Hrvatska župna katolička škola “Kardinal Stepinac”

23.09.2012.

Roditeljski sastanak za roditelje učenika Hrvatske župne katoličke škole „Kardinal Stepinac“

U ime školskog odbora i svoje osobno, pozivam sve roditelje učenika naše Hrvatske župne katoličke škole „Kardinal Stepinac“ na roditeljski sastanak u nedjelju, 30. rujna 2012. u dvoranu nakon župne mise u 11:00 am.

Rev. Mladen Horvat

23.09.2012.

Nastava hrvatskoga jezika u srednjoj školi

Nastava hrvatskoga jezika u srednjoj školi počinje u subotu 22. rujna 2012. u 9 sati u školi Msgr. Percy Johnson – 2170 Kipling Ave (Kipling Ave. & Rexdale Blvd.).

Nastava se održava od 9 do 12:30 sati.
Upisati se ne možete u školi, nego na jedan od sljedecih nacina:
1. Učenici koji pohađaju redovnu srednju školu pri TCDSB, upisuju se kod svoga guidance counsellor-a u redovnoj školi
2.Svi ostali (ovo uključuje i učenike osnovnih skola TCDSB), upisuju se on-line na  web stranici:

http://www.tcdsb.org/ProgramsServices/ContinuingEducation/SecondaryCreditCourses/SaturdaySchool/Pages/Registration.aspx

Kodove za početne i napredne kredite hrvatskoga jezika možete naći na web stranici:

http://www.tcdsb.org/ProgramsServices/ContinuingEducation/SecondaryCreditCourses/SaturdaySchool/Pages/Croatian.aspx

Mrs. Eleonora Pilković

29.08.2012.

Upis u Hrvatsku katoličku župnu školu „Kardinal Stepinac“ 09. rujna, 2012.

Upis u Hrvatsku katoličku župnu školu „Kardinal Stepinac“ je 09. rujna, 2012. u našoj župnoj dvorani prije i poslije Mise u 9:30am kod profesorice, gospođe Matije Mišetić. Postoji također mogućnost upisa učenika istoga dana u parku „Father Kamber“ prije i poslije Mise u 11:30am u prostoru pokraj kapelice kod gospodina Berislava Kolobarić. Svečani početak škole je u subotu, 15. rujna, 2012. Potičem sve roditelje upisati djecu u Hrvatsku župnu katoličku školu „Kardinal Stepinac“, te na taj način pomoći djeci kod učenja hrvatskog jezika, čije učenje započinje već s majčinim mlijekom u krugu vlastite obitelji, ispravno se nazivajući materinskim jezikom. Hrvatska škola također pomaže djeci u integraciji sa širom hrvatskom katoličkom zajednicom, kao i u izvanrednoj socijalizaciji djece.

Školski odbor i Rev. Mladen Horvat

27.06.2012.

Misa zahvalnica za školsku i akademsku godinu 2011/2012.

Na Svetkovinu rođenja Sv. Ivana Krstitelja, Misom zahvalnicom u 9:30am zahvalili smo za primljene darove u školskoj i akademskoj godini 2011/2012. Vrijedan radnik uvijek je svjestan da je postignuti uspjeh plod vlastitih zalaganja, ali jednako tako i Božje milosti koja čovjeka potpomaže u njegovim naporima. Srednjoškolci Hrvatske župne škole „Kardinal Stepinac“ tom su prigodom primili pohvalnice, maturalne svjedodžbe i potvrde o završenim razredima, a osmjeh na licima nazočnih učenika govorio je o ponosu i ljubavi koji gaje prema hrvatskom jeziku i narodnoj baštini. Najljepše zahvaljujem njihovoj učiteljici gospođi Eleonori Pilković, koja je brižnim savjetom idejno osmislila ovogodišnje pohvalnice, maturalne svjedodžbe i potvrde, kao i velečasnom Krunoslavu Novak, kojega milje Atlantskog oceana nisu ometale pri dizajniranju ovogodišnjih školskih dokumenata.

