Hrvatska Katolička Žena

29.02.2012.

Sastanak župnog društva „Hrvatska Katolička Žena“

Župno društvo „Hrvatska Katolička Žena“ 08. ožujka u 7.00pm ima svoj prvi sastanak u 2012. godini. Okupit ćemo se zajedno na Sv. Misi u 6:30pm, a zatim nastaviti druženje u župnoj dvorani uz nekoliko prigodnih riječi o ulozi žena u Lukinom Evanđelju, te nastaviti druženje za zajedničkim stolom. Još jednom lijepo pozivam žene priključiti se ovoj inicijativi i javiti se gospođi Caroline SPIVAK (c_spivak@yahoo.ca), ili ostaviti svoje podatke u župnome uredu.

Rev. Mladen Horvat

14.02.2012.

Obnova župnog društva „Hrvatska Katolička Žena“

Ovih dana krećemo u projekt obnove župnog društva „Hrvatska Katolička Žena“. Društvo je kroz prošlu godinu ostvarilo mnoge lijepe projekte, povezane s ukrašavanjem Svetišta, kao i većinu organizacije i pripreme naših župnih slavlja u dvorani. Zato potičem žene naše župe, kako mlađe jednako tako i starije, uključiti se u župno društvo „Hrvatska Katolička Žena“ i na taj način doprinijeti rastu i razvoju naše župne zajednice. Ovo društvo treba biti prilika za susret među generacijama, tako da mlađi uče od iskustva starijih, a stariji se ne osjećaju ugroženi prisutnošću mlađih, jer na mladima svijet ostaje. Naglasak budućeg djelovanja društva bit će na tri područja:
– molitveno – liturgijsko područje;
– karitativno – socijalno područje;
– kulturno – umjetničko područje.
Društvo će se aktivnije uključiti u molitveni život naže župe, tako da osobni duhovni rast kroz molitvu i meditaciju postane temelj aktivnijeg angažmana u svakoj drugoj vrsti crkvenoga djelovanja. Briga oko liturgije, kako ruha, cvijeća, čistoće i urednosti crkve, jednako tako i liturgijskog pjevanja i sviranja, i dalje ostaje jedna od prvih zadaća društva. Karitativno i socijalno djelovanje očitovat će se osobito u brizi za stare i nemoćne, te se radi toga razloga osniva „Ministry of the sick“ u kojem će glavnu riječ i djelo imati upravo žene naše župe. Socijalno djelovanje društva neće se iscrpiti samo u pripremanju objeda kod naših župnih slavlja, već puno više u uključivanju mladih u „tajne kuhinje“ i inventivnog kuhanja, „jer tajni ima, što ne govore se svima, što se samo nekom šapnu…“. Šefovi kuhinja ne nalaze se samo na televizoru ili Internetu, već se veoma često šeću našim hodnicima. Kulturno – umjetničko područje bit će područje angažmana svih onih žena koje bogatstvo svoje nutrine žele izraziti pisanom riječju, slikom ili glazbom, te ćemo stoga češće u našoj dvorani upriličiti izložbe i umjetničke večeri. U svakom vrtu postoji različito cvijeće, pa će i u našem društvu biti različitih aktivnosti, ali će nas povezivati jedan Kristov duh služenja njegovoj Crkvi. Potičem žene prijaviti se do 09. ožujka gospođi Caroline SPIVAK (c_spivak@yahoo.ca), kako bi sredinom Korizme mogli održati prvi sastanak društva kratkom duhovnom obnovom.

Rev. Fr. Mladen Horvat

14.02.2012.

„Hrvatska Katolička Žena“ obnavlja Svetište

Na poticaj upravitelja župe vlč. Mladena Horvat, župno društvo „Hrvatska Katolička Žena“ uključilo se u liturgijsku obnovu svetišta na pepelnicu 2011. Do svetkovine Uskrsa prošle godine darovani su našoj crkvi pozlaćeni procesijski križ, oltarni svijećnjaci i stalak za uskrsnu svijeću, te novi zlatni kalež. U isto je vrijeme započeo također projekt izrade misnica, oltarnika i zavjesa različitih liturgijskih boja. Ovih je dana taj projekt priveden svome dovršetku, jer su vrijednim radom gospođe Ive VRLJIĆ i neumornim zalaganjem gospođe Marije BRADICA sašiveni kompleti liturgijskog ruha u četiri liturgijske boje: bijela boja za božićno i uskrsno razdoblje, ljubičasta boja za adventsko i korizmeno razdoblje, zelena boja za vrijeme kroz godinu, te crvena boja za slavlja mučenika i drugih Gospodnjih blagdana kroz godinu. Svaki komplet sačinjavaju zavjese kod velikog križa u svetištu, misnica, tri oltarnika i prekrivalo za propovjedaonicu dotične boje, te tri nadoltarnika bijele boje. Ovaj je projekt  još jednom pokazao sposobnost naših ljudi. Divne stvari nastaju kada se udruže volja za učiniti nešto lijepo, spremnost žrtvovati se za zajedničko dobro i ljubav prema Kristovoj Crkvi. Hvala!

