obroke u našoj dvorani. Odgovorna osoba za organizaciju ovih događaja je gospođa Caroline SPIVAK (c_spivak@yahoo.ca), a osoba zadužena za pripremu obroka je gospođa Tanja AGATIĆ.

Rev. Mladen Horvat

Biography of Most Reverend William McGrattan

William McGrattan, was born in 1956 and raised in London, Ontario. He completed a Bachelor’s of Engineering Science in Chemical Engineering from the University of Western Ontario in 1979. He worked as a chemical engineer for Polysar Limited in Sarnia before entering the St. Peter’s Seminary (London) in 1982. In 1987, McGrattan was ordained a priest for the Diocese of London.

Following his first assignment as associate pastor of St. Joseph’s parish in Chatham, Father McGrattan went to Rome for studies and received a Licentiate in Fundamental Moral Theology from the Pontificia Universita Gregoriana in 1992.

Father McGrattan served at St. Peter’s Seminary from 1992 to 2009 as lecturer, associate professor, vice-rector and dean of theology. He became rector of the seminary in 1997. In 2007, he was named Episcopal Director of Formation and Support for the Diocese of London. In November 2009, Pope Benedict XVI appointed him Auxiliary Bishop for the Archdiocese of Toronto.

http://www.archtoronto.org

14.02.2012.

Obnova župnog društva „Hrvatska Katolička Žena“

Ovih dana krećemo u projekt obnove župnog društva „Hrvatska Katolička Žena“. Društvo je kroz prošlu godinu ostvarilo mnoge lijepe projekte, povezane s ukrašavanjem Svetišta, kao i većinu organizacije i pripreme naših župnih slavlja u dvorani. Zato potičem žene naše župe, kako mlađe jednako tako i starije, uključiti se u župno društvo „Hrvatska Katolička Žena“ i na taj način doprinijeti rastu i razvoju naše župne zajednice. Ovo društvo treba biti prilika za susret među generacijama, tako da mlađi uče od iskustva starijih, a stariji se ne osjećaju ugroženi prisutnošću mlađih, jer na mladima svijet ostaje. Naglasak budućeg djelovanja društva bit će na tri područja:

– molitveno – liturgijsko područje;

– karitativno – socijalno područje;

– kulturno – umjetničko područje.

Društvo će se aktivnije uključiti u molitveni život naže župe, tako da osobni duhovni rast kroz molitvu i meditaciju postane temelj aktivnijeg angažmana u svakoj drugoj vrsti crkvenoga djelovanja. Briga oko liturgije, kako ruha, cvijeća, čistoće i urednosti crkve, jednako tako i liturgijskog pjevanja i sviranja, i dalje ostaje jedna od prvih zadaća društva. Karitativno i socijalno djelovanje očitovat će se osobito u brizi za stare i nemoćne, te se radi toga razloga osniva „Ministry of the sick“ u kojem će glavnu riječ i djelo imati upravo žene naše župe. Socijalno djelovanje društva neće se iscrpiti samo u pripremanju objeda kod naših župnih slavlja, već puno više u uključivanju mladih u „tajne kuhinje“ i inventivnog kuhanja, „jer tajni ima, što ne govore se svima, što se samo nekom šapnu…“. Šefovi kuhinja ne nalaze se samo na televizoru ili Internetu, već se veoma često šeću našim hodnicima. Kulturno – umjetničko područje bit će područje angažmana svih onih žena koje bogatstvo svoje nutrine žele izraziti pisanom riječju, slikom ili glazbom, te ćemo stoga češće u našoj dvorani upriličiti izložbe i umjetničke večeri. U svakom vrtu postoji različito cvijeće, pa će i u našem društvu biti različitih aktivnosti, ali će nas povezivati jedan Kristov duh služenja njegovoj Crkvi. Potičem žene prijaviti se do 09. ožujka gospođi Caroline SPIVAK (c_spivak@yahoo.ca), kako bi sredinom Korizme mogli održati prvi sastanak društva kratkom duhovnom obnovom.

Rev. Fr. Mladen Horvat

14.02.2012.

„Hrvatska Katolička Žena“ obnavlja Svetište

Na poticaj upravitelja župe vlč. Mladena Horvat, župno društvo „Hrvatska Katolička Žena“ uključilo se u liturgijsku obnovu svetišta na pepelnicu 2011. Do svetkovine Uskrsa prošle godine darovani su našoj crkvi pozlaćeni procesijski križ, oltarni svijećnjaci i stalak za uskrsnu svijeću, te novi zlatni kalež. U isto je vrijeme započeo također projekt izrade misnica, oltarnika i zavjesa različitih liturgijskih boja. Ovih je dana taj projekt priveden svome dovršetku, jer su vrijednim radom gospođe Ive VRLJIĆ i neumornim zalaganjem gospođe Marije BRADICA sašiveni kompleti liturgijskog ruha u četiri liturgijske boje: bijela boja za božićno i uskrsno razdoblje, ljubičasta boja za adventsko i korizmeno razdoblje, zelena boja za vrijeme kroz godinu, te crvena boja za slavlja mučenika i drugih Gospodnjih blagdana kroz godinu. Svaki komplet sačinjavaju zavjese kod velikog križa u svetištu, misnica, tri oltarnika i prekrivalo za propovjedaonicu dotične boje, te tri nadoltarnika bijele boje. Ovaj je projekt još jednom pokazao sposobnost naših ljudi. Divne stvari nastaju kada se udruže volja za učiniti nešto lijepo, spremnost žrtvovati se za zajedničko dobro i ljubav prema Kristovoj Crkvi. Hvala!