Rev. Mladen Horvat

23.06.2012.

Sv. Misa zahvalnica za školsku i akademsku godinu 2011-2012.

 Svaki čovjek koji postigne uspjeh u životu, svjestan je da su u njegov uspjeh uključeni mnogi ljudi koji su ga podržali na putu do cilja. Vjernik i kršćanin na poseban način zahvaljuje Bogu, jer je svjestan da je u njegove uspjehe uključeno djelovanje Božje ljubavi i milosti. Naša zahvala Bogu za postignute uspjehe u školskim i fakultetskim klupama bit će Sv. Misa zahvalnica u nedjelju 24. lipnja u 9:30am. To će ujedno biti i prilika upoznati vrijedne i marljive učenike Hrvatske župne škole „Kardinal Stepinac“, koji će primiti pohvale svojih učitelja i čitave župne zajednice za njihov marljivi rad i zalaganje. Najljepše zahvaljujem učiteljima i ravnateljicama za trud i brigu koji su uložili u učenike Hrvatske župne škole „Kardinal Stepinac“, gospođi Mariji Kraljević u “St. Stephen Catholic School” i gospođi Eleonori Pilković u “Don Bosco Catholic Secondary School”, a na samu školu zazivam zaštitu blaženoga Alojzija, čije ime nosi.

Pohvalnice:

Maturalne svjedodžbe:

Potvrde:

Rev. Mladen Horvat

04.10.2011.

Hrvatska katolička škola “Kardinal Stepinac” traži nove učitelje i učiteljice

Dragi roditelji,
u skladu s ovogodišnjim smjernicama za obnovu Hrvatske katoličke škole “Kardinal Stepinac”, traže se učitelji i učiteljice već za ovu školsku godinu. Budući da nam upraviteljstvo katoličkih škola (TCDSB) odobrava jednu učiteljicu za 25 učenika, imamo pravo na 3-4 nastavnika koje plaća Toronto Catholic District School Board. Tijekom ove školske godine namjeravamo uključiti četiri nova učitelja ili učiteljice u Hrvatsku katoličku školu “Kardinal Stepinac”, tako da svaki razred ima svoga nastavnika.
Zato molimo kandidate za ovaj položaj, odazvati se preko Župnog ureda 7 Croatia Street: Fax 416-536-6066; E-mail: ladyqueenofcroatia@bellnet.ca. Neka pošalju na E-mail kratki životopis (Curriculum vitae), u kojem će se moći prepoznati osposobljenost za učitelja ili učiteljicu hrvatskog jezika. Od budućih učitelja zahtjeva se odlično poznavanje književnog hrvatskog jezika, osposobljenost prenijeti znanje suvremenim didaktičkim metodama, koristeći moderna tehnička pomagala, kao i redovita nazočnost kandidata na nedjeljnim okupljanjima hrvatske katoličke zajednice.
Taj će projekt zahtijevati potporu čitave naše hrvatske katoličke zajednice, kako materijalnu, tako i moralnu, te Vas stoga sve molim uključiti se u projekt obnove Hrvatske katoličke škole “Kardinal Stepinac” za zajedničko dobro sadašnjih i budućih generacija mladih Hrvata. Dodatne informacije možete potražiti preko školskog E-mail-a: hrvatska.skola.toronto@gmail.com.

U ime školskog odbora 2011-2012,
Gospodin Hrvoje Beg,
predsjednik školskog odbora

31.08.2011.