 

Rev. Mladen Horvat

27.04.2011.

Liturgijska obnova Svetišta

Župno društvo „Hrvatska Katolička Žena“, ukrasilo je prostor Svetišta predmetima zlatne boje. U Velikom tjednu vlč. Krunoslav i vlč. Mladen izabrali su križ koji će se nositi u procesiji, a koji će ukrašavati naš oltar. Zajedno s križem izabrana su i kupljena dva oltarna svijećnjaka, te veliki svijećnjak za uskrsnu svijeću. Pozlaćenim predmetima pridodan je drveni križ, koji će služiti za obrede Velikoga petka i druge prigode, a u redovitim će prilikama ukrašavati sakristiju. U ime čitave župne zajednice i nas svećenika, najljepše zahvaljujem župnom društvu „Hrvatska Katolička Žena“ za prekrasan dar našoj župi u vrijednosti od 3962.97 CAD. Jednako im tako zahvaljujemo za ukrašavanje i kićenje Božjega groba, te za brigu oko oltarnoga ruha kroz dane Velikoga tjedna i kroz čitavu godinu.

Rev. Fr. Mladen Horvat

 

Povijest društva

Nakon osnutka župe “Naše Gospe Kraljice Hrvata” 1951. godine i nakon što je kupljena prva župna crkva, budući da tadašnji prvi župnik don Jure Vrdoljak nije imao drugih pastoralnih suradnika, ubrzo se osjetila potreba za osnivanjem župnih društava.

Jedno od tih skupina pod imenom “Oltarsko Društvo” u koje se je uključilo nekoliko vrijednih župljanki koje su osjetile potrebu da budu pri ruci svome župniku kod uređivanja crkve, kićenja oltara, brige o župnom ruhu i sl. prionulo je tada na rad u župi, i manje ili više djeluje sve do danas. Budući da se tadašnja župna zajednica sastojala od malog broja vjernika, a župa je bila ekonomski u teškom položaju, te aktivne župljanke pokušale su koliko-toliko i materijalno skrbiti pri nabavi župnog inventara, te su se aktivirale u organizaciji župnih slavlja, prodaji kolača, i raznih drugih domaćih specijaliteta, a zarađeni novac poklanjale su župi za pokriće svakodnevnih troškova.

Sakupile su svoje najbolje recepte domaćih poslastica i izdale knjigu koju su ponudile župljanima a prihod darovale u karitativne svrhe.

Nakon dolaska Vlč. Josipa Gjurana u župu 1969. godine, i dolaskom časnih sestara društvo je još više zaživjelo. Župa je dosegla vrhunac svog razvitka početkom sedamdesetih godina, jer se je broj župljana neprestano povećavao useljavanjem mladih hrvatskih obitelji u Kanadu, te je tako rastao i broj članica društva. Prema tadašnjim statistikama društvo je brojilo više od 70 aktivnih članica. Broj članica rastao je sve do ranih 80-tih godina. Zbog vrlo teške situacije u domovini za vijeme komunističkog režima, i ugroženosti domovinske Crkve, tadašnje članice društva osjetile su da nije dovoljno brinuti samo o potrebama u vlastitoj župi, već su marljivo prionule radu kako bi pomogle i domovinskom karitasu. Kako su otada časne sestre uglavnom preuzele dužnost sakristijanki i skrbno brinule o uređenju crkve i svemu što je bilo povezano sa bogoslužjem, a budući da Kanadska Crkva ovakove skupine naziva “Women’s Catholic League,” društvo je početkom 90-tih godina promjenilo ime u “Društvo Hrvatska Katolička Žena”.

S vremenom su one prve članice postale nemoćne zbog poodmaklih godina, (a najveći broj ih je već preselilo u vječnost) te više nisu u mogućnosti aktivno sudjelovati u aktivnostima koje su nekada davno započele i s ponosom vjerno održavale, broj aktivnosti ovog društva znatno se je smanjio. Nažalost mlađe gospođe ne uključuju se u društvo, te se iz godine u godinu osjeća kao da ovo društvo izumire. Taj pad je sve uočljiviji u proteklih 10 godina, jer bez podmladka nema niti opstanka.

Sve do prije 4 godine društvo je ipak održavalo redovite mjesečne sastanke, i podržavano pojedincima ili manjim skupinama uspjevalo djelomično djelovanje na dobro zajednice i karitativnih djelatnosti. Odlaskom časnih sestara iz župne zajednice, gotovo se ništa ne događa na karitativnom planu. Za nadati se je da će povratkom vlč. Josipa Kosa, neke od bivših aktivnosti ponovo zaživjeti, te da će žene koje se osjećaju mlađima i žele iskoristiti svoje talente, osjetiti da sa samo malo zalaganja i darovanog vremena mogu činiti dobra djela koja će biti na ponos zajednici i na pomoć braći u potrebi.

U ime društva: Marica Bradica