Rev. Mladen Horvat

09.02.2012.

Proslava blagdana blaženog Alojzija Stepinca

Prošle nedjelje u našoj smo župi svečano proslavili blagdan blaženog Alojzija Stepinca, hrvatskoga biskupa i mučenika. Prepuna crkva naroda Božjega još je jednom posvjedočila ljubav koju hrvatski narod gaji prema svome nadbiskupu, mučeniku i blaženiku, kardinalu Alojziju Stepincu. Marnom rukom gospođe Ive VRLJIĆ sašiveno je novo misno ruho crvene boje, a djeca i mladi u narodnim nošnjama, prekrasno pjevanje, čitanje i ministriranje krasilo je svečanu liturgiju. Slavlje se iz crkve preselilo u župnu dvoranu, gdje su nas dočekali radosni zvuci tamburica i raspjevana srca djece i mladih Župnog folklornog društva Jadran. Plesovi različitih uzrasta svjedoče o životnosti i perspektivi djece i mladih naše zajednice, a čitav se program odvijao pod budnim okom i vodstvom učiteljica plesa, gospođe Inge ŽMAK i gospođe Josephine HERCEG, te bračnoga para Marije i Briana ČAPIN, koji svojim tamburicama i sastavom oduševljavaju slušateljstvo.

Pri završetku glazbenog programa miris domaće sarme obuzeo je našu dvoranu, a stolovi su najednom otežali pod teretom obilnoga jela što su ga naši mladi u nekoliko trenutaka raznijeli po stolovima i tako pogostili nas starije.

Toga je dana gospođa Marija BRADICA brinula zajedno sa svojim timom „Hrvatskih katoličkih žena“ da nitko ne ostane gladan, te joj od srca zahvaljujemo za njezin trud i brigu.

Nakon kolača i kave, posljednji dio našega programa bio je film o blaženom Alojziju Stepincu: „Moja je savjest čista“, u kojem smo slušali i gledali mnoge svjedoke što su govorili o životu našega blaženika. Zahvaljujem svima koji ste se uključili u pripremu i proslavu ovoga slavlja, kao i svima vama koji ste materijalno sudjelovali u njemu. Prihod od slavlja blagdana blaženog Alojzija Stepinca namijenjen je obnovi sakralnih objekata Župe Naše Gospe Kraljice Hrvata, osobito onih u župnom Parku Father Kamber.

Rev. Mladen Horvat

14.01.2012.

Stepinčevo

Ove godine blagdan blaženog Alojzija Stepinca slavimo u nedjelju 05. veljače, 2012. Slavlju prethodi trodnevna priprava u četvrtak, petak i subotu, uz mogućnost ispovijedi, s prigodnom misom i propovijedi. Nakon nedjeljne župne mise, prigodni program izvest će Župno folklorno društvo Jadran, a Hrvatska katolička žena priredit će svečani ručak. Cijena ulaznica je $35 za odrasle i $20 za djecu, a možete ih već nabaviti u Župnom uredu. Prihod od ručka bit će namijenjen obnovi sakralnog prostora u Župnom parku Father Kamber. Odazovimo se i zajednički proslavimo ovaj znameniti dan za našu župu i zaštitnika čitavog hrvatskog naroda, blaženoga Alojzija Stepinca.

Rev. Mladen Horvat

14.01.2012.

Klizanje

04. siječnja 2012. „Grupa Mladih“ išla je na klizanje na Nathan Phillips Square. Iako je hladni sjeverac nemilosrdno puhao, radosna lica mladih pobijedila su hladnoću torontskih ulica. Neki su mladi bili pravi virtuozi na ledu, dok su drugi svojim klizaljkama pažljivo radili svoje prve poteze na ledu. No, svi smo uživali u prekrasnom danu i ugodnom društvu. Ovom prilikom pozivamo i ostale mlade naše župe priključiti se „Grupi mladih“ i „Zboru mladih“, te na taj način postati dio velikih i značajnih događanja koja se pripremaju u našoj župi. Osobito pozivamo sve mlade koji su glazbeno nadareni razotkriti svoje skrivene talente i dugotrajno glazbeno vježbanje, te se sa svojim sposobnostima uključiti u pripremu subotnje i nedjeljne mise. Misa pripada svima, i svi smo obavezni uključiti se svojim različitim sposobnostima u pripremu lijepe liturgije, kako ministranti, tako i pjevači, svirači i čitači. Mladi, približimo se jedni drugima, a svi zajedno Isusu, i nikada nam više neće biti dosadno u crkvi.

Rev. Mladen Horvat

Starije obavijesti