A New Direction for Croatian School

Knowledge of the Croatian language is an important way to keep our children connected to their rich heritage, history and faith. One of the ways we have maintained a connection to our roots is through the Parish Croatian School. The school has seen many changes and transitions throughout the years, however in recent years we have seen a troubling drop in school enrollment. Although some great suggestions have been made recently to reverse this trend, a more comprehensive change is likely needed. Through discussions with parents, students and faculty, a new vision for our Parish school is being developed and implemented.
As a first approach, several changes are proposed and are intended to be implemented immediately including:

1) the introduction of at least four new teachers such that each grade will have its own dedicated teacher
2) a new curriculum based on student proficiency in language
3) the introduction of new teaching aids and use of current technologies

Although the above are initial changes, it is hoped that they will address some of the challenges faced by our school, as well as by parents and students.
The goals which the school is to strive for include,

1) to develop an inviting, friendly and dynamic environment in which to learn about Croatian culture, history and language
2) to provide a connection for the attending students and their families to the Croatian community
3) to engender pride in the students’ Croatian roots
4) to promote Croatian contributions to the Canadian mosaic

A parent council has been formed in order to help implement these changes. All comments on the above as well as ongoing feedback from parents, current students and student alumni is welcome and highly appreciated. Your contributions will strengthen our school for the future.

Please send your comments by e-mail to hrvatska.skola.toronto@gmail.com. Please also bookmark the Calendar for the school which will be populated with important dates throughout the school year: https://www.google.com/calendar/embed?src=hrvatska.skola.toronto%40gmail.com&ctz=America/Toronto

Mr. Hrvoje Beg

31.08.2011.

Hrvatska katolička škola “Kardinal Stepinac” u Torontu

Prošle nedjelje, 28. kolovoza 2011., u našoj su se župnoj dvorani zajedno sastali roditelji čija djeca pohađaju Hrvatsku katoličku školu “Kardinal Stepinac”, ravnateljica škole gospođa Marija KRALJEVIĆ, učiteljice gospođa Matija MIŠETIĆ i gospođa Ružica VUJIČIĆ i velečasni gospodin Mladen HORVAT. Tom smo se prilikom složili oko sljedećih točaka:
1) škola “Kardinal Stepinac” pripada također i župnoj brizi, te će upravitelj župe pomoći poboljšanju rada škole, koliko će to biti u njegovoj mogućnosti;
2) postojeći program treba što prije prilagoditi novim generacijama učenika, jer većina učenika ne govori hrvatski jezik kod kuće i to im je drugi jezik;
3) poboljšanje rada škole zajednička je briga učitelja, roditelja i čitave župne zajednice;
4) uz postojeće učitelje, u rad škole uključit će se četvero novih kvalificiranih prosvjetnih radnika, te koristim ovu priliku potaknuti zainteresirane osobe da uspostave kontakt s odgovornim osobama Školskog odbora u vidu budućeg angažmana, a otvorit će se i mogućnost dragovoljnog rada (volunteering) kompetentnim sveučilišnim studentima i budućim prosvjetnim radnicima s odličnim poznavanjem hrvatskog jezika, kojima će dobrovoljna aktivnost u Hrvatskoj katoličkoj školi “Kardinal Stepinac” pomoći u curriculum-u za natječaj na novim radnim mjestima.
5) na kraju sastanka izabran je radni Školski odbor od onih roditelja i učitelja koji su bili prisutni na sastanku, a u koji će se moći uključiti i ostali roditelji. Školski odbor za 2011/12 godinu čine:

Predsjednik:                        gospodin Hrvoje BEG
Potpredsjednica:                gospođa Anica RADIĆ
Blagajnik:                             gospodin Berislav KOLOBARIĆ
Zamjenik blagajnika:         gospodin Nikola FRLAN
Tajnica:                                 gospođa Marija MENALO
Članovi odbora:                   gospođa Matija MIŠETIĆ, gospođa Perka MIŠIĆ, gospodin Miljenko BARBIR, gospođa Zdenka LEKO

Potičem sve roditelje koji imaju djecu, neka ih upišu u Hrvatsku katoličku školu “Kardinal Stepinac”. Upis za nove učenike je na prvi dan škole, u subotu, 17. rujna u 9:30. Obrazac upisa u Hrvatsku katoličku školu (International Languages Program – student registration form) možete ispuniti i poslati na e-mail: hrvatska.skola.toronto@gmail.com . Na isti e-mail možete se obratiti za informacije i ostala pitanja povezana sa školom. Kalendar hrvatske škole možete pronaći na sljedećoj internetskoj stranici:
https://www.google.com/calendar/embed?src=hrvatska.skola.toronto%40gmail.com&ctz=America/Toronto. Neka ova školska godina bude početak novog razdoblja, u kojem će se hrvatski jezik i kultura više njegovati, kako u školi, tako i unutar obitelji.

Rev. Mladen Horvat / Mrs. Marija Kraljević

28.08.2011.

Škola

Ljetni praznici prolaze i na vrata nam kuca jesen s novom školskom godinom i njezinim aktivnostima. Čovjek bi ponekad rado nastavio odmor, ali u dubini svoje duše svi mi znamo da svaki rad, pa tako i školski rad, oplemenjuje i izgrađuje čovjekovo biće. O tome nam govori Knjiga Postanka na svojim prvim stranicama (Post 2,15): “Gospodin, Bog, uzme čovjeka i postavi ga u edenski vrt da ga obrađuje i čuva.” Čovjek je stvoren i postavljen na ovaj prekrasni zemaljski planet da ga neprestano obrađuje, kao što vrtlar obrađuje svoj komadić vrta u kojem mirisi i boje cvijeća mame i privlače svaku vrstu živih bića. Obrađivanje zemlje ne odnosi se samo na vrtlarstvo ili drugi oblik poljoprivrede, već na svaku čovjekovu interakciju sa stvorenim svijetom: i liječnik u bolnici “obrađuje” taj zemaljski vrt, kada vodi brigu za svoje bolesnike i nastoji otkriti načine kako im pomoći. Druga čovjekova zadaća jest čuvati stvoreni svijet, jer Bog čovjeka postavlja u edenski vrt da ga “obrađuje i čuva”. Kada čovjek nešto ili nekoga čuva, tada ostvaruje uvjete da određena stvarnost preživi, a ne da nestane. Neodgovorni i bezobzirni napredak i razvoj često dovode naš prekrasni zemaljski planet u velike opasnosti. U takvim se trenucima očituje velika čovjekova nebriga za stvoreni svijet, jer je prevladao sebični materijalni interes, pokriven svečanim plaštem razvoja i napretka.
Školsko je razdoblje vrijeme kada djeca i mladi razvijaju određene sposobnosti i stječu različite kompetencije, kojima će se kasnije uključiti u proces “obrađivanja i čuvanja” naše prekrasne zemlje. Školsko je razdoblje također i odgojno razdoblje, jer škola kao institucija nema samo ulogu posredovati određena znanja i kompetencije, već nastoji u školskom odgojnom procesu prenijeti općeljudske vrjednote na novu generaciju, jer “na mladima svijet ostaje”. Zato potičem djecu i mlade rado krenuti u školu i na svoje fakultete, te razvijati svoja radna sredstva, kojima će se kasnije služiti u procesu obrađivanja i čuvanja ove zemlje, a svi ćemo mi biti sigurniji i sretniji u rukama sposobnih, kompetentnih i odgojenih ljudi.

Rev. Mladen Horvat

HRVATSKA [ŽUPNA] KATOLIČKA ŠKOLA “KARDINAL STEPINAC” TORONTO

Kao i većina hrvatskih škola u Kanadi, Hrvatska škola u Torontu od samih početaka bila je najtješnje vezana uz hrvatsku rimokatoličku župu.  Ova povezanost ostala je do danas, pa i nakon što se škola formalno uklopila u državni školski program pod nazivom: Međunarodni jezici i programi  za daljnje školovanje (International Languages and Continuing Education Programs of the Toronto Catholic District School Board) do pred nekoliko godina zvanom: Program baštinjenih jezika (Heritage Languages Program).

Škola je počela djelovati šk. godine 1961-62. pod vodstvom i brigom župe Naše Gospe Kraljice Hrvata, a od samih početaka bila je poznata pod imenom Hrvtaska pučka škola u iseljeništvu a nešto kasnije Hrvatska izvnadomovinska škola. Škola je zapravo organizirana s namjerom podučavanja hrvatskog jezika i vjeronauka.  Odlukom župnika, roditelja i učitelja, 1977. škola se po prvi put predstavlja pod imenom Hrvatska katolička škola “Kardinal Stepinac”.

U početku nastava se odvijala u župnim prostorijama  ispod crkve na Awde Street (danas Croatia Street).   U siječnju 1967. škola se preselila preko puta crkve u Kent Public School, a od rujna te iste 1967. do 1985. nastava se odvijala u katoličkoj školi St. Helen, isto  u blizini crkve.  1985-86 škola se seli u St. Stephen Catholic School u Rexdale (sjeverozapadni dio Toronta) gdje je ustanjena do danas.

Za neko vrijeme škola u Torontu služi također i Hrvatima Oshawe (Durham Region) i Hrvatima Mississauge (Dufferin Peel Region).  U slučaju Mississauge to služenje traje  do 1980. godine kad školu na tom prostoru preuzima novoosnovana župa Hrvatskih Mučenika i Dufferin Peel Separate (Catholic) School Board.

U šk. god. 1992-93. prvi put je uveden i tečaj za Ontarijski akademski stupanj – Ontario Academic Credit (OAC), koji je formalno omogućivao učenicima da upišu studij na sceučilištu. Od godine 1993-94 srednjoškolski program hrvatske škole se proširio na pune četiri godine.  Zbog porasta broja učenika i potrebe prikladnijeg prostora, srednji razredi Hrvatske škole preseljeni su iz St. Stephen u zgradu srednje škole Don Bosco.

Zaslugom vrijednih učitelja, nastavni program hrvatskog jezika, povijesti, kulture i vjeronauka upotpunjavan je kroz povijest škole izdavanjem početnica, uđbenika, čitanki, vjeronaučnih pomagala i raznih vježbenica.  Bez iznimke sva su ta izdanja prilagođena posebnim potrebama djece hrvatskih roditelja, koja su rođena u Kanadi. Među izdanjima Hrvatske škole u Torontu, posebno se istiću Učimo hrvatski izvan Hrvatske (Knjige I-VIII) i Kultura i povijest Hrvata (Knjige I-IV).  Godine 1984. škola je počela povremeno izdavati školski list Osvit. U Osvit ulaze sastavci, pjesme i crteži učenika, križaljke i druge jezične igre, te profili hrvatskih povijesnih i vjerskih ličnosti kao i obrazovni članci za roditelje.  Od 1990. u nastavnom programu redovno se koriste i materijali i lektira iz Hrvatske namjenjeni za hrvatsku djecu izvan Hrvatske. 

Kroz skoro pet desetljeća postojanja, Hrvatska škola postala je jedna od najvidljivijih i najkvalitetnijih aktivnosti župne zajednice.  Iako se broj upisanih učenika u zadnjih nekoliko godina smanjio, škola i dalje ostvaruje posebno važne potrebe druge pa i treće generacije hrvatske djece u Kanadi kojima je hrvatski jezik materinski samo po imenu.  Posebno je vrijedno zabilježiti činjenicu na koju škola može biti ponosna kroz svoju povijest, a to je da danas ima nekoliko bivših đaka koji su se uključili u zbor učitelja, kao i u zbor školskog, odnosno roditeljskog odbora.

Iako integrirana u sustav državnog programa za učenje međunarodnih ili tkz. “baštinjenih” jezika, hrvatska škola i dalje ostaje dio zajednice iz koje potječe i župe kojoj je trajno pripojena i od koje ima trajnu potporu.

Dr. Vladimir Bubrin
Studeni, 2010.